Zeg niet dat Noordenveld haar inwoners niet bij de politiek betrekt

Raad van Noordenveld

De maandelijkse perslunch is altijd een mooi moment om even op de hoogte te worden gesteld van de laatste ontwikkelingen in de gemeente. Op een vrij informele wijze wordt  de pers bijgepraat over belangrijke onderwerpen. Zo bracht wethouder Henk Kosters de aanwezigen op de hoogte van de laatste ontwikkeling omtrent de schadeafhandeling Middenveld. De gemeente werkt op zes sporten tegelijk, vertelde hij. Dat is nogal wat. Prioriteit nummer één is het afhandelen van de schade voor de acht bewoners waarmee de gemeente al in gesprek was. Ondertussen woedt op de achtergrond de strijd met de verzekeraar. De hamvraag: wat krijgt de gemeente vergoed en wat moeten zij zelf betalen? Ondertussen kijkt de gemeente naar het heden en de toekomst. Waar wordt momenteel gebouwd? In hoeverre is daar gekeken naar de grond? En wat kan de gemeente in de toekomst allemaal beter doen? Tot slot zal in de raad de vraag komen hoe dit voorkomen had kunnen worden. Met die laatste vraag is nu een onderzoeksbureau bezig. Het Middenveld houdt de gemoederen de komende tijd nog flink bezig. Goed om te weten is dat Noordenveld bezig is met een monitoringssysteem, welke de bodem van bouwlocaties nauwlettend in de gaten moet gaan houden. Iets wat in sommige gemeenten al aanwezig is, maar waar de meeste gemeenten tot nog toe niet mee bezig zijn. Een gek idee is het zeker niet, daar vele Nederlandse gemeenten te kampen hebben met bodemdaling. In Noordenveld zijn ze stellig: dit nooit meer. Een goed teken, lijkt mij.

Uiteraard ging het even over het dorpenfonds. Een stokpaardje van dit college, waarop in het college-akkoord werd gehamerd. Het dorpenfonds biedt alle dorpen in de gemeente de kans om zelf met een initiatief te komen wat bijdraagt aan de leefbaarheid. Daarbij kun je denken aan iets simpels als een dorpsfeest, maar het kan ook iets groters zijn. Inmiddels heeft Noordenveld via de officiële kanalen al de handvatten naar buiten toe gecommuniceerd. ‘Het is goed om hier aandacht aan te schenken’, zegt de verantwoordelijke wethouder Jeroen Westendorp, die niet alleen kansen ziet voor de inwoners zelf. De gemeente ziet het namelijk ook als een middel om mensen meer betrokken te krijgen bij de gemeentelijke politiek. ‘Een fysieke aanpassing in een dorp of een activiteit, kan de betrokkenheid bij de gemeente vergroten’, meent Westendorp. In het kader van ‘inwoners betrekken bij de gemeentelijke politiek’ organiseert Noordenveld later deze maand twee startbijeenkomsten voor de jeugdraad. De eerste vindt plaats in Roden, alwaar Jacin Trill komt optreden in Onder de Linden. Een week later komt Supergaande in De Brinkhof te Norg. ‘Het nuttige moet met het aangename worden gecombineerd’, meent burgemeester Klaas Smid. Hij hoopt uiteraard op een grote opkomst.

Je kunt van alles over Noordenveld zeggen, behalve dat ze niet hun best doen om mensen bij de politiek te betrekken. In juni vorig jaar konden inwoners in gesprek met raadsleden over het college- en raadsakkoord. Dat werd geen onverdeeld succes helaas. Ook de inloopavonden met raadsleden vallen behoorlijk tegen. Het komt zelden voor dat een inwoner daadwerkelijk voet zet in het gemeentehuis om een vraag te stellen. Misschien heeft het ermee te maken dat het te goed gaat in de gemeente, misschien zien inwoners het gemeentehuis als een soort ‘drempel’. Kosters gaf trouwens tijdens de perslunch aan dat inwoners mogen meedenken over de nieuwe welstandsnota die gevormd moet worden. Dat geeft maar weer aan dat Noordenveld stug door gaat met het betrekken van haar inwoners. Vroeg of laat moet het immers lukken, nietwaar?

Over de startbijeenkomsten in Roden en Norg schreef ik al eerder iets. Ik vind het onbegrijpelijk dat voor dergelijke bijeenkomsten dure artiesten worden ingehuurd, die verder weinig met het onderwerp ‘jeugdraad’ van doen hebben. Aan de andere kant kunnen zij natuurlijk ook verrassen. Wie weet worden zij goed geïnstrueerd over jongeren en politiek, of blijken ze daadwerkelijk enige affiniteit te hebben met dit onderwerp. Daarnaast ben ik het met de initiatiefnemers eens dat je een aantrekkelijk programma moet hebben, wil je volle zalen trekken. Misschien is dat direct een leuke tip voor de zieltogende inloopavonden met raadsleden. Huur eens een artiest in en kijk hoeveel inwoners er komen met op- en aanmerkingen over de gemeente! Ik ken nog wel een paar verdienstelijke zangers overigens. En die zijn goedkoper dan Jacin Trill en Supergaande!

Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema