Wintersluiting Graftrommel Museum Veenhuizen

Afbeelding
Cultuur

VEENHUIZEN - Vanaf donderdag 26 oktober is het Graftrommel Museum in Veenhuizen weer gesloten. In het restauratie atelier gaan de werkzaamheden gewoon door. Op donderdag 3 april, met Pasen , gaat het museum weer open. Het museum heeft weer een heleboel enthousiaste bezoekers gehad, niet alleen uit Nederland maar ook uit België en Duitsland. Landschapsbeheer Drenthe kwam in de maand mei met een aantal vrijwilligers langs om te kijken naar de graftrommels en de restauratiewerkzaamheden. Uiteindelijk zijn er nog ongeveer 130 trommels over in de provincie Drenthe, waarvan veel nogal achterstallig onderhoud hebben. De instructiefilm over de restauratiemogelijkheden van trommel en krans, gemaakt door de Asser Amateur film Club, werd afgerond in augustus en is te zien op de site www.stichtinggraftrommel.nl.

Op de twee Open Monumenten Dagen, zaterdag 9 en zondag 10 september, hebben wij 60 bezoekers mogen ontvangen. Het was een prachtig weekend!

Uiteindelijk sluit het museum het seizoen af met 7 gedoneerde trommels met kransen, waarvan 3 trommels ‘gered’ zijn door een echtpaar dat ons museum bezocht had en vervolgens de trommels met kransen ontdekte in een heg weggestopt op de begraafplaats in St.Jacobiparochie! Na wat contact over en weer kon een medewerker van het museum ze alle drie ophalen. Toen bleek dat ze alle drie ook nog een redelijke krans hadden!

 Na nog enkele restauratieopdrachten uit Noord- en Zuid Holland zullen de drie trommels aangepakt worden om vervolgens te bewonderen zijn in het museum volgend jaar!

We zien jullie graag volgend jaar weer, Pieke van Doorn-Witteveen.

UIT DE KRANT