‘Zwarte Piet mag niet roken. Ben je gek!’

Leek Ren Hoeksema Sinterklaas

René Hoekzema: ondernemer, bestuurder, entertainer én Sinterklaas

LEEK – Als René Hoekzema nu een jochie was, had hij ongetwijfeld het stempel ADHD gekregen. Want de ondernemer in rubber –‘rubber heeft geheugen, fantastisch product’- is druk. Nogal druk. Druk in doen en laten en druk qua tijd. Ga maar na: behalve het runnen van Hofland Deltaflex is hij bestuurslid van Nienoord. Is hij entertainer op allerlei manieren, doet hij mee aan verschillende projecten, participeert hij in bedrijven en speelt hij dezer weken voor Sinterklaas. Dat doet hij al jaren. Sterker nog: Hoekzema staat te boek als de beste Sint van de regio. En de strengste. Want zijn knechten bijvoorbeeld, mogen beslist niet roken. ‘Een zwarte Piet rookt niet. Ben je gek! Dat staat in de huisregels.’
Huisregels dus, want Hoekzema houdt niet van half werk. ‘Ik denk dat ik als Sinterklaas steeds professioneler ben geworden. Mijn collectie materiaal bijvoorbeeld, neemt steeds meer toe. Ik heb nu een stuk of vier Sinterklaaspakken en misschien wel zestig pakken voor Zwarte Pieten. Ik heb een eigen discoshow. Ik heb eigenlijk alles om kinderen een anderhalf uur durende show te bieden. En dat doe ik dus ook. Ik streef naar perfectie. Lang niet iedereen kan Zwarte Piet bij mij zijn. Ik stel regels op. Niet roken bijvoorbeeld. De meeste Pieten gaan al jarenlang met me mee. Ze proberen me trouwens elke keer weer uit de tent te lokken. Gelukt is dat nog steeds niet echt gelukt.’
Hoekzema is adrem en snel. En dat moet ook. ‘Laatst vroeg een meisje waarom de mijter in een punt loopt. Tsja, dan moet je snel iets bedenken. Ik heb maar gezegd dat dit met aerodynamica te maken heeft. Dat als ik op de boeg van de boot sta, in de wind, de mijter niet afwaait. Als Sinterklaas moet je snel kunnen schakelen. Je moet overal antwoord op weten. De meest gestelde vraag? Hoe oud ik ben. Ik zeg dan telkens dat ik de tel kwijt ben.’
Hoekzema was voorheen beroepsmuzikant. Bekend vooral van Dennis Franke en de Golfbrekers. Een ongeval maakte een eind aan zijn veelbelovende muzikale loopbaan. Het entertainen zit de Leekster echter in het bloed. En dus stond niemand echt raar te kijken toen hij na een carrière als Zwarte Piet maar als Sinterklaas door het leven te gaan. ‘Je ontwikkelt je elk jaar weer, net als ook andere hulpsinten er gelukkig steeds beter uit zien. Dat heeft te maken met het feit dat de kleding betaalbaar geworden is. Vroeger had je nog wel eens een Sinterklaas die er echt niet uit zag. Gelukkig gaat dat tegenwoordig veel beter. ‘
Hoekzema heeft zelf twee kinderen, Patrick van negen jaar en Ramon van vier. ‘Patrick gelooft niet meer. Sterker nog: hij is Zwarte Piet.  Gaat vaak met me mee. De jongste gelooft nog wel, al wordt het steeds lastiger. ‘Papa, Sinterklaas lijkt echt op jou’, zei hij laatst, wijzend naar posters die hier in het dorp hangen. Nogal logisch, want mijn beeltenis prijkt op de poster. Mijn jongste telg is overigens een kopie van mij. Ook hij ziet de wereld voor een doedelzak aan, haha.’
Hoekzema doet het dit jaar wel wat rustiger aan. ‘Het is gewoon razend druk. Afgelopen zaterdag was ik in Zuidhorn, morgen (woensdag) bezoek ik FC Groningen, iets dat ik ook al jaren doe. De 29e ga ik langs verschillende bedrijven in Groningen en op 3 december hebben we natuurlijk Nieno’s Sinterklaasfeest in de Rodenburghal. Tussendoor doe ik nog wat huisbezoeken. Het is mooi te doen zo. Een hele prettige afwisseling van je dagelijkse werk. Even heel iets anders.’
Uiteraard volgde Rene ook de discussie rond zwarte Piet. ‘’Jammer dat een kinderfeest misbruikt wordt. Want zo zie ik het. Wij doen er niet aan mee. Mijn Pieten zijn zwart. En dat blijft ook zo.’