Woningbouw Oosterveld Norg in impasse

image

‘Gemeente keert wél een half miljoen euro aan planschade uit, maar bouwt niet’

NORG – Al jaren belooft de gemeente Noordenveld te starten met de woningbouw aan het Oosterveld in Norg. En al jaren gebeurt er helemaal niets. Tot grote ontevredenheid van Norger Jan Stroetinga. “Maar er is intussen al wel ruim een half miljoen euro aan planschadevergoeding uitgekeerd aan elf gezinnen die bezwaar maakten tegen de bouwplannen hè? Dan mag je toch verwachten, als er zóveel geld is uitgekeerd, dat er ook gebouwd gaat worden toch?”

Stroetinga (84), die naar eigen zeggen namens heel veel Norgers spreekt, uitte zijn ongenoegen onlangs in een brief aan de burgemeester en wethouders van Noordenveld. Strekking van zijn brief: de voormalige gemeente Norg heeft jaren geleden grond aangekocht met de bedoeling om er 220 woningen te bouwen. Nu blijkt, en dat schrijft Stroetinga toe aan informatie van wethouder Reint Jan Auwema, dat projectontwikkelaar Heijmans een deel van deze bouwgrond in bezit heeft en dat aan de gemeente wil verkopen voor 2 miljoen euro. Dat geld heeft de gemeente niet en daardoor zouden de bouwplannen in een impasse zijn geraakt. Er zou geen ontsluitingsweg gemaakt kunnen worden omdat men dan door de grond van Heijmans heen zou moeten. Stroetinga vraagt zich af waarom de gemeente, met deze wetenschap, dan tóch een planschadevergoeding van plusminus 50.000 euro per gezin heeft uitgekeerd. Nu wil hij van de gemeente weten waarom dat besluit tot uitkering is genomen, terwijl er niets gebeurt op het Oosterveld.

“Gisteren kwam Rob van der Werff (seniorprojectleider bij de gemeente Noordenveld, red.) bij mij”, vertelt Stroetinga die zelf 9 jaar lang in de gemeenteraad van Norg zat. “Van der Werff wilde achtergronden weten. Nou, die heb ik hem niet gegeven. Alle feiten staan in de brief. Maar ik snap het wel. Ik heb namelijk gezegd, dat wanneer de gemeente hier niets mee doet, ik mijn beklag ga doen bij de provincie. Daar wordt –ie natuurlijk wat zenuwachtig van. De gemeente heeft die planschade volledig onterecht uitgekeerd. De verklaring daarvoor luidde dat dat binnen drie dagen na het bouwbesluit zou moeten gebeuren. Daar klopt helemaal niets van. Dat heb ik nagevraagd bij de provincie. Pas wanneer de kavels uitgegeven worden, moet er worden uitgekeerd. En niet eerder. Van der Werff zei mij dat de gemeente mij geen antwoorden schuldig is. Dat is natuurlijk grote flauwekul. Hier ligt de ontvangstbevestiging van mijn brief. Ze moéten er wel iets mee. In Norg is al dertig jaar geen nieuwbouw meer gepleegd. Terwijl tijdens de laatste vergadering van juli 2013 in de Brinkhof over woningbouw aan het Oosterveld en de Brinkhofweide, uitgeschreven door oud-wethouder Jacob Dam, vrijwel iedereen –en de zaal zat vol- vóór nieuwbouw was. Er werden nota bene dia’s getoond van starterswoningen en de huur- en koopwoningen die er gebouwd zouden worden! Dam beloofde dat in het voorjaar van 2014 de kavels uitgegeven zouden worden. Ook zei hij dat dan de schop in de grond zou gaan op de Brinkhofweide. En de hele politiek was ook voor hè!”, roept Stroetinga terwijl hij een pamflet van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 uit zijn –inmiddels aardig omvangrijke- dossier haalt. ‘Stem voor Norg’, luidt de kop op de poster van Gemeentebelangen waarop Reint Jan Auwema lachend als lijsttrekker poseert. ‘Bouwen in Norg, en snel’, valt te lezen als eerste speerpunt. “Nu zijn we wéér een jaar verder en nog steeds gebeurt er helemaal niets. Norg is gewoon een ondergeschoven kindje voor de gemeente. Alles gaat naar Roden. Naar projecten als de Albertsbaan. Ik vind het volstrekt belachelijk. En de grond ligt er gewoon hè? Er zit inmiddels een hoop geld in. Maar dat is het niet alleen. Het belangrijkste is, dat er in Norg iets moet gebeuren. Straks lopen alle jongeren weg. Dát wil ik voorkomen. Ik stel voor dat iedereen, die belangstelling heeft voor een kavel aan het Oosterveld, dat bij mij kenbaar maakt. Daarmee kunnen we naar de gemeente toe een vuist maken. Misschien dat er daarmee schot in de zaak komt. Want één ding is zeker: er moét iets gebeuren in Norg. Mensen mogen me mailen of bellen: stroetjes@simpc.nl of 0592-613005.” De Krant heeft wethouder Henk Kosters, die dit dossier in portefeuille heeft, niet kunnen bereiken voor een reactie op dit verhaal.