‘Zo geven we een eigen invulling aan Sportjaar 2014’

Roden De Hullen Noordenveld beweegt

De Hullen ontwikkelt zich’ tegen de stroom’ in

RODEN – Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat met grote vreze gevreesd werd voor het voortbestaan van sportcentrum De Hullen – en dan met name het zwembad- in Roden. Het zwembad bleef uiteindelijk open, maar er moest wel ‘even’ voor twee ton bezuinigd worden. We zijn een periode verder en met dat bezuinigen gaat het goed. Er is ondertussen al bijna anderhalve ton bezuinigd en er liggen plannen hoe de bedrijfsvoering nog efficiënter kan en hoe nog meer geld bespaard kan worden. De manier echter waarop het zwembadpersoneel zich blijft ontwikkelen, de activiteiten die georganiseerd worden én de tomeloze inzet van het personeel, verdienen alle lof. Meer dan dat zelfs. Ondertussen maakt De Hullen zich op voor een periode vol activiteiten met daarbij uiteraard de zwemvierdaagse.
Aan tafel zitten Albert Douwsma, bedrijfsleider sport en multifunctionele accommodaties, Aldert Laning, senior medewerker en boegbeeld, en Gina Mooy, verantwoordelijk voor de PR. ‘Ik ben nu anderhalf jaar bedrijfsleider. Ik ben van mening dat je de ruimte moet krijgen je te ontwikkelen. Het thema geld is en blijft echter een heet hangijzer. Altijd weer. Ik ben nu bezig met een businessplan om nóg efficiënter te kunnen werken, om nog meer geld te kunnen besparen op de lange termijn. Een aantal van die zaken vergt echter een investering op korte termijn. Heel moeilijk dus’, zegt Douwsma. Bezuinigen is één, actief blijven is twee. En met dat actief blijven zit het wel snor. ‘We maken ons op voor de Water Games. We bereiden ons verder voor op de zwemvierdaagse, waar vorig jaar ruim driehonderd mensen aan deelnamen en we hebben het afgelopen jaar al heel vele georganiseerd. Voor jong en oud. Dat heeft nieuwe groepjes opgeleverd. Mensen in beweging krijgen is een doelstelling maar vergeet ook het sociale aspect niet. We denken dat we zo al heel aardig aan de weg timmeren, maar we willen meer. We kunnen ons geen passieve houding permitteren. Integendeel’, zeggen Laning en Mooy.
En dus geeft De Hullen min of meer een eigen invulling aan het sportjaar 2014, zoals door de gemeente Noordenveld uitgeroepen. ‘Wouter Meertens geeft op 17 oktober een clinic Free Running, een soort van apenkooi. Verder willen we op 15 oktober een soort van springkussenmiddag voor de jeugd organiseren. In de aerobiczaal willen we verder een hiphop middag organiseren en voor de scholen komen er nog een handbal- en een trefbaltoernooi. Wouter, buurt- en sportcoach, is de initiator, wij helpen. Dat geldt ook voor de Water Games. Wij faciliteren. Wij ondersteunen.’
Het trio is het over één ding overigens eens. Bewegingsonderwijs -en schoolzwemmen- zou terug moeten keren. ‘Zwemmen is een kwestie van onderhouden en ‘we’ worden met elkaar steeds dikker. Natuurlijk, het is een andere wereld geworden met de iPads en computers, maar toch. We zullen meer moeten bewegen. Bewegingsonderwijs zou een goede stap zijn. Een ander aspect is talent-herkenning. Vroeger ontdekte de gymmeester of juf al heel snel de talenten bij jonge kinderen. Konden ze vervolgens verder mee. Dat is nu ook minder aan de orde.’
Dat De Hullen het bezoekersaantal tenminste heeft weten te stabiliseren en er zelfs een lichte stijging waarneembaar is, verdient een pluim. Kwestie van actief zijn. ‘We zijn goed op weg. Meer dan ooit zullen we acquisitie moeten plegen. Vroeger zette je de deur van het zwembad open en de mensen kwamen wel binnen. Die tijd is geweest. Je moet mensen nu iets bieden, ze uit huis halen. Ik denk dat we op de goede weg zijn, maar het kan nog beter’, beseft Douwsma zich.
Watergames (oktober-mei, groepen 5 tot en met 8 basisschool)
Woensdag 8 oktober, Pirate Day,  13.30 uur-15.00 uur. Kosten 3,25 euro. Woensdag 5 november, Wipe Out, 13.30-15.00 uur. Kosten 3,25 euro. Vrijdag 19 december, Spookzwemmen, 19.45-21.00 uur. Kosten 3.25 euro. Woensdag 14 januari, Wakzwemmen. 13.30 uur-15.00 uur. Kosten 3,25 euro. Woensdag 11 februari, Crazy Water Race, 13.30 uur-15.00 uur. Kosten 3,25 euro. Woensdag 11 maart, Survival Games, 13.30 uur-15.00 uur, kosten, 3,25 euro. Woensdag 15 april, Water Fun, 13.30-15,00 uur, Kosten 3.25 euro. Woensdag 20 mei, Duikexperience, kosten 3,25 euro.
Zwemvierdaagse
Maandag 13 oktober start de zwemvierdaagse. Er kan dagelijks gezwommen worden van 18.00 uur tot 19.00 uur of van 19.00 uur tot 20.00 uur. Volwassenen twintig baantjes, kinderen tien baantjes per dag. De kosten bedragen negen euro. Voor iedere deelnemer ligt er na vier dagen een medaille klaar. Vanaf dinsdag worden er elke dag leuke activiteiten georganiseerd, zoals spelletjes in de kantine, schminken, een kleurplaatwedstrijd en spijkerbroekhangen. Als afsluiting is er op vrijdag een spetterende zwem disco. Opgeven kan via 050-5019268.