Zomeravondconcert door meer dan 70 musici als opening van ‘Wat ’n Kunst festival’ Noordenveld


RODEN – De derde editie van het  festival ‘Wat ’n Kunst’ zet de gemeente Noordenveld op vrijdag 23 augustus op de kaart van grote concerten en beeldende kunst. In de grote zaal van “op de Helte”  zal het Noord Nederlandse Jeugdorkest een spetterend en indrukwekkend concert verzorgen. De jonge top-musici zijn net terug van hun succesvolle tournee door Frankrijk en op deze vrijdagavond verzorgen ze mede de aftrap van  het driedaagse ‘Wat ’n Kunst’ festival.

Het Noord Nederlands Jeugd Orkest is een symfonisch blaasorkest (harmonieorkest met uitgebreide bezetting) voor ambitieuze musici in de leeftijd van 14 t/m 29 jaar. Het NNJO is een kweekvijver voor jong muzikaal talent uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. De 70 orkestleden studeren aan de noordelijke conservatoria in Groningen, Zwolle en Enschede of aan de plaatselijke muziekscholen.
De doelstelling is om op een hoog muzikaal niveau te presteren en een positieve bijdrage te leveren aan de culturele ontwikkeling in Noord Nederland. Sinds maart 2012 staat het NNJO onder leiding van chef-dirigent Erik Janssen. In Roden zal het NNJO die diverse kanten van hun muzikale mogelijkheden laten horen, waardoor het een concert wordt met mooie melodieën, klassiekers, spektakelstukken en natuurlijk ook nummers die vooral jongeren zullen aanspreken. Het is tenslotte een orkest voor jonge mensen.

Naast het NNJO zullen ook de violiste Myrthe Helder en haar begeleider, de pianist Frank van der Laar, een deel van het programma invullen.

Myrthe Helder  ( Groningen 1983) begon haar vioolstudie op zesjarige leeftijd. Binnen een jaar werd zij aangenomen op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij aanvankelijk studeerde bij Qui van Woerdekom. Vervolgens studeerde zij bij Benzion Shamir en Christiaan Bor aan de Hogeschool voor Muziek en Dans te Rotterdam, waar zij haar bachelor heeft afgesloten met een 9,5. Daarna studeerde zij bij Klaus Maetzl aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, met behulp van de HSP beurs . Hier haalde zij haar masters met Auszeichnung, met hoogste onderscheiding. Myrthe volgde masterclasses bij o.a. Leonidas Kavakos en Maxim Vengerov.
Al op jonge leeftijd behaalde zij eerste prijzen op verscheidene concoursen, zoals het IPMC, het Prinses Christina Concours en het Charles Hennen Concours. In 2006 behaalde zij de finale van het Canetti International Violin Competition in Versailles.
Zij speelde in kamermuziekfestivals door heel Europa, samen met o.a. Rian de Waal, Godfried Hoogeveen, Francien Schatborn, Rainer Moog, Vadim Tsibulevski, France Springuel, Christiaan Bor en Staffan Scheja. Zij speelde recitals in binnen- en buitenland, in 2006 gaf zij een recital in de Brahms-Saal van de Wiener Musikverein. In 2007 soleerde zij in de Schotse Fantasie van Bruch in o.a. Antwerpen en de Doelen in Rotterdam. In maart 2008 gaf zij een recital in het festival d’Aix en Provence. Myrthe speelt regelmatig mer het Concertgebouworkest, het NNO en is ze artistiek leider van “Club Classique”

Frank van Laar (Laren, 1965) sloot in 1989 zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jan Wijn af met de hoogst denkbare onderscheiding. Hij vervolgde zijn studie in Hannover bij Karl-Heinz Kämmerling en in Amsterdam bij Naum Grubert. In 1987 won hij de derde prijs op het Internationale Brahms Concours te Hamburg en in 1988 behaalde hij de eerste prijs op het Postbank-Sweelinck Concours. In datzelfde jaar debuteerde hij in de grote zaal van het Concertgebouw. Daarna volgden optredens in binnen- en buitenland, die door pers en publiek warm werden onthaald, elkaar in hoog tempo op. Hij gaf concerten in Amerika, Azië en bijna alle landen van Europa, waarbij vele prijzen en onderscheidingen hem ten deel vielen. Talloze radio- en televisieopnamen legden zijn uitvoeringen vast en hij heeft inmiddels meer dan vijfentwintig cd’s uitgebracht. Hij is als hoofdvakdocent verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Zwolle.

Stichting Kunstmomenten Noordenveld, Kunstencentrum K38 en de Culturele Kring Roden zijn op dit moment druk bezig met de voorbereidingen van het driedaagse festival, dat plaatsvindt in Roden in het laatste weekend van de schoolvakanties. Er is weer veel te doen, te zien, te beluisteren, op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 augustus.  Kaarten voor het concert kunt u bestellen via https://tickets.daannijman.nl en bij hen in de boekwinkel van Daan Nijman, aan de kassa. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het festival:  www.watnkunst.nl en de facebookpagina Watnkunst.