Zes teams Acro Academy naar WK

MARUM – Op 28 november werd de tweede kwalificatiewedstrijd gehouden voor de Wereldkampioenschappen Acrobatische Gymnastiek 2022,  die van 3 tot 13 maart gehouden zullen worden in Bakoe, Azerbeidzjan. Maar liefst zes teams van topsportstichting Acro Academy Noord Nederland uit Marum wisten zich hier overtuigend te kwalificeren voor deelname.

Senioren trio Nova Houtman, Nynke Veenma en Anna Koster hadden op het vorige kwalificatiemoment, twee weken geleden, al diepe indruk gemaakt op de jury met hun hoge scores, en wisten met hun deelname vandaag te laten zien dat hun niveau onverminderd hoog blijft. Na hun bronzen medaille op het Junioren EK eerder dit jaar is het trio (een combiteam Acro Academy/FC Meppel/SV Donkerbroek) helemaal klaar voor deelname aan het Senioren WK. In de Junioren-2 kwamen hun teamgenoten Esmee de Graaf en Tess Offringa (combiteam Acro Academy/SV Donkerbroek) uit. Ook zij wisten een bronzen medaille te scoren op de Europese Kampioenschappe.

Een leeftijdscategorie lager, in de Junioren-1 streden twee damesparen van de Acro Academy in combinatie met WSBF Surhuisterveen mee om de deelname. Gemma van der Werff en Carola van Dijk scoorden ruim een volledige punt hoger dan de al keurige prestaties bij het vorige kwalificatie moment en verzekerden zichzelf daarmee dan ook onomstotelijk van deelname. Het verschil met clubgenoten Inge Speerstra en Xiao Mei Harms was slechts honderdste punten, en ook dit ijzersterke paar – dat op het EK in september nog vierde van Europa werd – gaat dus vol vertrouwen het WK traject in. In dezelfde leeftijdscategorie draaide het trio Sarai Huitema, Chaja Vos en Jannah Eppinga hun wedstrijd.

Tot slot kwam hier ook het gemengde paar Luc Rombouts en Merel Veenstra op de vloer. In de finales van het EK was het mixpaar ook van de partij en behaalde een vijfde plaats.  Waar zij bij het vorige kwalificatiemoment het limiet nog nipt mistten, hadden zij zich sterk herpakt en lieten ditmaal overtuigend zien hun plaats in de Nederlandse delegatie zéker opnieuw verdiend te hebben. Dit betekent dat alle zes teams van de Acro Academy die zich probeerden te kwalificeren voor dit WK daarin ook geslaagd zijn, en dat wederom een groot deel van de Nederlandse delegatie zal bestaan uit gymnasten van deze topsportstichting uit het Noorden.