Zo blauw als een tientje uit het gemeentehuis

Raad van Noordenveld

Afgelopen week verscheen het nieuws dat veel borrels in gemeentehuizen ‘illegaal’ zouden zijn. Oftewel: er is geen vergunning voor het schenken van alcohol, maar dat gebeurt na raadsvergaderingen wel. Gelukkig wist RTV Drenthe te melden dat de gemeente Noordenveld geen vergunning hoeft aan te vragen, daar er geen alcohol in Roden wordt geschonken. Dat was nieuw voor mij. Had ik het me dan echt verbeeld dat menig raadslid na een vergadering met een glas bier of rode wijn in zijn/haar hand stond?
Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Ik heb veel fantasie, maar ik weet honderd procent zeker dat er wél alcohol wordt geschonken in het gemeentehuis van Roden. En dan ga je je afvragen hoe men erbij komt dat dit niet het geval zou zijn. Heeft RTV Drenthe het simpelweg niet gecheckt? Of hebben ze het gemeentehuis gebeld en is er toen glashard gelogen? Ben benieuwd. Ook frappant trouwens dat een gemeente ‘illegaal’ alcohol zou schenken. Dat moet je als inwoner eens doen. Krijg je gezeik mee.
Hoe dan ook: Noordenveld heeft geen vergunning en zou dus geen alcohol mogen schenken na een raadsvergadering. Dat is natuurlijk een vorm van regelneuken, maar regels zijn regels. Dat zullen ze juist bij de gemeente beamen. En dus voorzie ik het einde van de borrel na de raadsvergaderingen. Want de gemeente zal toch zeker niet willens en wetens de regels overtreden?
Overigens schijnt juist aan de bar van het gemeentehuis veel besproken te worden. ‘De meeste beslissingen worden genomen onder het genot van een biertje’, hoorde ik ooit eens. De heren en dames politici zullen nu op een andere manier tot beslissingen moeten komen.
En ach, voor het raadslid dat echt niet zonder kan, wil ik nog wel zo schappelijk zijn om mijn flesje water voortaan met wodka te vullen. Dan kom je als politicus – ongeacht je politieke kleur – toch nog zo blauw als een tientje uit het gemeentehuis.

Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema