Zevenhuizen knalt het jaar weer uit

carbidboys2

In the sportlight: Carbidboys Zevenhuizen

ZEVENHUIZEN – Op Oudejaarsdag zal Zevenhuizen weer in het teken staan van de oorverdovende knallen van de carbidboys. Traditiegetrouw zal op het land van de familie Kuiper weer een batterij aan melkbussen (ongeveer 100) opgesteld staan. Het carbidschieten in Zevenhuizen is zo’n 22 jaar geleden ontstaan door een vriendengroep en is inmiddels uitgegroeid tot een waar volksvermaak voor een groot publiek.

In 1992 begon het dus, de Carbidboys. Een enthousiaste vriendenclub. De club vloeit voort uit de lagere schooltijd. Gedurende de middelbare schooltijd organiseerden de Boys altijd twee dingen in een jaar: een schuurfeest en het carbidschieten. Dat laatste is een traditie geworden waar mensen van heinde en ver op afkomen. Carbidschieten is een eeuwenoud fenomeen dat vooral in het oosten van het land heel populair is. Zo zeer zelfs, dat het anno 2014 tot cultureel erfgoed gerekend wordt. Als kinderen vermaakte de groep jongens zich met het schieten op verfblikjes. Op latere kleeftijd werd een schuurfeest gehouden en vervolgens kwam het zwaardere geschut: melkbussen met carbid. Na een bescheiden begin met vier melkbussen staan er tegenwoordig bijna honderd opgesteld. Al meer dan twintig jaar wordt het land van de familie Kuiper gebruikt. De groep bedenkt ieder jaar weer wat nieuws. En de club is niet alleen bezig met carbidschieten. In de zomer is de Carbidboys actief in de al even traditionele feestweek. Met buikschuiven en rodelen, hetgeen uitgroeide tot Vijverspektakel.

De voorbereidingen zijn al maanden aan de gang, want altijd weer komt de organisatie met iets nieuws, iets bijzonders. Een carbidrad bijvoorbeeld. Mooi is verder dat de groep steeds aanwas van nieuwe mensen krijgt. ‘Met extra jongens heb je niet alleen meer armslag maar weet je ook dat de traditie voortgezet wordt’, liet Bert Steenhuis weten. Als vanouds is het op 31 december veel meer dan alleen carbidschieten. Muziek speelt altijd weer een grote rol op Oudejaarsdag, en dat zal dit jaar niet anders zijn. ‘We zijn al weer weken bezig met de voorbereidingen. Melkbussen prepareren, het inkopen van carbid en niet te vergeten het schoonmaken van het terrein. De catering zal weer in orde zijn en we schieten de hele dag lekker door. Het wordt weer een ongekend spektakel. We hebben er nog steeds lol in en dat willen we graag zo houden.’

De jaarlijkse traditie in Zevenhuizen trekt gemiddeld vijftienhonderd bezoekers. De club geniet bovendien internationale bekendheid. Naast verschillende tv-stations die al eens de typische sfeer proefden van het plattelandsgebeuren, werd het schuttersfestijn ook al eens getoond op een website in Amerika. Het feest begint op 31 december om 10.00 uur en zal tot ongeveer 16.30 uur doorgaan. De Carbidboys zijn overigens niet alleen de familie Kuiper dankbaar, maar zeker ook de tientallen sponsoren die hen op allerlei manieren steunen. Niet alleen financieel, maar ook met bijvoorbeeld materiaal. ‘Carbidschieten mag niet verloren gaan voor Zevenhuizen. De twee dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met dank ook aan de jeugd, die er net zoveel plezier aan beleeft als de oudere garde.

Naam: Carbidboys Zevenhuizen
Opgericht: 1992.
Locatie: Veldstreek 3, Zevenhuizen
datum: 31 december
Tijd: 10.00-16,30 uur
website: www.carbidboys.nl.

KADER
Carbidschieten op Oudejaarsdag
In het belang van de openbare orde, veiligheid en milieu heeft de gemeente Leek voor wat betreft carbidschieten op de laatste dag van het jaar een aantal verordeningen opgesteld. Carbidschieten is toegestaan in bussen van maximaal 1 liter op 31 december van 10.00 uur tot 1 januari 2015 02.00 uur. Het is niet toegestaan in melkbussen op het eigen erf buiten de bebouwde kom, waarbij niet meer dan twee bussen mogen worden gebruikt. Voor het carbidschieten met meer dan twee bussen met een inhoud van 1 liter tot maximaal 60 liter moet men in het bezit zijn van een door de burgemeester verleende ontheffing. Het schieten met een grotere inhoud is niet toegestaan.