‘Zo, even een paar bandjes verwisselen

Roden dikste band

Roden dikste band-2 Roden dikste band-3 Roden dikste band-4 Roden dikste band-5 Henk de Graaf heeft de grootste banden van Nederland

RODEN/LEUTINGEWOLDE – Het wisselen van banden duurt doorgaans niet zo lang. Binnen tien minuten kun je  vier nieuwe of andere banden om je auto hebben. Het record bij Poeder Banden in Roden staat op twee minuten en 38 seconden, maar volgens chef Albertus Lieffering kan dit nóg wel sneller. Snelheid was donderdagmorgen niet aan de orde. Toen kwam Henk de Graaf in z’n groene John Deere 7710 langs. Voor twee nieuwe bandjes. Of bandjes, Henk, loonwerker uit Leutingewolde, kreeg de grootste banden die in Nederland te koop zijn onder de tractor: 1,25 meter breed. En dus duurde het allemaal ietsje langer.
Zeker een uurtje of drie waren Albertus en Henk, want die hielp gewoon mee, bezig met de twee reusachtige nieuwe voorbanden van het merk Mitas, voorheen beter bekend als Continental. De banden zijn niet goedkoop. Voor het bedrag dat Henk donderdagmorgen aan twee nieuwe banden besteedde, koop je ook een nieuwe auto. ‘ Of je hebt dubbele banden, of je hebt zo groot mogelijke banden onder de tractor.
De druk op de grond moet eigenlijk zo laag mogelijk zijn. Ik ben dit soort banden nodig voor mijn werk op het natuurland. Ik zit regelmatig in Peizermade, in de Onlanden. En vergeet niet dat ik regelmatig drie ton kunstmest vervoer. Dan krijgen je bandjes wel wat voor de kiezen hoor’, zegt Henk.
De Mitas van deze grootte is nieuw. ‘En vaak zijn we de eerste met dit soort dingen. Nu dus ook. We proberen wat, noem het experimenteren. Ook deze banden zijn binnen een jaar of twee af, al hangt het er wel van af hoeveel je op de weg rijdt. Op de weg slijten ze sneller.’ Henk maakt heel wat uurtjes op de tractor met de grootste banden van Nederland. ‘De regelgeving verandert straks. Ook tractoren moeten kentekenplaatjes hebben. Alsof het daar veiliger door wordt. Nederland is een regeltjesland geworden. Voorbeeld; ben je zestien en zit je voor de lol op een tractor – dus niet commercieel- dan mag dat. Ben je zestien en je bent op de tractor aan het werk, dan moet je een certificaat hebben. Snap jij het?’ Na ruim drie uur zitten de nieuwe banden er onder. Een rib uit Henk’s lijf, maar dan heb je wel mooi de grootste van Nederland. En wie wil dat nou niet?