‘Zevenhuizen viert Koningsdag samen’

Stichting Promotie Zevenhuizen

ZEVENHUIZEN – Eén van de gezelligste dorpjes in de regio is toch wel Zevenhuizen. Het kleine plaatsje aan de rand van de gemeente Leek lijkt altijd in beweging te zijn. Er is altijd wat te beleven in Zevenhuizen. Iets dat overigens onderstreept wordt door de uitverkiezing van Zevenhuizen als zijnde ‘Het Leukste Dorp van Groningen’ in 2011. Zevenhuizen staat bol van de goedwillende inwoners die graag, samen met hun plaatsgenoten, een leuk feestje opzetten met de nodige activiteiten. Zo ook dit jaar weer. Traditioneel komen oud en jong samen om met zijn allen Koningsdag te vieren.

“Dat doen wij al jaren zo”, begint Richard Kobes, de voorzitter van Stichting Promotie Zevenhuizen. “Natuurlijk pas sinds een aantal jaar op 27 april, daarvoor netjes op Koninginnedag.” Kobes heeft de overgang van 30 april naar 27 april meegemaakt. “Ik ben inmiddels zeven jaar voorzitter”, vertelt hij. “De datum heb ik zien veranderen. De sfeer en de activiteiten niet. Zevenhuizen is een mooi dorp dat ieder jaar weer een gezellige Koningsdag voor jong en oud weet te organiseren.” Van vroeg in de ochtend tot zo laat men maar wil staan er activiteiten gepland in het Groningse dorp. “Wij hebben een actieve fietsgemeenschap”, weet Richard. “De dag wordt dan ook opgestart met de Koningsdag Classic. Een leuke fietstocht in drie disciplines.” Of je nu wielrenner bent, ATB’er of gewoon een recreatieve fietser, in Zevenhuizen is er een mooie fietstocht door het omliggende landschap samengesteld voor iedereen. Vanaf het sportcomplex van vv Zevenhuizen gaan eerst om 8:30 uur de wielrenners van start. Deze kunnen de dag actief beginnen met een tocht van 70 tot 90 kilometer. “Voor de ATB-liefhebbers zijn er twee parcoursen uitgezet”, aldus Kobes. “Om 8:45 uur gaan de deelnemers aan de 40 kilometer lange route van start. Een half uur later mogen ook de rijders van de 25 kilometer los in de bossen en de weilanden.” De recreatieve fietsers kunnen tussen ’s ochtend 9 en half 10 vertrekken vanaf het sportcomplex. Zij krijgen een tocht rondom Zevenhuizen van 25 kilometer. Wie liever gemotoriseerd vervoer aanschouwt wordt ook bediend tijdens Koningsdag in mooi Zevenhuizen. De Motor- en Autoclub Zevenhuizen (MAC-Z) is opgericht in 1953 en organiseert al jaren oriënteringsritten voor auto’s en motoren. Daarnaast is er een zeer actieve tak in de club die zich heeft gestort op het organiseren van toertochten voor motoren. Ook dit jaar staat er een Motortoertocht op het programma. Van 9:00 tot 11:00 uur verzamelen de meest prachtige motoren zich bij De Appelhof.

Ook een inmiddels vertrouwde traditie is het 6wichter evenement bij het Verenigingsgebouw. “Wij brengen jong en oud samen in het Verenigingsgebouw om daar gezamenlijk een leuke middag te hebben”, vertelt Richard Kobes. “Dat onder het motto ‘Koningsdag voor de jeugd van Toen en Nu’.” In het Verenigingsgebouw zijn spelletjes en gezellige muziek aanwezig om de jeugd uit de leeftijdscategorie van 0 tot 100 jaar een middag vol plezier te bezorgen. Verder kunnen kinderen lekkere cupcakes versieren, die natuurlijk uiteindelijk ook opgegeten moeten worden. “Rond de klok van 16:15 uur is het tijd voor de plechtigheden”, meldt Richard. “Ieder jaar wordt er met Koningsdag een speciale tegel gelegd voor de ‘Zeuv’mhuuster van het Jaar’. Een eerbetoon aan een organisatie of persoon die gedurende meerdere jaren ons mooie dorp Zevenhuizen positief op de kaart heeft gezet.” Richard vertelt dat de tegellegging altijd een groots gebeuren is. “Er staan inmiddels al veel gerenommeerde namen op de speciale stoeptegels met RVS plaatsjes”, aldus de voorzitter. “In voorgaande jaren hebben onder meer Kim Polling, de Carbid Boys en de familie Pruim een tegel gekregen met hun naam erop. Dit jaar is het de eer aan de organisatie van de Billie Turf Tocht. Zij zijn ‘Zeuv’mhuuster van het Jaar 2015’.” De Billie Turf Tocht trekt jaarlijks duizenden deelnemers en bezoekers naar het dorp. Met een muzikaal en feestelijk omlijst programma is de tocht inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de wijde regio. In juni wordt er voor de tiende keer gelopen. “Een mooi moment om de organisatie van de Billie Turf Tocht te bedanken voor hun grote verdiensten voor Zevenhuizen”, vindt Kobes.

In de avonduurtjes staan er nog twee mooie activiteiten gepland. “Na de Motortoertocht in de ochtend is er ’s avonds een oriënteringsrit voor auto’s”, weet hij. Tijdens de oriënteringsrit moeten de deelnemers door middel van opdrachten een route afleggen. Wie dat het beste doet gaat er met de eeuwige roem vandoor. “Naast de MAC-Z Oriënteringsrit is er een Koningsbingo in het Verenigingsgebouw”, zegt Richard. “Vanaf 20:00 uur kan er naar hartenlust bingo worden gespeeld.” Met Koningsdag is er dus genoeg te beleven in het mooie Zevenhuizen. Voor jong en oud, voor inwoners en voor gasten van buitenaf. Aangezien ook de horeca in het dorp bekend staat om zijn gezelligheid zou het voor veel Zeuv’mhuusters nog wel eens laat kunnen worden. “Als organisatie hebben wij ook een gezellige nazit”, besluit Richard lachend. “Het is toch Koningsdag nietwaar?”

Wat: Koningsdag in Zevenhuizen

Wie: Stichting Promotie Zevenhuizen

Wanneer: 27 april

Waar: Zevenhuizen

Website: www.7huizen.nl