Zevenhuizen moet stapje terugdoen; ‘Houdini’-act Haulerwijk

Zondagvoetbal

REGIO – Op de voorlaatste speeldag werd de degradatie van Zevenhuizen een feit. Haulerwijk daarentegen heeft zich losgemaakt van het degradatiespook en moet zich via de nacompetitie zien te redden. Dat geldt waarschijnlijk ook voor Actief, dat niet opgewassen was tegen Germanicus. Het duel Gruno-Hoogkerk werd uitgesteld. Hoogkerk kreeg uitstel vanwege de bekerfinale. TLC was vrij. GOMOS-Nieuw-Roden eindigde in 0-1 (zie verslag elders).

Roden verloor met 2-0 in en tegen Ruinerwold. Bij rust was de score nog blanco. Een beter Roden kreeg redelijk veel kansen, maar de keeper van de thuisclub bleek een sta in de weg. Kansen van Rutger van der Laan (lob), Bert Roede (schot) en Vincent van Santen gingen allen de mist in. In de tweede helft tapte Ruinerwold uit een ander vaatje en werd baas op het veld. De gastheren kregen ook de betere kansen, waaronder twee inzetten tegen de lat. Aan de andere kant kwam Robin van der Tuin alleen voor de keeper, maar was besluiteloos in de afwerking. In de tegenaanval scoorde de thuisclub en verdubbelde de score. Op basis van de tweede helft was de zege voor Ruinerwold terecht. “Ruinerwold moest en Roden hoefde niet zo nodig en dat zag je aan de instelling”, vond trainer Wietze de Jong.

Voor Peize stond er niets meer op het spel in Hoogezand, dat de periode al binnen had, en dus ook weinig ambities meer had. Peize begon sterk en kwam op 0-1 door David Kruizenga, die profiteerde van geklungel in de verdediging van de Hoogezand-ploeg. Maar de Drenten konden niet lang genieten van de voorsprong, die als sneeuw voor de zon verdween: 2-1. Na de pauze kwamen de blauwhemden sterk terug, met goed voetbal, wat kansjes opleverde. In de counter scoorde de thuisclub: 3-1. Bij Peize mochten Rutger Kruizenga, Philip Berends en Danny Kregel uit het tweede proeven aan de hoofdmacht.

Actief was op de goede weg bij kampioen Germanicus en kwam met 0-1 voor via Stefan Heyne, die even later de 0-2 op de schoen had. De Coevordenaren kwamen vervolgens op gelijke hoogte door een vrije trap- Actief stelde geen muur op- van 35 meter die met de wind mee het doel in vloog. Even later werd het ook al 2-1. Een speler van Germanicus danste langs vijf tegenstanders en liet de keeper kansloos. De krachten en het geloof bij Actief vloeiden daardoor weg en verloor uiteindelijk ook wel verdiend: 4-1. Doordat Zwartemeer en Ruinerwold wonnen moet Actief winnen van Hoogezand om de nacompetitie nog te halen. “Lukt het niet, dan is het maar zo”, reageert leider Eric Bont, die zijn teleurstelling uit. “We hadden het hele seizoen te maken met obstakels zoals wintersport, Mallorca, enz. We hebben niet één keer in de vaste opstelling kunnen spelen. Deze morgen kwam Jordi Slijfer te laat. Dit is een van de betere spelers. Dan is het wel knap dat je als vader je zoon er naast zet”.

Zevenhuizen moet eerder dan verwacht een stapje terug doen. De rood-zwarten gingen bij Steenwijker Boys met 5-1 kopje onder en vanwege de ongunstige andere resultaten is Zevenhuizen gedegradeerd naar de vijfde klasse. “We hadden niet veel te vertellen tegen Steenwijker Boys”, vond leider Guido Hut. Zevenhuizen kwam al snel met 2-0 achter. Na een half uur volgde wel de aansluitingstreffer van Abdul. Maar even later werd het alweer 3-1 en was het gelopen koers. Zoals vaker dit seizoen was Zevenhuizen verre van compleet. En daar waren deze zondag ook nog eens vier bekerfinalegangers bij. Met vier A-junioren in de ploeg gaf Zevenhuizen alles wat het in huis had, maar dat bleek niet genoeg. “We zijn niet vandaag gedegradeerd, maar door nederlagen in andere wedstrijden”, verklaart Hut, die overigens niet verwacht had dat Bakkeveen zou winnen. Na twee seizoen is Zevenhuizen weer terug in de vijfde klasse.

“Ik denk dat we de nacompetitie nog wel kunnen halen”, waren de wijze woorden van Haulerwijk-trainer Theo Donker, vorige week in deze krant. Het bleek geen loze kreet. Haulerwijk verzekerde zich van de nacompetitie na winst op Makkinga. “De Houdini-act is gelukt”, zei Donker dan ook. Een eigen doelpunt- na een voorzet van Gerrie Mulder- hielp Haulerwijk in het zadel. Daarvoor had Daniel Hut een penalty gemist. Na een half uur kopte Tim van der Velde een indraaiende voorzet in: 2-0. Haulerwijk, dat de eerste helft redelijk speelde en daarna terugviel kwam een keer goed weg bij een bal tegen de lat. Haulerwijk is dus zeker van de nacompetitie. De plaats is nog niet bepaald. Wordt Haulerwijk elfde dan wacht VMC uit Munnikeburen (?!), bij een elfde stek wordt het Mildam of Oldeholtpade.

SVMH kreeg van katoen van BATO. De Winschoters waren in de eerste helft veel sterker en kwamen verdiend op 1-0. Kansen op meer werden omzeep geholpen. Na rust speelden de gasten anders en zetten de thuisclub onder druk. Binnen vijf minuten kreeg de ploeg uit Niebert-Nuis drie treffers om de oren: 4-0. Thom Dijkhuizen mocht iets terug doen (4-1) en probeerde de score dragelijker te maken. Ook SVMH was niet compleet. Patrick Nimwegen had een dubbel gevoel over de ‘bekergekte’. De trainer zelf gaf zijn kaartje aan familieleden om zijn ploeg niet in de steek te laten. Bij een overwinning volgende week is SVMH zeker van nog een jaar vierde klasse. Bij een gelijkspel is het afhankelijk van andere clubs.

De Wilper Boys haalde uit bij Flamingo. Het was een walk-over die pas na de pauze tot stand kwam. Door doelpunten van Joey Louwes (drie), Arjan van der Kaap (twee) en Wietse Numan (twee) werd het 1-7 in de schaduw van het Cambuur-stadion. De Leeuwarders probeerde schoppend De Wilp een halt toe te roepen. Voor De Wilper Boys is de boodschap volgende week duidelijk: winst op ODV betekent nacompetitie. Bij een gelijkspel is het afhankelijk.