Leekstermeer Wandeltocht week 21 “16

|
| Foto: |
in de spo[r]tlight

‘U een prachtige wandeltocht, zij een spannend schoolreisje’

LEEK – Aanstaande zaterdag wordt er een begin gemaakt aan het tweede decennium van de Leekstermeer Wandeltocht. Een mooie tocht door de Onlanden waarmee de Rotaryclub Groningen West geld inzamelt voor een goed doel. Dit jaar gaat de volledige opbrengst van de tocht naar Stichting Leergeld Westerkwartier-Noordenveld. Een stichting die kinderen uit arme(re) gezinnen helpt om niet sociaal geïsoleerd te raken. Kortom, een goede reden om te wandelen door de mooie omgeving rondom het Leekstermeer. U een prachtige wandeltocht, zij een spannend schoolreisje.

De voorgaande tien jaren wist de Rotaryclub Groningen West telkens een indrukwekkend bedrag op te halen met de wandeltocht. Jaarlijks wordt er tussen de 10.000 en de 15.000 euro uitgedeeld aan een goed doel. En dat is in dit geval ook nodig. In De Krant van vorige week vertelde secretaris Koos Slagter van Stichting Leergeld dat er in de eerste vier maanden van dit jaar negentig aanvragen zijn binnengekomen van gezinnen wiens kinderen niet op schoolreisje kunnen, geen geld hebben om te sporten of andere activiteiten dreigen te missen. Een aantal dat aan het einde van dit jaar misschien wel op driehonderd aanvragen kan uitkomen, blijkt uit de schatting van Slagter. Een financiële meevaller uit de Rotaryclub Groningen West is dus meer dan welkom. Twee jaar geleden kreeg de stichting ook al het mooie bedrag van 15.000 euro bijgeschreven waarmee toentertijd een hoop kinderen zijn geholpen. Op zo’n succes hoopt Stichting Leergeld Westerkwartier-Noordenveld dit jaar weer.

Vanaf het moment dat de inschrijvingen eind januari zijn geopend hebben zich al 250 mensen aangemeld om mee te lopen. Een aantal dat tegen het einde van de inschrijfperiode nog verder zal oplopen. Het principe van de wandeltocht is simpel en transparant: Geld inzamelen voor een goed doel. Zo werd in de voorgaande jaren onder meer een schoolproject in Gambia ondersteund, een ziekenhuis in Oekraïne gerealiseerd en is er geld naar de Voedselbank gegaan. Traditiegetrouw wordt er gestart én geëindigd bij het Infocentrum in Nienoord. Vandaaruit kan er worden gewandeld in de richting van én door het fraaie Noord-Drentse landschap. Onderweg kan men genieten van de vele dieren en mooie begroeiingen die het gebied rijk is. Ook Paviljoen Cnossen wordt tijdens de route bezocht, waardoor er tevens een blik geworpen kan worden over de prachtig uitgestrekte wateren van het Leekstermeer. Wandelen door het laagveengebied van De Onlanden is allesbehalve een straf en kan gedaan worden over vier zorgvuldig samengestelde routes. Deelnemers kunnen bij het inschrijven kiezen voor een tocht van 7,5 kilometer, 17,5 kilometer, 25 kilometer en de langste afstand van 40 kilometer. De twee langste afstanden dirigeren de wandelaars richting de Noordenveldse dorpen Roden en Peize. Ook daar is het prachtig toeven in het groene landschap van deze karakteristieke Drentse dorpen. Onderweg kan er naar eigen inzicht uitgerust worden op één van de vele sfeervolle –en hopelijk zonnige- terrassen die in de route zijn opgenomen. Alle routes leiden uit eindelijk terug naar het Leekstermeer en richting het Infocentrum Nienoord. Eenmaal terug op Landgoed Nienoord worden de wandelaars feestelijk onthaald door een muzikale verrassing.

Voor de deelnemers ligt er na afloop een mooie herinneringsmedaille klaar als zij dat willen. Er kan dit jaar namelijk ook gekozen worden om af te zien van de medaille. Het bedrag dat daarmee uitgespaard wordt komt dan ten goede aan Stichting Leergeld Westerkwartier-Noordenveld. Deze keuze kan bij de inschrijving kenbaar gemaakt worden. De kosten voor deelname aan de wandeltocht zijn gelijk aan vorig jaar. Toen vroeg de Rotaryclub Groningen West 5 euro voor de route van 7,5 kilometer, 7,50 euro voor de 17,5 kilometer lange wandeltocht en 10 euro voor de tochten van 25 en 40 kilometer. Wie de langste afstand wil lopen doet er goed aan behalve voor goede wandelschoenen te zorgen ook de wekker vroeg te zetten. De deelnemers aan wandeltocht van 40 kilometer vertrekken tussen half acht en acht uur in de ochtend. De 25 kilometer lopers vertrekken tussen acht en negen uur, gevolgde door de wandelaars die 17,5 kilometer gaan lopen. Zij mogen vertrekken tussen negen uur en half elf. Deelnemers aan de tien kilometer starten tussen de klok van tien en twaalf uur.

De Leekstermeer Wandeltocht wordt mede mogelijk gemaakt door de vele sponsoren en donateurs die al jarenlang meehelpen om een zo groot mogelijk bedrag bij elkaar te krijgen voor het goede doel. Ook dit jaar zijn kosten nog moeite gespaard om weer een aantal prachtige routes uit te stippelen, zodat de wandelaars hun ogen kunnen uitkijken bij al het moois dat het landschap in de regio te bieden heeft. Inschrijven kan tot en met donderdag 26 mei. En dat is zeker de moeite waard. Niet alleen voor de mooie wandeling, maar zeker ook voor het goede doel: Stichting Leergeld Westerkwartier-Noordenveld.

Wat: Leekstermeer Wandeltocht

Wie: Rotaryclub Groningen West

Waar: Infocentrum Nienoord

Wanneer: 28 mei

Informatie: www.leeksterwandeltocht.nl

|

UIT DE KRANT

Lees ook