Zevenhuizen

Zevenhuizen jaarmarkt-5

Datum: 13 augustus
Tijd: 14.00 uur

ZEVENHUIZEN – Je kon de afgelopen anderhalve week met een gerust hart naar Zevenhuizen rijden, of beter nog: fietsen. Een ding wist je namelijk zeker: er was altijd wel iets te doen. want de feestweek van het dorp is niet zomaar een doorsnee feestweekje. Integendeel. De activiteiten pasten amper op een A4’tje, jong en oud kwamen aan bod. Een van de hoogtepunten was de braderie, afgelopen woensdag. Het evenement viel wat in het regenwater.

Ook qua organisatie hoef je de mensen in Zevenhuizen niet zoveel te leren. Hoewel? Al ver voor het centrum van het dorp kan worden bereikt, worden automobilisten van de weg gehaald. Ze moeten maar links- of rechtsaf. Maar waarheen? Dat was een beetje de vraag. En dus reden veel mensen na een zoektochtje door Zevenhuizen terug naar de mensen bij de hekken om te vragen waar ze konden parkeren. Wat bleek? Je kon gewoon doorrijden. Plek zat, dichtbij de braderie. Op de parkeerplaats van het voetbalveld bijvoorbeeld. Een Van Gaaltje dus: waren wij – automobilisten- nou zo dom, en de verkeersregelaars zo slim? Of was het andersom?

De braderie dan. Prima. Heel dik in orde. ‘We staan goed bekend’, weet Richard Kobes, voorzitter van de stichting die als doel heeft om Zevenhuizen te promoten. ‘Dat merk je gewoon aan de standhouders. Die komen graag. Er zijn er zelfs die komen ondanks dat ze geen plek toegezegd hebben gekregen, maar hopen dat een ander niet komt. Ook typisch: in het Kerkhoflaantje wilde vroeger niemand staan, nu wordt er om gevraagd. Prima hoor. We hebben zo een heel mooie, uitgebreide braderie.’ De organisatie was dus dik in orde. Maar het weer niet. Juist rond 13.00 uur, toen de braderie op punt van beginnen stond, barstte de hemel open. Regen, regen en nog eens regen. Buien. Kletterende regen, motregen, het kwam allemaal langs. Je doet er niets aan, maar hebt er wel mee te maken.

Prominenten waren er ondanks dat genoeg. Rikus van der Velde (van de VV Roden bijvoorbeeld|) was van de partij. En Alida. De vrouw naar wie een Smulpaleis vernoemd is. Jos da Vina, kroegbaas te Nieuw Roden, was van de partij. Uiteraard. Janny Kuiper ook, net als Bert Steenhuis en Titia Keizer.

Het aanbod was ook al divers. Miniatuurauto’s waren er in elk geval voldoende. Net als oliebollen, heerlijk gebakken door Van Esch, Zevenhuizens’s trots. Of er meer te eten was? Op zeker. Zelfs Spaanse delicatessen waren aan het Hoofddiep verkrijgbaar. Net als de gewone hamburgers- horen bij een braderie- en de ook al gebruikelijke broodjes beenham. De geur kwam je al van ver tegemoet. Snoep? Ook meer dan voldoende. Je kon het zo gek niet bedenken. Net als kleding en bierdrinkende jeugd. Het terras bij de Appelhof was in de middag nog leeg, gaandeweg veranderde dat, zoals de braderie altijd daar afgesloten wordt. Vaste prik.

De organiserende stichting had zelf uiteraard ook een kraam. Je kon er zelfs een prijs winnen als je wist hoeveel bruggen Zevenhuizen rijk was. Bij de kraam stond een schaaltje droge worst. Overheerlijk. Richard Kobes loopt met enkele van zijn bestuurders een rondje over de markt. Hij ziet dat het goed is. Dat er voor elk wat wils is. Dat de opstelling logisch is en dat de sfeer prima is. Alleen dat weer. Maar daar doe je helaas niets aan. Al klaarde het later gelukkig wat op en werd het zowel op de braderie als bij de Appelhof nog heel gezellig.

Zevenhuizen jaarmarkt

Zevenhuizen jaarmarkt-2

Zevenhuizen jaarmarkt-3

Zevenhuizen jaarmarkt-4