Roners vinden grootste zesde eeuwse kunstschat van Nederland

actueel

Jackpot’ voor Niels en Peter

RODEN – Je ziet ze wel eens. Mannen en vrouwen met een metaaldetector. Of kinderen. Blij met het vinden van een euro of een schroefje. Dat het ook anders- lees: professioneler- kan bewijzen wel Niels Harbrink en Peter  Warners uit Roden. Zij vonden onlangs de grootste 6e eeuwse muntschat van Nederland. Wat het de heren opleverde, wordt angstvallig geheim gehouden. Dat het in elk geval de moeite waard is geweest, bewees wel de grote grijns bij beide heren toen de munten afgelopen donderdag door gedeputeerde Rein Munniksma en Annabelle Birnie van het Drents Museum onthuld werden.

In totaal gaat het om zevenenveertig gouden munten uit de Vroege Middeleeuwen, gevonden ergens in Drenthe. Want ook de vindplaats wordt, en dat is best logisch, geheim gehouden. De vondst is van nationaal belang. Na melding aan de provinciale archeoloog heeft intensieve samenwerking tussen deze archeoloog en het Drents Museum er voor gezorgd dat het museum in Assen de goudschat heeft verworven.
Vanaf deze week is de nieuwste aanwinst- gerekend tot de hoogtepunten van de museumcollectie- voor het publiek te zien in het Drents Museum.
Onderzoek bij De Nederlandsche Bank wees uit dat het in het gewicht gaat om de grootste muntschat ooit van de zesde eeuw die in Nederland gevonden is. De 47 gouden munten zijn zogeheten ‘solidi’ en hebben elk een gewicht van meer dan vier gram, de jongste munt in de goudschat is geslagen na 541. Over de context en de reden waarom de munten werden begraven, is nog niets bekend. Gezien de grote waarde zijn ze waarschijnlijk in het bezit geweest van iemand die tot de regionale elite behoorde.
De ontdekte goudschat is divers van samenstelling. De schat bestaat uit Laat-Romeinse, Byzantijnse, Ostrogotische en Merovingische/Frankische munten geslagen in ondermeer Constantinopel, Rome, Ravenna en Laon (Noord Frankrijk). Uniek is dat een van de Frankische munten de buste toont van de Merovingische koning Theodebert (534-548). Het nu gevonden exemplaar is, voor zover bekend, de eerste munt van deze koning die op Nederlandse bodem is gevonden. Het merendeel van de munten, 38 stuks, is Byzantijns.
‘We zijn enorm blij met onze nieuwste aanwinst’, zei Birnie van het Drents Museum. ‘Het is een geweldige aanvulling en van grote betekenis voor onze archeologische collectie. Naast de goudschat van Beilen uit de vijfde eeuw en de muntschat van Nietap uit de zevende eeuw hebben we nu ook een topstuk uit de zesde eeuw, een periode waar relatief weinig van bekend is.’

UIT DE KRANT

Lees ook