Paasmaandag weer traditioneel vertier met eieren bij de CazemierBoerderij

Afbeelding
Foto: Eigen foto
actueel

TOLBERT – Komende maandag 1 april is de voortuin van de CazemierBoerderij weer het terrein van de eierfanaten. Volksvermaken Tolbert organiseert deze dag verschillende activiteiten bij de boerderij. De paasactiviteiten zijn inmiddels een traditie te noemen. Hoogtepunt is het werpen van een rauw ei naar een teamgenoot. Zover mogelijk, zonder te breken. Het record staat inmiddels op een afstand van 37,5 meter. Een ding is zeker, iets gaat breken. Of dat het record of het ei al zijn is afwachten.

‘Het is niet zomaar even een ei werpen. Zowel de gooier als de vanger moet een speciale techniek gebruiken. Mee gaan met de worp, niet blokkeren,’ vertelt Siebo Beukema. Hij is al zes jaar bestuurslid en verzorgt de pr bij Volksvermaken. ‘We proberen ieder jaar verschillende activiteiten aan te bieden om de leefbaarheid te vergroten. Daarmee houden we dat dorpskarakter in stand, noaberschap. En niet alleen Tolbert mag hiervan profiteren.’ Het hele jaar door probeert het bestuur in te springen op het seizoen. ‘Zo organiseren we altijd met kerst een Kerstmarkt, bij warm weer een fietstocht en af en toe een pubquiz. Hoogtepunt is toch wel onze jaarlijkse feestweek. Met de hulp van alle vrijwilligers kunnen we er ieder jaar weer tegenaan. Zonder hen waren we nergens.’ Toch is het bestuur kleiner geworden en staan ze te springen om meer gezelschap. ‘We gingen van tien naar zeven bestuursleden. Iedereen die mee wil denken en mee wil werken aan leuke activiteiten en sfeer wil brengen in het dorp is meer dan welkom. Je zit er niet gelijk aan vast, even meekijken mag ook!’ Ook zijn vrijwilligers welkom en die komen niks te kort. ‘Vrijwilliger word je natuurlijk wel uit sympathie voor het dorp, maar een borreltje en een hapje krijgen ze zeker ook en daar doen ze het ook voor!’

Op tweede paasdag vanaf 13.30 uur kunnen deelnemers zich inschrijven voor het eierzoeken, het eierlopen en het eiergooien. De aanvang start om 14.00 uur. Voor de allerkleinsten heeft de paashaas diverse eieren verstopt. Er zijn drie gouden eieren te vinden en de vinders krijgen een mooie beloning. ‘De paashaas is erg fanatiek en als tip geef ik om ook zeker de slootkant te bekijken.’ Het eierlopen wordt gedaan voor de kinderen tot en met 8 jaar. De winnaars worden ook hier beloond met leuke prijsjes. De bedoeling bij het eierlopen is dat er zo snel mogelijk een parcours wordt gelopen met een ei in een lepel. Het ei mag natuurlijk niet op de grond vallen. Een leuk spel met snelheid en behendigheid. En hoe fanatieker ze worden, hoe moeilijker het lijkt te zijn. Ze zullen spreekwoordelijk op eieren moeten lopen. Wie zich meer waagt aan het werpen van rauwe eieren, kan zich opgeven voor het eiergooien. Het hoogtepunt van de dag. De bedoeling is om met twee personen een ei naar elkaar over te gooien over een zo’n groot mogelijke afstand zonder dat het ei breekt. Het gaat hier dus om goed gooien en vangen. Geregeld gaan eieren stuk en dat resulteert in glibberige situaties. Dat deelnemers schoon blijven is geen garantie. ‘De teams zijn dan ook erg op elkaar ingespeeld. Een fanatiek stel heeft vorige keer het record weten te verbreken. Die staat op 37,5 meter. Ik ben benieuwd of deze dit jaar verbroken wordt.’ Het is dus geen appeltje eitje. Het eiergooien is verdeeld in twee leeftijdsklassen. De eerste groep is van 9 tot en met 12 jaar, de tweede groep is voor 13 jaar en ouder. Zo krijgt iedereen gelijke kansen. Vorig jaar waren er ruim 25 teams en langs de kant stonden zo’n 150 enthousiaste toeschouwers. Een populaire paasactiviteit dus. ‘We hebben er weer zin in. Hopelijk komt het zonnetje erbij. Dat zal helemaal fantastisch zijn.’ Wie zich geroepen voelt om het bestuur aan te vullen of de handen uit de mouwen wil steken als vrijwilliger kan zich opgeven via info@volksvermakentolbert.nl of een kijkje nemen op de Facebookpagina.

UIT DE KRANT