‘Zonder nieuwe loods is de toekomst van de Rodermarktparade hoogst onzeker’

Crowdfunding moet bouw loods financieel mogelijk maken

RODEN – Een noodkreet. Ja, dat is het. Vanwege het feit dat er steeds meer bouwlocaties voor Rodermarktwagens afhaken, kan het organiserende Volksvermaken Roden niets anders dan zelf een loods bouwen. Er is inmiddels een locatie, de gemeente werkt mee en ook Volksvermaken zelf is enthousiast. Probleem is echter het financiële plaatje. De bouw van de loods kost tussen de anderhalf en twee ton. Dat geld moet bijeengebracht worden via een crowdfunding-actie. ‘En anders? Anders is de toekomst van de Rodermarktparade in de huidige vorm bijzonder onzeker. Dan moet je in de nabije toekomst denken aan een Parade van een wagen of zes, zeven. Dat wil niemand. Roden en omgeving kan nu laten zien hoeveel ze het voortbestaan van de Parade waard is’, zegt Henk Halsema, penningmeester van Volksvermaken.

Dit jaar al was het vinden van voldoende bouwlocaties een groot probleem. Dat probleem zal de komende jaren alleen maar groter worden. ‘Als we die ontwikkeling afwachten, dan is binnen nu en drie jaar de Parade tenminste gehalveerd. Nee, dat is geen doemdenken, dat is realiteit. We hebben de problematiek afgelopen zomer ook bij de gemeente aangekaart. Bovendien hebben we de vraag neergelegd of ze mee willen denken. Daarbij hebben we aangegeven een locatie te zoeken waar een loods gebouwd kan worden die ruimte biedt aan zes bouwgroepen. Een loods van duizend vierkante meter zo ongeveer. Na Rodermarkt belde wethouder Henk Kosters. Ze hebben een stuk grond en gaven aan alle medewerking te zullen verlenen’, vertelt Halsema. Dat stuk grond is nu nog grasveld en bevindt zich tussen Feeder One en Noordmans, aan de Groningerstraat dus. ‘Het moet een soort van hangar worden. In de wintermaanden willen we bekijken of we de ruimte kunnen verhuren voor bijvoorbeeld caravan- en camperstalling. Met de gemeente komen we er wat betreft de grond wel uit. Het bouwen en optuigen van de loods is kostbaar. Nu al zijn er bedrijven die mee willen doen. Van der Sluis bijvoorbeeld, komt ons straks met de toiletvoorzieningen tegemoet en zo zullen er ongetwijfeld meer bedrijven zijn die ons willen helpen. Maar er moet wel twee ton op tafel komen straks. Of straks, zo snel mogelijk. Wat ons betreft staat de loods er al op 1 mei 2016. Haast is dus geboden. Alleen op deze manier kan de Parade blijven voortbestaan zoals we die nu kennen. Dan blijft het dat spektakel waar jaarlijks zo’n zeventigduizend mensen op af komen. En anders? Dan zie ik het somber in. Niemand zit te wachten op een Parade met een handjevol wagens. Dat zou bovendien veel meer consequenties hebben, gevolgen waar ik liever niet over na wil denken’, zegt Halsema.
Twee ton dus. Om dat geld op tafel te krijgen, bedacht Halsema een crowdfunding-actie. ‘Nou ja, ik heb het wiel niet opnieuw uitgevonden maar ben er van overtuigd dat we op deze manier het benodigde geld bijeen kunnen krijgen. Bovendien: iedereen is altijd enorm positief over Volksvermaken en de Parade. Dat kunnen mensen die (even) wat geld kunnen missen nu ook echt laten zien. ‘ Wat Volksvermaken gaat doen? Het gaat leencertificaten uitgeven met een waarde per certificaat van 500 euro. Het rentepercentage is twee procent, meer dus dan vrijwel elke willekeurige bank op dit moment uitkeert. ‘De rente blijft bovendien gedurende de gehele looptijd twee procent boven de Euribor-rente en uiteraard mogen mensen zoveel certificaten afnemen als ze willen. Vanaf 2017 lossen we drie procent van de lening af, door het uitloten van certificaten. Natuurlijk mogen mensen ook besluiten het geldbedrag te schenken, dat kan echter pas na uitloting. De certificaten worden op naam en adres gezet en bij overlijden gaan de certificaten naar de erfgenamen. Notaris Herman Holland zal toezicht houden. Ik denk dat er in Roden voldoende mensen zijn die een dergelijk bedrag aan ons willen lenen. Dat hoop ik ook maar, want anders dreigt een doemscenario. Zonder loods voor zes bouwgroepen is de toekomst van de Parade ongewis. Steeds meer bouwlocaties haken af. Is ook niet zo gek trouwens, want mensen met een schuur of loods hebben wel een half jaar gasten op hun erf. Daar kunnen we dus niet teveel van zeggen. Het woord is nu echt aan de mensen in Roden en uiteraard ook daarbuiten. Wat is ze de Parade waard? Belangstellenden kunnen tot 1 december een leencertificaat aanschaffen. Daarnaast gaan we samen met onder meer wethouder Alex Wekema kijken welke fondsen we aan kunnen schrijven. Krijgen we het benodigde geld via crowdfunding bijeen, dan kunnen we met het geld van de fondsen meteen gaan aflossen. Dat is onze bedoeling. We rekenen op de welwillendheid van inwoners. De Parade zet Roden op de kaart. Al jaren. Ik ga er vanuit dat mensen die kunnen, ons gaan helpen. Dan staat er namelijk een prima loods volgend jaar en staan wij als Volksvermaken garant voor de Parade zoals we die al jarenlang kennen’, besluit Halsema.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Henk Halsema via 06-53765286. Mailen kan ook: halsemah@ziggo.nl.