Zonder straf de bak in

veenhuizen norgerhaven rit 1

Justitiële inrichting in Veenhuizen tijdelijk opengesteld voor publiek

VEENHUIZEN – Altijd al eens in de tijdelijke verblijfplaats van topcrimineel Cor van Hout en moordenaar Ferdi E. willen koekloeren? Dan is dit dé kans! Van 11 juli tot en met 31 augustus wordt de luchtplaats van de roemruchte gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen opengesteld voor publiek.

De justitiële inrichting is veel in de publiciteit geweest in verband met de komst van Noorse gedetineerden. In Norgerhaven werden beruchte gedetineerden in bewaring gesteld zoals de Drie van Breda, Heineken-ontvoerder Cor van Hout, Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn en zigeunerkoning Koko Petalo. Het Gevangenismuseum heeft bij hoge uitzondering toestemming gekregen om z’n bezoekers de luchtplaats te laten zien. Publiek wordt vanaf het nabijgelegen Gevangenismuseum met een ‘boevenbus’ vervoerd naar Norgerhaven.
Peter Sluiter, directeur Nationaal Gevangenismuseum: "We bieden onze bezoekers een uniek inkijkje in een justitiële inrichting. Tijdens de rondleiding door oud-medewerkers wordt verteld over de roemruchte geschiedenis en het veranderende regime van de afgelopen decennia. Over gedetineerden die eigenhandig een zwembad op het binnenterrein bouwden. Of de jaarlijkse open dag voor familieleden van gedetineerden. De gevangenis had zelfs een eigen voetbalteam dat meedeed met de KNVB competitie; alleen thuiswedstrijden en in een steeds wisselende samenstelling. Bekende artiesten als Lee Towers gaven er Bajesconcerten".
Van zaterdag 11 juli tot en met 31 augustus rijden er dagelijks drie Boevenbussen per uur naar Norgerhaven. De rondrit duurt een half uur en kost 2 euro per persoon. Start en kaartverkoop in het Gevangenismuseum.