‘Zwarte Donderdag’ op Roner basisscholen

  Kinderlokker en vechtpartij

  RODEN – Bijzonder onplezierig. Kinderen met buikpijn. Geschrokken kinderen, bebloede hoofden, een ambulance met gillende sirenes en een meneer met een kaal hoofd en een zwarte Renault. Dat waren de gespreksonderwerpen donderdag bij kinderen en ouders van verschillende basisscholen in Roden.
  Het verhaal over de kinderlokker was het gesprek van de dag, maar ook op Het Valkhof en eerder al in de buurt van De Parel voltrok zich een naar incident. Eerst het verhaal kinderlokker. Een traditioneel verhaal. Een jongen van basisschool De Marke werd donderdagmiddag rond kwart voor één op weg naar de gymzaal lastig gevallen door een nog onbekende man. De man stapte uit de auto, sprak de jongen aan en liet weten dat de jongen in de auto moest stappen. De jongen luisterde (gelukkig) niet naar de man en fietste weg. Zo hard hij kon. De man reed vervolgens achter hem aan en probeerde – zo liet de leerling weten- de jongen te raken. Toen dat ook niet lukte koos de automobilist eieren voor z’n geld. Vertrok hij naar onbekende bestemming. De jongen vertelde het voorval op school, waarna zijn ouders en de politie ingelicht werden. Alle ouders van de school kregen vervolgens een mail van school en de politie surveilleerde een dag later- vrijdag dus- in de buurt van de school. De kinderlokker liet zich toen niet zien, zoals er ook geen andere meldingen binnenkwamen. In de mail van school werd ook een kort signalement van de man gegeven: jong, kaal en in het bezit van een zwarte Renault. Bovendien droeg hij een zwart shirt.
  Dezelfde dag, zo ongeveer rond dezelfde tijd, gebeurden er rond de scholen De Parel en Het Valkhof ook zaken die het daglicht niet konden verdragen. Vooral kinderen van Het Valkhof – die het zagen- sliepen van donderdag op vrijdag onrustig. Kinderen klaagden zelfs over buikpijn. Pal voor de school vochten vijf volwassen mensen vlak nadat de school begonnen was (rond 13.15 uur) een vete uit. Aanleiding: onbekend. Vier mannen en een vrouw sloegen hard op elkaar in. Er vloeide bloed. Omstanders die net hun kinderen naar school gebracht hadden, belden nadat ze de situatie even hadden aangezien, het alarmnummer.
  De ambulance kwam voorrijden en behandelde de bloedende man. Een beperkt aantal klassen kreeg het voorval mee.
  ‘Het leek wel alsof die ene meneer doodgeslagen werd’, liet een ventje na schooltijd weten. Het voorval maakte dus nogal indruk. Ook over de oorzaak of aanleiding van deze vechtpartij – die volgens getuigen al voor school De Parel was begonnen- is onbekend. Ouders en leerlingen reageerden ook hier geschokt. Stel dat de vechtpartij vijf minuten eerder begonnen was, dan waren honderden leerlingen getuige geweest om over een ander scenario – 
  het bezit van wapens bijvoorbeeld- nog maar te zwijgen. Kinderen zijn anno 2015 nergens meer veilig. Mooi was wel dat de gealarmeerde politie en ambulance snel ter plaatse waren en de zaken keurig afhandelden. Dat is in elk geval dan nog een geruststellende gedachte. Voor het overige was er zonder overdrijven sprake van een ‘zwarte donderdag’.