Wobbe Britstra, voorzitter Comité Bevrijd Zevenhuizen

‘We zijn met Comité Bevrijd Zevenhuizen al enkele maanden bezig met de voorbereiding op een boek en een expositie. Van het boek zijn inmiddels al 175 exemplaren via de voorinschrijven gereserveerd. Op dit moment worden de laatste correcties aangebracht en binnenkort zal het boek helemaal klaar zijn.
Om het boek en de expositie te kunnen bekostigen, doen we een beroep op ondernemers uit de buurt. Gelukkig kunnen we rekenen op steun uit dit hechte dorp, waardoor we de financiering van het boek en de expositie wel rond gaan krijgen.
We zijn bijna dagelijks met de voorbereidingen op de festiviteiten en evenementen bezig. Vergaderingen kunnen zo uitlopen tot half een. Wat vrij vervelend is, is dat we nog geen duidelijkheid hebben over de subsidie voor 4 en 5 mei. Op 11 februari hebben we een overleg met het college en andere partijen die subsidie aanvragen voor herdenkingen en festiviteiten. Het hele proces loopt nogal vreemd, want het college lijkt er niet uit te komen en de betrokken organisaties wordt nu gevraagd onderling de subsidies te gaan verdelen. Hierdoor is het voor ons nog twijfelachtig wat er vrijkomt aan gelden vanuit de gemeente.
Vanuit het dorp krijgen we inmiddels al veel positieve reacties over het feit dat we met een boek en expositie bezig zijn. Er is natuurlijk ook een hoop gebeurd in Zevenhuizen, wat destijds het grootste dorp van de gemeente Leek was. Zo was er het drama aan De Haspel waar drie mannen het leven lieten, werd er iemand doodgeschoten tijdens een razzia, waren er de neergestorte piloten en waren er Zevenhuister dwangarbeiders die niet meer terugkeerden. Er is een hele hoop gebeurd in een dorp waar er een groep fanatieke verzetsstrijders in Zevenhuizen leefde, maar waar ook aardig wat NSB’ers woonden.
Het boek is voor vijftien euro te bestellen. Geld kan overgemaakt worden op bankrekening NL33 RABO 0341 0476 78 ten name van Stichting Promotie 7huizen en onder vermeldingvan “Boek ‘40-‘45 en uw naam”. Het boek komt op 13 april 2020 uit en is vanaf dan ook in de vrije verkoop verkrijgbaar.’