Zwanepol blijft ruim aan de leiding

RODEN – Eén zet kan beslissen over winst of verlies. Frans van Doorn zal deze oude wijsheid uit de schaaksport niet snel meer vergeten. Je moet altijd goed blijven opletten. In de 17e ronde van de interne competitie van schaakclub Roden had Van Doorn tegen koploper Johan Zwanepol met uitstekend spel een zeer goede positie opgebouwd. Nog één zet en de winst was vrijwel binnen. Op dat moment lieten alle goede geesten die hem tot dan toe zo feilloos door de partij hadden geloodst, verstek gaan. In plaats van de goede zet te doen, gaf hij een volle toren weg. Zwanepol incasseerde het stuk opgelucht. Hij behoudt hierdoor de eerste plaats met een aanzienlijke voorsprong op een viertal achtervolgers. Van hen kreeg Ward Romeijnders net als Zwanepol een stuk cadeau en staat nu tweede. Dick Dalmolen was de onbedoelde gulle gever, maar handhaaft zich desondanks op de vierde plaats. De derde plaats wordt ingenomen door Lieuwe Boskma, die de aanvalspogingen van Theo Wolthekker kalm opving en vervolgens het volle punt scoorde. Ger Battjes is de laatste van het groepje achtervolgers. Hij toonde zich de meerdere van een goed spelende Cees Hageman.

Onderin heeft Jannie Russchen met een mooie mataanval haar derde overwinning geboekt. Derk Holman en Bob van Maanen speelden een partij op het scherp van de snede die in remise eindigde. Ook Arnout Wegerif en Ab Colly deelden het punt na een op en neer gaande strijd. Frits Bosman versloeg Cees Duisterwinkel.

De competitie is nu over de helft en hoewel de verschillen groter worden, is er nog niets beslist. Zwanepol wankelt soms, maar de concurrentie profiteert daar nog onvoldoende van. Wolthekker staat ruim voor op de andere B-spelers, maar heeft nu twee partijen achter elkaar verloren. Ook in de C-groep is tussen Van Doorn en Hageman nog niets beslist. In de komende ronden kunnen de koplopers een beslissende voorsprong nemen maar ook worden ingehaald.