Zeuv’mhuzen waarkt!

image

Ondernemers Vereniging Zevenhuizen bruist even veel als het dorp

ZEVENHUIZEN – Het opzetten van activiteiten, het bijhouden van ontwikkelingen, het delen van kennis, het promoten van het dorp en het stimuleren van de leefbaarheid; het zijn allemaal zaken waar de Ondernemers Vereniging Zevenhuizen (OVZ) zich voor inzet. Hoewel het lijkt alsof veel zaken alleen op de achtergrond spelen en vooral voor de ondernemers in het dorp van belang zijn, is niks minder waar. De inzet van deze club heeft altijd maar één doel voor ogen: bouwen aan het dorp waar zij allen met zoveel plezier hun handel drijven. Bruisend Zevenhuizen? Een bruisende Ondernemers Vereniging!

Lokaal vakmanschap breed inzetbaar, verenigd in de ondernemersvereniging van Zevenhuizen. Al sinds jaar en dag kent de ondernemersvereniging, van oudsher genaamd ‘handelsvereniging’, een vertegenwoordiging van de meest uiteenlopende beroepen welke ondernemen in Zevenhuizen en omstreken. Zevenhuizen is een bruisend dorp en heeft naast een zichtbaar winkelbestand, veel bouwbedrijven, autobedrijven, installatiebedrijven, verzekerings/financiele bedrijven en tientallen ZZP-ers in tal van sectoren in deze samenleving. Veelal niet zichtbaar vanaf de doorgaande weg, maar niet minder actief. Als het om vakmanschap gaat is er in Zevenhuizen altijd het juiste bedrijf te vinden.

“Het is echt een dorp vol vakmanschap”, beaamt ook voorzitter van de OVZ, Lodewijk ten Have. Uitgesproken als hij kan zijn, spreekt hij van “allemaal kleine keuterboertjes, veel ZZp’ers, net als ik”, aldus de in het dorp gevestigde fotograaf. Als voorzitter van de OVZ zet hij zich alweer jaren in voor het dorp. “Tja, dat is zo gegroeid”, bedenkt hij zich. “Ik ben er door enthousiasme in gerold.” De rol als voorzitter past hem eigenlijk niet perfect. “Ik ben nogal authentiek en recht voor zijn raap, misschien wel meer een aanjager”, lacht Lodewijk. Gelukkig kan hij steunen op een enthousiast bestuur. Op de foto, met Lodewijk zelf helemaal rechts, staan van links af Jolanda Vos van Vos Mechanisatie en algemeen bestuurslid, Luuk Aalders van Aalders Belettering en Computers en secretaris van de OVZ, Arthur van Zwol, algemeen bestuurslid en werkzaam bij de Rabobank en Klaas Spoelstra van Schildersbedrijf Overwijk en penningmeester.

Enthousiaste inzet loont

Samen zet het vijftal zich achter de schermen in voor haar leden. “Ik denk wel eens dat de mensen niet genoeg meekrijgen wat we allemaal doen”, vertelt Lodewijk. Er zijn namelijk veel zaken waar de vereniging druk mee is. Contacten met andere dorpen, promotie van het eigen dorp en bijvoorbeeld de pinautomaat die in de Poiesz komt? De OVZ heeft er een vinger in de pap bij gehad. “We zijn nu druk aan het onderzoeken of er hier glasvezel kan komen”, somt Lodewijk op. De leefbaarheid van het dorp is iets wat de OVZ hoog in het vaandel heeft. “Een dorp kan alleen maar leefbaar blijven als mensen zich daar voor inzetten”, weet secretaris Luuk. “Je woont hier, dus dan moet je ook met elkaar zorgen dat het hier goed blijft. Als iedereen plat gezegd op zijn kont blijft zitten, komt er nooit wat van de grond.” Een mooi voorbeeld is de kerstverlichting en kerstboom welke iedere kerst weer zorgen voor een gezellige sfeer in het dorp. Het is slechts één van de activiteiten die goed zichtbaar zijn voor de inwoners van het dorp. Wie kent er niet de kortingsbonnen die ieder jaar uitgegeven worden?

Een groot succes boekte de club vorig jaar met haar deelname aan het Promoplein op de Bedrijven Contactdagen in Groningen. Onder de noemer ‘Zeuv’mhuzen waarkt’ presenteerde een aantal ondernemers zich daar. Iets wat erg goed bevallen is. “Zeker”, beaamt Lodewijk. “We hebben er echt heel veel aanloop gehad. Daar aanwezig zijn is een stukje reclame voor het dorp en voor je eigen handel. Het is goed eens verder te kijken dan de gemeentegrens. We moeten voorkomen dat Zevenhuizen op een eiland raakt.” Dit jaar zal het dorp opnieuw vertegenwoordigd zijn. “Aanmelden kan nog altijd”, voegt Lodewijk enthousiast toe. “De één vindt het wel nodig, de ander niet, maar het is een mooie kans om je werkgebied te vergroten. Overigens”, haast hij zich toe te voegen, “maken we sowieso voor alle leden promotie. Er hangt een groot scherm met alle logo’s.”

