‘Zo bouw je een band op met het dorp’

image

Eerste wijkschouw in Huis ter Heide

HUIS TER HEIDE – Met een wijkschouw in elk dorp of meerdere wijken in de Noordenveld wil de gemeente kleine problemen met de buurt snel en gemakkelijk oplossen. De ervaring leert dat een wijkschouw alom gewaardeerd wordt, vooral ook omdat er daadwerkelijk contact is tussen de buurt, de medewerkers van de gemeente en dat dan eventueel aangevuld met medewerkers van de woningbouworganisaties Actium en Woonborg, een politieagent of een lid van een buurtvereniging of het gehandicapten platform.

Onlangs vond met de Belangenvereniging Huis ter Heide de allereerste wijkschouw plaats in het dorp aan de Norgervaart. Vanuit de belangenvereniging waren Bert de Jonge, Wim Pastoor en Jos Tholen present. Ook aanwezig de gemeentewerkers Martin van Biessum en Gerk Huisma, buurtwerker van Welzijn in Noordenveld Bob Hulshof en ambtelijk medewerker van het sociaal netwerk Gert van Rossum. Bert de Jonge liet weten dat de Belangenvereniging in het dorp veel zelf oppakt. ‘We kennen diverse werkgroepen die zich in zetten voor de leefbaarheid in het dorp. Dit op het gebied van onderhoud, ons blad Vaort Praot, activiteiten en wat al niet meer. Het buurtschap is nauw aan elkaar verbonden. Een bijzonder dorp is het ook. In ons dorp komen drie gemeenten samen, Noordenveld, Midden Drenthe en Assen. Dat maakt dat problemen niet altijd gemakkelijk zijn op te lossen. Daarnaast is veel van de omgeving in andere handen dan die van de gemeente. Zo hebben we te maken met twee waterschappen en heeft de provincie de meeste wegen in bezit.’

De weg N373 Norgervaart geeft in het dorp de meeste problemen. Vooral bij de oversteekplaatsen richting Koeleweg en richting de Asserwijk Kloosterveen levert dit voor overstekende fietsers gevaarlijke verkeerssituaties op. De Belangenvereniging is hierover in gesprek met de Provincie. Andere grote knelpunten is de niet altijd goede mobiele bereikbaarheid, het verbeteren van de snelheid van Internet door middel van glasvezel en de huisnummering. “Vooral dit punt heeft ook onze zorgen. De huisnummering in de drie gemeenten is aan de Norgervaart voor veel automobilisten verwarrend. Zoekende chauffeurs belanden soms in gevaarlijke wegsituaties. Daarnaast hebben we ook gemerkt dat onze huisnummering verwarrend werkt voor de hulpdiensten. Dat zouden we graag anders zien opgelost,’ laat voorzitter Bert de Jonge weten. Ook het duistere fietspad is door het ontbreken van verlichting voor veel fietsers in de avonduren niet meer aantrekkelijk. ‘We zagen graag wat lantaarnpalen terug,’ laat hij weten.

De wijkschouw bracht naar voren dat er door gemeente meegewerkt wordt aan het verbeteren van het schelpenpad en het bermonderhoud. Ook zullen bij de parkeerplaats aan de Koeleweg borden geplaatst worden met de letter P. Veel toeristen richting Fochteloërveen zien de parkeerplaats over het hoofd en parkeren zo hun auto langs de bermkanten. Dat het dorp ook zelf hard meewerkt aan de verbeterpunten blijkt wel uit de opstelling van Wim Pastoor en Jos Tholen. Beiden zetten zich onder andere in voor het onderhoud in het dorp. Zo maakte Wim Pastoor duidelijk dat dorpsgenoten een grote rol spelen bij het onderhoud van de sluis, het informatiebord en wandelpaden in het dorp. Ook zegde hij de gemeente toe om het sintelpad aan de stille kant van de vaart te ‘slepen’, zodat het weer beter toegankelijk wordt.

Medewerker Gert van Rossum liet optekenen dat de eerste wijkschouw in Huis ter Heide wat hem betreft succesvol was verlopen. ‘Ik merk een sterke betrokkenheid van de bewoners bij het dorp en dat is alleen maar goed. Dat wij hier nu ter plekke kunnen kijken is ook goed. Zo bouw je een band op met het dorp en kun je van elkaars mogelijkheden gebruik maken.’