Winterrust

Afbeelding
Puur natuur

De winterperiode is voor mij bepaald niet de fijnste tijd om als natuurliefhebber mee te maken. Met het verstrijken der jaren is mijn weerbaarheid om kou te verdragen namelijk steeds verder afgenomen. Als ik tijdens koud weer eropuit trek lijkt het wel of mijn lichaamstemperatuur die van buiten overneemt, gelijk een koudbloedig dier. Volgens mij heb ik hier om die reden een keer geschreven tijdens deze periode best wel enkele maanden onder zeil te willen gaan, een winterslaap dus.

Met zo’n winterslaap vermors je wel veel tijd en dat zou in de rest van het jaar weer gecompenseerd moeten worden. Dat je dan in plaats van 7 uur per nacht probleemloos met 4 uurtjes slaap kunt volstaan. Maar ja, u begrijpt dat dit pure fantasie is. Ik ben gewoon een koukleum en moet me beter wapenen tegen koud weer en, eerlijk gezegd, met goede kleding en schoeisel lukt dat natuurlijk best. Feit blijft wel dat ik in de winter een hekel houd aan natte omstandigheden, iets waartegen ik in het najaar juist totaal geen bezwaar heb, ik ben er zelfs gek op. Dat houdt verband met mijn liefde voor paddenstoelen die nu eenmaal het beste gedijen onder vochtige weersomstandigheden. In het najaar, en zelfs zomers, hoort u mij daarom niet klagen over regenachtige omstandigheden. Voor de natuur is het beter dat de winterperiode juist wat drogere tijden kent, maar kom daar maar eens om in ons kikkerlandje. Een niet al te lange vorstperiode is best goed, beter dan nattigheid.

Vorige week waren er enkele dagen bij dat het buiten redelijk goed toeven was, vooral toen er op enkele dagen wat sneeuw lag. Met het zonnetje erbij kun je dan prachtige landschapsfoto’s maken, zeker in de mooie omgeving van Roden. We hopen dat soort omstandigheden op zondag 15 februari te treffen, want dan organiseert de gidsengroep van IVN Roden een pittige winterwandeling van minstens twee uur. De aankondiging hiervan komt in de Krant van volgende week. Samen met één van de gidsen heb ik de route gelopen, maar zeg er eerlijk bij dat we dat in twee etappes hebben gedaan. Afgelopen vrijdag liepen we een deel dat ons bracht in het landschappelijk fraai gelegen Alteveer. Vandaaruit voerde de route naar het daarachter gelegen beekdal waar nog niet zo lang geleden het gekanaliseerde Groote Diep lag. Die meandert nu weer als vanouds en door alle ingrepen die hier hebben plaatsgevonden kun je spreken van een metamorfose; eentje die zeer goed voor het landschap heeft uitgepakt. Het kostte misschien een paar centen, maar daarvoor hebben we wel iets fraais teruggekregen.

Nou stelde ik in het begin het liefst een soort winterrust te houden, maar nu we er toch waren let je wel op wat je zoal onderweg ziet. In ieder geval nog minstens tien soorten zwammen, maar dat zal u nu minder interesseren. Met een kijker bij ons letten we vooral ook op vogels. Af en toe waren er overvliegende Grauwe ganzen, Kolganzen en Rietganzen en in het beekdal de haast onvermijdelijke Grote zilverreiger. Meer opwinding was er bij de waarneming van een man Blauwe kiekendief. Aandoenlijk was een koppel Nijlganzen dat werd vergezeld van een Brandgans. Eén van hen leek erg goed overweg te kunnen met de Brandgans, iets waartegen de ander heftig protesteerde. Het leidde ertoe dat ze wegvlogen en de Brandgans beteuterd achterbleef. Stiekempjes hoopten we onderweg nog ergens de fraai getekende Pestvogel tegen te komen die u boven dit stukje op een foto van Pia Zomer ziet afgebeeld. Koen Vogt is erg geïnteresseerd in het voorkomen van deze vogel die al vanaf vorig jaar oktober in groepjes regelmatig Nederland frequenteert. Pestvogels zijn jaarlijks wel in Nederland te zien en soms, bij voedselschaarste in hun broedgebieden, zelfs invasief. Daar is nu geen sprake van, maar de aantallen zijn wel veel groter dan in andere jaren. In Roden schijnen er al drie vogels aan de Weidebloemweg/Ereprijs te zijn gezien. De vogels eten in deze periode allerlei soorten bessen en Koen wil graag de waarnemingen van Pestvogels in onze regio gemeld krijgen en tevens wil hij graag weten waarop ze foerageren. Dat kunt u per mail melden: k.vogt@lijbrandt.nl, maar telefonisch is misschien wel zo handig, want voor je het weet zijn de vogels gevlogen. Koen wil ze namelijk ook graag zelf zien. Zijn telefoonnummer is 050 5014559.

UIT DE KRANT

Lees ook