‘Zorgen voor een mooi stervensproces is intensief, maar fantastisch om te doen’

Tolbert Marijke Pots Hospice Leek

Hospice Westerkwartier-Noordenveld is op zoek naar vrijwilligers

WESTERKWARTIER-NOORDENVELD- Met het aanbreken van het nieuwe jaar komt het plotseling wel héél dichtbij: het hospice in Leek. Het bestuur van Hospice Westerkwartier-Noordenveld streeft ernaar om op 1 juli haar deuren te openen. Om patiënten –ondanks het droevige vooruitzicht- toch fijne laatste momenten te kunnen bezorgen, is de stichting naarstig op zoek naar vrijwilligers. Vrijwilligers met een groot hart. Die snappen hoeveel gevoel erbij een stervensproces komt te kijken. Iedereen kan het worden, ongeacht achtergrond, volgens boegbeeld van het project Marijke Pots. “Man, vrouw, bankier of onderwijzeres, het maakt niet uit. Bevlogenheid en betrokkenheid, dáár gaat het om.” Op donderdag 10 maart organiseert de stichting een informatiebijeenkomst voor vrijwilligers.

Natuurlijk krijgen de vrijwilligers, na screening, een (verplicht te volgen) erkende opleiding die georganiseerd wordt vanuit Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Een cursus die bestaat uit 6 of 7 dagdelen om terminale patiënten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. “Daarnaast is er een nog een praktische cursus, voor de wat lichtere zorgtaken als het naar bed brengen, hulp bij eten, dat soort dingen”, vertelt Marijke die nu al zo’n 40 vrijwilligers op haar lijstje heeft weten te noteren. “Daar zijn we natuurlijk ongelofelijk blij mee. Want we hebben er nog al wat nodig. Reken maar uit: we werken in shift’s van 4 uur. Per dagdeel zijn er twee vrijwilligers nodig. Dat betekent dat we per dag 8 mensen moeten inroosteren. ’s Nachts neemt de professionele zorg de diensten over, opgeleide verpleegkundigen. We zouden graag tussen de 60 en 70 vrijwilligers hebben.” Het is wel de bedoeling, dat mensen die zich aanmelden minimaal 1 of 2 dagdelen beschikbaar zijn. Want zoals Marijke stelt: “vrijwilliger zijn is niet vrijblijvend. Er wordt op je gebouwd. Met alle respect, maar aan iemand die eens in de veertien dagen een woensdagochtend over heeft, hebben we niets. Het moet wel structureel zijn. Maar één ding durf ik met zekerheid te stellen: het geeft on-ge-loof-lijk veel voldoening! Zorgen voor een mooi stervensproces is intensief, maar echt fantastisch om te doen. En ik spreek uit eigen ervaring.”

Het hospice in Leek gaat samenwerken met de thuiszorgorganisatie Buurtzuster uit Roden. “Daar zijn we erg blij mee. Een heel professionele organisatie waar persoonlijke aandacht voorop staat. We hebben afgelopen week alle huisartsen in Roden over de status van het hospice. Ze steunen het initiatief volledig. Ook over de samenwerking met de Buurtzuster reageerden de huisartsen erg enthousiast, ze spraken van ‘goede ervaringen’. Aanvankelijk waren ze een beetje bang voor nog meer druk”, weet Marijke. “Want terminale zorg is intensief. Maar die druk wordt juist alleen maar minder door opname in een hospice. De huisarts wordt alleen opgeroepen als het écht nodig is. Wanneer de patiënt thuis is, gebeurt het regelmatig dat familie in paniek de huisarts belt. Twijfelt of bijvoorbeeld de ademhaling nog wel oké is. De begeleiders in de hospice kunnen beter inschatten wanneer het noodzakelijk is om de huisarts in te schakelen. Die angst voor meer druk hebben we weg kunnen nemen. Het was zelfs een eyeopener. Over één ding waren alle huisartsen het roerend eens: het is het laatste stukje zorg dat je iemand kunt geven. Een goede afronding is het allerlaatste wat je kunt doen.”

Als alles volgens plan verloopt gaat het hospice aan het Vredewoldplantsoen 7 op 1 juli open. Is vrijwilliger in de terminale zorg jou op het lijf geschreven? Kom dan naar de informatiebijeenkomst van donderdag 10 maart om 19:15 in Vredewold, Pulvertorenstraat 1 in Leek. Daar wordt uitgebreid verteld wat een hospice is, wie betrokken is in de zorg, welke vrijwilligers in en rondom een hospice werkzaam kunnen zijn én wat er van jou als vrijwilliger wordt verwacht. Aanmelden voor de bijeenkomst kan door een mailtje te sturen óf een belletje naar vrijwilligerscoördinator Margreet Berends: info@hospice-westerkwartier-noordenveld.nl tel. 06-53850338.