Zwembad Veenhuizen volop in bedrijf

||
|| Foto: ||
actueel

VEENHUIZEN – Het zwembad in het dorp Veenhuizen bestaat al heel lang. Gegraven door verpleegden, kinderen van ambtenaren kregen er zwemles en een verpleegde met ervaring hield toezicht als badmeester. In 1935 werd het zwembad opgeknapt. Er kwam een springtoren, men bouwde kleedkamers en er kwam een zwemvereniging. Water werd onttrokken uit de Hoofdvaart. Later kwamen er ontijzeringsbassins. Het begin van een nieuw tijdperk. Veenhuizen kent een lange geschiedenis met het bad. Inwoners zijn er trots op dat er in het dorp een zwembad is. Toen halverwege de jaren negentig justitie zich terugtrok als grootste financier van het bad, leek het erop dat dat einde verhaal was. Acties van inwoners en een geldbedrag van de gemeente Norg voorkwamen dat het zwembad werd gesloten. Nu zijn we 25 jaar later en een nieuw bestuur heeft de afgelopen vier jaar de schouders er onder gezet om het bad te behouden en te versterken.

‘In vier jaar tijd heel veel bereikt en daar zijn we ontzettend trots op.’



De tegenwoordige badjuf is Ine Mesken. Zij volgde Trijnie Scholten op en doet dat met veel plezier. ‘Elke ochtend hebben we om half tien al 20 man in het bad liggen. Jong en oud trekken dan een aantal baantjes. Mooi dat dat zo kan. In de ochtend zijn we open van 9.00 tot 11.00 uur. Daarna ‘s  middags in deze zomerweken vanaf 13.30 en in de avonduren nog van 19.00 tot 20.15 uur. Tussendoor zijn er zwemlessen. Elk jaar spant het erom of we de 10.000 bezoekers halen. Met een beetje goede zomer moet dat dit jaar weer lukken. De teller staat nu iets boven de 5000 bezoekers. We zijn op de goede weg,’ laat Ine Mesken tevreden weten.


De Krant treft verder in het zwembad bestuurslid en kioskmedewerker Cornelia Beijert alsook Rien Pheifer. Naast bestuurslid is hij tevens lid van de technische commissie. Hij geeft uitleg. ‘Vier jaar geleden riep onze secretaris Hetty Koning het bestuur bijeen. Zij gaf aan dat het zwembad op termijn dicht zou gaan als er niets veranderde. De kas raakte langzamerhand leeg en het zwembad verouderde. We zijn toen als bestuur op een ochtend in het zwembad gaan kijken met de ogen van een buitenstaander. Zeg maar, een soort van brainstorm. We konden toen heel veel dingen opnoemen die voor verandering vatbaar waren. Andere stoelen op het terras, een nieuwe zithoek, andere plantjes in de perkjes, een hekwerkje rondom het bad, een nieuw peuterbassin. Eigenlijk te veel om op te noemen, maar we zagen de noodzaak ervan in en hebben tegen elkaar gezegd, de schouders eronder voor de toekomst van ons bad. In vier jaar tijd hebben we veel bereikt met personeel, vrijwilligers en bestuur en daar zijn we ontzettend trots op,’ zegt Rien Pheifer.


De aanpak van vier jaar geleden resulteerde ook in een hernieuwde missie en visie voor het zwembad. Een visie die zegt dat het openluchtbad in het dorp moet blijven bestaan voor iedereen die het zwemmen wil leren en het zwemmen wil gebruiken als verbetering van de lichamelijke conditie. Een visie ook die uitgaat van een veilige, duurzame en schone omgeving met kwalitatief hoogwaardige voorzieningen. De missie spreekt van het zwembad als een ‘place to be’. Als gastvrije ontmoetingsplek waar jong en oud samenkomt om te recreëren en te ontspannen. Een plek die de sociale cohesie tussen mensen vergroot en waar het goed toeven is.


‘Kroon op ons werk vind ik tot nu toe ons paviljoen,’ laat Rien Pheifer niet zonder trots weten. ‘We hebben altijd in de ochtend een groepje oudere zwemmers die na afloop een kop koffie drinken. Zaten die eerder bij iets minder weer koffie te drinken op de bankjes in de kleedkamers, nu kan dat in het paviljoen met uitzicht op het bad. Over het algemeen kan ik zeggen dat het zwembad er weer fris uitziet, een mooie uitstraling kent en op deze punten weer jaren vooruit kan. Natuurlijk zijn er ook zorgen. Zo is de bodem en wand van het zwembad nodig aan restauratie toe. Hiervoor hebben we een renovatieplan opgesteld en dat inmiddels besproken met alle raadsfracties in Noordenveld. In het najaar wordt beoordeeld of wij hiervoor een bijdrage kunnen krijgen vanuit de gemeente. En ik moet zeggen, ik heb goede hoop.’


Badjuf Ine Mesken beaamt de goede resultaten van de aanpak. ‘Ik merk dat de kleinschaligheid van ons zwembad enorm wordt gewaardeerd. Vorige zomer zaten alle zwembaden nokkie nokkie vol. Hier hebben bezoekers nog overzicht en dat is erg belangrijk. Bezoekers komen tegenwoordig niet alleen meer uit Veenhuizen. Al eerder kwamen die uit Assen, Norg en dergelijke plaatsen. Tegenwoordig sprak ik al met bezoekers uit Leek en Haren. Zij gaven aan het zwembad te waarderen en zich er erg thuis te voelen. Kijk, dan weet je dat we op het goede spoor zitten.’ Wie in ieder geval ook genieten zijn Stijn Zandvoort en Bendjamin de Vries. De waterloopmat is een dankbare speelvoorziening. ‘Als het even kan zijn we hier elke dag,’ laten beiden weten.


||
||

UIT DE KRANT