Zo maar een park erbij in Westervelde

WESTERVELDE – Zorgboerderij De Mare is al vele jaren een begrip. Volgend jaar wordt er een klein feestje in mei gevierd. Dan namelijk bestaat De Mare precies 20 jaar. Arend en Margreet Houwing hebben voor de zorgboerderij in 1999 het initiatief genomen. Kleinschalig begonnen en kleinschalig gebleven. Wel werden er elk jaar veranderingen aangebracht in het bedrijf. Een laatste aanpassing is het vormgeven van een heus park achter de woonboerderij. En het mag gezegd worden. Het park krijgt vorm, geeft rust en veel weidse uitzichten. Dochter Rianne en moeder Margreet zijn er dan ook trots op (foto).

‘Dit park geeft ons bedrijf nieuwe mogelijkheden,’ zegt Arend Houwing. ‘Hoe we het precies verder gaan ontwikkelen weten we nog net precies, maar het geeft wel veel kansen en mogelijkheden. Stel je hebt een burn out, dan zou dit een prima plek zijn om tot rust te komen. Vanuit het park kijk je zo richting de landerijen en het bosgebied richting Veenhuizen.”

Rianne Houwing geeft aan dat er gekozen is voor ronde vormgeving van het park. Binnen die rondingen krijgt elk plekje een andere betekenis. Zo is er een bloemrijke akker, een stukje weiland voor de paarden, hebben we 1200 boompjes gepland en langs de randen staan paaltjes met fruitbomen als appel en peer. Ook willen we richting een pluktuin en verder  denken we aan kunst. Want hoe je het ook bekijkt, een park is leuker dan een weiland, het biedt meer mogelijkheden tot inrichting.’

Bij de zorgboerderij wonen op dit moment 9 mensen. Hulpvragen kunnen per persoon sterk verschillen, weet Margreet Houwing. ‘De 1 heeft veel baat bij rust, de ander wil juist weer actiever zijn. Bij ons spelen we in op die wensen.  Belangrijk bij ons is dat je iets moet hebben met het buitenleven en dieren. Er is veel vee op het erf. Ezels, paarden, zwijnen, honden en wat al niet meer. Ook niet onbelangrijk is dat het klikt met de andere bewoners. Op de zorgboerderij hebben alle bewoners een eigen kamer. We bieden een veilige plek en werken aan zelfstandigheid van de bewoners. Je kunt ons gewoon zien als een normaal huishouden. Zo bezoeken we ook de feestweek Norg en zijn we op vakantie gegaan naar Griekenland.’ In Veenhuizen is er in Klein Soestdijk ook een onderkomen van De Mare. Hier wonen vier bewoners. Bedoeling is dat die over een jaar naar de Olde Hof gaan, een gebouw in de nabijheid van De Mare. Het is beschermd wonen met begeleiding. De jongste bewoner is 19 jaar de oudste 67 jaar.

Regelmatig wordt samengewerkt met bedrijven en organisaties zoals de basisschool in Westervelde. ‘Er is een goed contact,’ laat Arend Houwing weten. ‘Wel zou het mooi zijn om nog enkele liefhebbers te vinden voor de moestuin en het werken in het bos op een dagdeel op het landgoed in Roderesch-Steenbergen. Voor wie dat wat lijkt is het goed om even op onze website te kijken en dan contact met ons op te nemen.’