VEV’67, ONR en Marum goed van start; Boerakker teleurgesteld ondanks eerste punt

REGIO – De kop is eraf van het seizoen 2015-2016. De degradanten VEV’67 en ONR zijn het seizoen goed begonnen: allen de volledige winst. Marum won eveneens. Ook Pelikaan S deed van zich spreken. De debutant won de eerste wedstrijd ruim, al was de uitslag geflatteerd. HFC’15 speelde midweeks al, dit in verband met het openingsfeest van de nieuwe fusieclub en verloor ruim. Boerakker pakte het eerste punt ooit in de vierde klasse. Veenhuizen ging nipt onderuit.

Jeffrey Visser was matchwinner namens VEV’67 in het uitduel tegen CVVO. Visser scoorde uit een aanval van achteruit met één keer raken halverwege de tweede helft. VEV speelde verder een niet al te beste wedstrijd ondanks een goede voorbereiding. Het was een typische fifty-fifty wedstrijd in het Lemsterland. Na de 0-1 probeerde CVVO met het fysiek spel de gelijkmaker te forceren. “We hebben het volwassen uitgespeeld en geen gekke dingen gedaan”, zag leider Jenne Kits. “Wij weten nu wel dat we in een Friese competitie zitten, want we zijn anders gewend”, zegt Kits verder over de tegenstander, die verder een buitengwoon lastig te bespelen linksvoor had. Luitzen Nijboer wil er niet veel aandacht aan schenken, gewoon de punten mee in de tas.

De eerste drie punten zijn ook binnen voor ONR, dat Hollandscheveld op eigen veld eronder hield. Het duel in Roden begon een half uur later omdat de aangewezen scheidsrechter niet ter plekke was en de KNVB ook geen vervanger had aangesteld. Het was dan ook Anne Rozema van ONR die het duel floot. De gasten wezen in blessuretijd op de eigen scheidsrechter en clubgrensrechter nadat de 3-3 werd afgekeurd wegens buitenspel. Nadat Hollandscheveld afgekoeld was gaf een speler van dezelfde club toe dat het buitenspel was. De formatie van nieuwe trainer Ronald Vermeulen had het niet zover moeten laten komen, want na de 3-1 lag de weg naar 4-1 open. Maar dan treedt de bekende wet in: als je zelf niet scoort…Aangezien doelman Bert Jan Vos in de eerste helft al de 0-1 voorkwam kun je spreken van een gelukkige zege.

Marum kwam pas na een half uur op stoom tegen Kollum. Al kwam de thuisclub al vroeg aan de leiding via een eigen doelpunt, na een voorzet van Tom Boezerooy. Vervolgens draaide de wedstrijd naar de kant van de Friezen: 1-2. Marum kwam weer langszij via Marc Oldewarris en liet de score vervolgens aardig oplopen: 5-2. “Het was moeilijker dan de uitslag doet vermoeden. Het scoreverloop zat ons mee.”, erkende Marcel Poll. Komende zaterdag speelt Marum de kraker in Grootegast. Grootegast maakt er een hele happening van met artiesten. Het is dan ook een zaterdagavondwedstrijd, aanvang 19.00 uur.

Veenhuizen moest buigen voor Elim 1-2. Veenhuizen was qua spel beter, maar had moeite met het spierballenvoetbal van Elim, dat vlak voor de rust de leiding nam. In de tweede helft zakte Veenhuizen weg en werd het 0-2. Na de 1-2 van Robert Elsinga had Veenhuizen Elim in de tang en volgt een ware aanvalsgolf, maar kwam niet meer aan de verdiende gelijkmaker.

Kersvers derde klasser Pelikaan S won ruim van Stadspark, maar leek het in het begin niet naar. Pelikaan S speelde zeer matig, maar kwam door een poeier van Freddy de Grooth wel op 1-0. Vervolgens kroop de thuisclub door het oog van de naald (bal tegen de paal) en goed keeperswerk van Allard Kuiper voorkwam erger. Na rust kwam Oostwold iets beter uit de verf en liet de score alsnog ruim oplopen: 4-0. De Grooth heeft er inmiddels alweer twee inleggen.

De nieuwe fusieclub HFC’15 speelde in verband met het openingsfeest afgelopen woensdag al de eerste wedstrijd. Dat werd bepaald geen feest. De Hoogkerker Football Club ging hard onderuit bij De Pelikanen: 4-0.

Boerakker veroverde het allereerste punt in de vierde klasse. Marco van der Veen hechtte er geen waarde aan. De trainer van de geel-zwarten vond zijn ploeg teleurstellend, in Niekerk. “Ik had gehoopt dat we verder waren. In de voorbereiding heb ik hele goede dingen gezien en dat kwam er nu niet uit.” Het was wel een attractief duel, waarin Boerakker tot twee keer toe voor kwam. Michel Wardenier schoot de 3-3 binnen, waarna Boerakker nog geluk had dat een inzet van Niekerk in de laatste minuut nog de lat raakte. “Wij gingen te veel mee in het lange halenspel van Niekerk”, vond Van der Veen.

SV Haulerwijk versloeg Noordbergum op eigen veld. Sweitse Hut maakte het enige doelpunt. Trainer Ed Laagland was echter allesbehalve tevreden over zijn elftal. “Er was geen beleving en geen wil om te winnen. Het was ook te statisch”, keek Laagland met afgrijzen terug. Na rust wel een hard werkend Haulerwijk. Dat resulteerde uiteindelijk in een frommelgoal.