Ook als succes bijgeschreven dit jaar is de vernieuwing van de Poiesz. Terecht trots spreekt de club over het besluit van de supermarkt om juist in hun dorp de eerste nieuwe supermarkt te vestigen. Hiermee is Zevenhuizen een voorloper geworden in het moderne winkelen in de supermarkt. Opnieuw een voorwaarde om de leefbaarheid in het dorp te garanderen.Zevenhuizen_-2

Samenwerken maakt sterk

Voor die leefbaarheid staat de OVZ overigens niet alleen. In het dorp zijn namelijk ook nog de Stichting Promotie 7huizen (SP7) en Door Eendracht Sterk (DES) actief. “Overdaad? Totaal niet”, vindt Lodewijk. “Je moet het zo zien: wij behartigen de belangen van de ondernemers, DES behartigt de belangen van de bewoners en SP7 is als feestcommissie als het ware gericht op de organisatie van activiteiten voor de bewoners in het dorp met als grootste evenement de feestweek.” Die feestweek werd eerder wél door de OVZ georganiseerd, maar bewust werd deze tak van sport afgestoten. “Het kost zoveel tijd en energie dat het niet meer haalbaar was. Wij hebben toen gezegd: wij gaan ons bezig houden met de belangen van de ondernemers.”

Overigens is Lodewijk ook nog eens actief in een andere club van ondernemers: het Ondernemersfonds Van Leek (OVL), waar het dorp ook veel baat bij heeft. “Het is een platform van de gemeente Leek waarbinnen de gemeentelijke gelden worden verdeeld. Zelf zit ik in het bestuur en heb dit jaar heel wat geld naar Zevenhuizen kunnen halen: subsidie voor Chillin Fields, de medailles van de Billie Turf Tocht, geld voor de Kerstboom en de sfeerverlichting. We spreken zeker wel over 5000 euro en dat is toch van groot belang voor het dorp.”

Kennis delen is een stap vooruit

Tot nu toe nog niet genoemd, maar zeker één van de pijlers van de OVZ is het delen van kennis. “We hebben ontzettend veel kennis en know how in huis en het is mooi om van elkaar te kunnen leren”, aldus Arthur. Door tal van activiteiten te organiseren zoals een kijkje in de keuken, ofwel achter de schermen kijken bij één van de Zevenhuister bedrijven, wordt dit streven vorm gegeven. De georganiseerde thema avonden en netwerkbijeenkomsten zijn belangrijke activiteiten voor de leden, waardoor ze op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Daarbij worden juist de nieuwste trends door toonaangevende inleiders belicht.

Zevenhuizen is het waard

Klinkt allemaal veelbelovend, toch zijn er ook zorgen onder de Zevenhuuster hemel. “De vereniging staat onder druk”, vertelt Lodewijk. “We zijn echt op zoek naar nieuwe leden. Zeker voor jonge ondernemers kan het interessant zijn lid te worden. Dit kan overigens al vanaf 100 euro.” Met tegen de vijftig leden terwijl er zeker drie keer zoveel ondernemers in het dorp gevestigd zijn, is er dus nog wel wat werk te verzetten. En ook binnen het bestuur moet er wat gebeuren. De termijnen van zowel Lodewijk, Klaas als Luuk zitten erop en het drietal wil graag vervanging vinden voor haar functies. “En dat is echt dramatisch”, vertelt Luuk. “Op een gegeven moment valt er zo’n gat in het bestuur, dat het de vraag is of het op te vullen is. Maar hoe we het ook proberen, er is gewoon niemand die wil.” Erg jammer, want volgens hem loont het zeker om een plek in het bestuur te vervullen. “Ach, je moet er lol in hebben”, vindt hij. “Het is een mooie manier om als vrijwilliger mee te draaien in het sociale gebeuren. En daarnaast heeft het ook nog eens raakvlakken met mijn werk. Door betrokken te zijn bij het dorp en de OVZ wordt je makkelijker bekend en sneller zakelijk gevraagd. Eigenlijk is het een stukje, noem het maar, netwerken.”

Zowel hij als Lodewijk vinden het dorp de moeite waard om zich voor in te zetten. “Het dorp is bijzonder”, vindt Lodewijk. “De folkore hier is bijzonder.” Ook Luuk mag de mentaliteit erg graag. “Het is de plattelandse insteek: mensen zijn op zichzelf, maar als het nodig is, staan ze er voor elkaar. Het is uniek hoe de verenigingen hier bestaan; hoe men samenwerkt. Hier is nog echt de ‘niet zeuren maar gewoon doen’-mentaliteit. Het bevalt me hier heel goed.”

Zevenhuizen_