Yolanda Timmer

Initiatiefnemer ‘Groet en ontmoet’ avonden

‘Dit jaar zijn we vanuit de bibliotheken van Roden, Peize en Norg een nieuw initiatief gestart: de groet en ontmoet avonden. Het leek mij een leuk idee om laagdrempelige bijeenkomsten te organiseren, waar inwoners de raadsleden écht kunnen leren kennen op een vrijblijvende manier. Als bibliotheek hebben wij de taak om ontmoetingen en debat aan te bieden. Ik heb gemerkt dat een debat soms wat statisch overkomt. Om een ander beeld te geven, organiseren wij nu deze avonden. In Noordenveld kan dat bij uitstek, omdat de raadsleden dicht bij de mensen staan.
Als bibliotheek hebben wij een heel breed takenpakket gekregen. We moeten mensen bereiken en iedereen moet mee kunnen doen. Dat kan met verschillende middelen. Neem nu de Klik & Tik cursussen die wij organiseren, voor mensen die moeite hebben met de digitale omgeving. Tegenwoordig zijn loonstrookjes digitaal in te lezen en wordt er zelfs bij artikelen en posters verwezen naar bepaalde websites, terwijl dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Hetzelfde geldt voor laaggeletterden: hoe kunnen zij meedoen, als zij niet weten wat er speelt en de afvalwijzer niet eens kunnen lezen. Er ligt een taak voor ons om laaggeletterdheid aan te pakken en voor de gemeente om minder moeilijke woorden te gebruiken. Jip & Janneke- taal dus.
Terugkomend op de groet en ontmoet avonden, zou ik de inwoners graag uitnodigen om eens langs te komen tijdens één van de avonden. Op donderdagavond 8 februari vindt er een avond plaats in de bieb van Roden, op vrijdag 9 februari zijn we in de bieb van Norg en de laatste vindt op vrijdag 16 februari plaats. Aanmelden voor de avonden is niet nodig en het duurt slechts een uurtje. De aanvang is telkens 19:30 uur.
Het is zeker lonend om langs te komen. Er worden namelijk onderwerpen aangesneden die de mensen direct raakt. Denk bijvoorbeeld aan de groenvoorziening, de bestrating en de hondenbelasting. Daarnaast mogen de aanwezigen zelf onderwerpen aandragen en er wordt direct op gereageerd. Het levert naast een interessante avond, ook een leuke bijeenkomst op. Het is een bijzondere manier om kennis te maken met de raadsleden.’