‘Zo wennen ze weer aan ritme en regelmaat’

Leek spelweek-5

Spe(e)lweken blijven erg populair

Leek spelweek-2Roden spelweek noordenveld-2RODEN/LEEK – Behalve ‘voor de leuk’ bieden de verschillende spel (of speel)weken in de regio méér. Het is – zo lieten verschillende ouders namelijk weten- ideaal om de kinderen weer enigszins te laten wennen aan het feit dat ze straks weer naar school moeten. Want na een week of vijf flierefluiten en pierewaaien ontbreekt het de kinderen vaak aan ritme en regelmaat. De Krant nam een kijkje in Leek en Roden.

Dat er toch weer een spelweek in Roden – officieel Spelweek Noordenveld geheten- was, was voor een groot deel te danken aan het trio Ronald Uilenberg, Klaas Dop en Astrid Nijboer. Want het leek er toch lange tijd op dat het na het vertrek van boegbeeld Wieneke Dijk (en een hoop andere vrijwilligers) gebeurd was met de spelweek. Er leek geen opvolging voor de groep trouwe vrijwilligers, die het zelf na zoveel jaar logischerwijs allemaal wel een beetje gezien hadden. Totdat Uilenberg, Nijboer en Dop dus opstonden. Zij organiseerden vorige week de spelweek, die geheel en al in het teken van circus stond. Geen nieuw thema, wél iets dat kinderen altijd aanspreekt. En dat was vorige week dus niet anders. Als vertrouwd was het scoutinggebouw aan de Norgerweg het centrum van de activiteiten voor de kinderen, die ook al vertrouwd in twee leeftijdsgroepen waren verdeeld. De laatste – en oudste- groep bleef een nachtje slapen, en dat heeft de begeleiding geweten ook. Het drukte de pret niet, want de kinderen genoten. Van de stormbaan en van de suikerspinnen en van de vossenjacht op woensdag (FOTO). Gelukkig maar dat de spelweek er nog is. In Roden is de spelweek al vanaf 1979 vaste prik, in de laatste week van de schoolvakantie. En bovendien: op deze manier wennen kinderen weer aan het dagelijkse ritme. Het ritme van wat vroeger opstaan en van op tijd aanwezig zijn. Tijdens de vakantie was het toch vaak lang leven de lol, dat is vanaf maandag, als de scholen weer beginnen, weer heel anders. Nuttig voor ouders dus ook, die – althans een aantal- lieten weten ‘best een beetje blij’ te zijn dat de scholen straks weer beginnen. Dat alles weer ‘normaal’ is.
In Leek heet de afsluiting van de schoolvakantie Speelweek en zoals bekend ziet het er in Leek allemaal net even wat gelikter en professioneler uit. En het moet gezegd: zeker ook vanwege de prima materialen die voorhanden waren, maakten de kinderen werkelijk prachtige hutten. Of hutten? In bepaalde gevallen leken het wel woningen. Dat maken van hutten blijft een vast item, al was het thema in Leek ‘Op een onbewoond eiland’. Behalve het maken van hutten was er ook in Leek weer volop vertier voor de kinderen, die zo nog mooi even hun energie kwijt konden. Er was theater, er was een speurtocht en werd gezwommen en vrijdag werd een bezoek gebracht aan Familiepark Nienoord. En uiteraard werden vrijdagavond de met zoveel vlijt gemaakte hutten in brand gestoken. Een beetje zonde, maar ook dat is nou eenmaal vaste prik. Kortom: de kinderen in Roden en Leek zullen zich de laatste week van de schoolvakantie nog lang heugen. Het was , met dank ook vooral aan al die vrijwilligers, weer erg de moeite waard.