Uit de school geklapt week 34 “16

|
| Foto: |
actueel
Van school oudste naar brugpieper in een week of zes. Dat is het ‘lot’ van honderden kinderen in de regio, die na de zomervakantie de overstap van het basis- naar het voortgezet onderwijs maken. In ‘Uit de school geklapt’ blikken ze terug én vooruit.
School: OBS de Hekakker, Norg
Groep 8
Aantal leerlingen: 31
Volle bak in de klas van Bart van Bergen. 31 jongens en meiden kakelen allemaal door elkaar als de redacteur van de Krant op het tafeltje voor in de klas zit. Een paar meiden, Maureen en Gelbrich, hoor je er bovenuit. We hoeven niet eens een vraag te stellen. Maureen klept honderduit over haar fantasieën. Zoals die ene keer, dat ze droomde dat ze kon vliegen, en tijdens de overblijf op de Hekakker een paar vleugels in elkaar knutselde, ermee van een muurtje sprong en –hoe verrassend- viel. Een geboren actrice! Een theatermaakster!, roepen haar klasgenootjes in koor. Gelbrich brult dat meester Bart buiten elke categorie valt. Te streng, naar haar mening. “De strengste die ik tot dusver heb gehad. Maar als –ie niet boos is, is hij wel aardig hoor”, voegt de welbespraakte jonge dame toe. Ze ziet zelf ook wel in dat streng soms moet. Helemaal met een stel van die oproerkraaiers waar ze zelf ook toebehoort.
David vond het in het begin best een beetje spannend allemaal op de Hekakker. “Ik kon niet zo goed praten. Ging elke week naar de logopedist. “Merken jullie nu niks meer van hè jongens?” De klas knikt. Amarens –tweeling met Gelbrich en de stille van de twee- heeft het naar haar zin op school. Altijd gehad. Nou ja, enige nuance is op z’n plaats. Vooral tot groep vijf, toen ze nog gescheiden was van haar tweelingzus. Toen in groep 6 ook nog haar tante Charlotte voor de klas kwam, en Amarens de klas uitstuurde –“de eerste en enige keer van mijn hele schooltijd”-, werd ze toch iets minder enthousiast. Isabelle, al heel lang dikke vriendinnen met 6 meiden, heeft het leuk gehad op de Hekakker, maar is ook blij dat ze straks naar het Dr. Nassaucollege gaat. Gelukkige gaan er een paar vriendinnen mee. De andere helft gaat naar het Vincent van Gogh in Assen. Ook de school waar Jyip –met een ‘y’ ertussen hè- naar toe gaat.  “Voor de uitjes”, verklaart hij. Jyip gaat namelijk tweetalig onderwijs volgen. Leek hem wel goed voor z’n cv. En die uitstapjes zijn leuk meegenomen natuurlijk. Helemaal achter in de klas zit Minique. Ze spelt haar naam wel een paar keer om er zeker van te zijn dat het niet fout in de krant staat. “Maureen schrijft het na 8 jaar nog steeds verkeerd!”, sneert ze –met een knipoog- naar haar vriendin. Zij behoort ook tot de vaste vriendinnenclub van groep 8. Carl zit al een tijdje met zijn vinger in de lucht. Maar komt er gewoon niet tussen. Meester Bart grijpt in en maant de groep tot stilte. Kan Carl eindelijk zijn woord doen. “In groep nul was ik heel verlegen. Kon moeilijk mijn draai vinden. Mijn moeder was daar heel verdrietig over, weet ik nog. Maar in groep 1 ontmoette in Jyip. We werden meteen beste vrienden.” Carl wil naar het Terra in Assen. Over wat hij wil worden hoeft hij niet lang na te denken: manager. ‘Van Justin Bieber?’, roept een klasgenoot. “Nee, van een groot loonbedrijf”, luidt het resolute antwoord van Carl.
Nu het woord aan meester Bart. Hoe ervaart hij groep 8 van de Hekakker, willen we weten. “Een betrokken en positieve klas. Hecht ook. Dat bleek vooral tijdens het begin van het schooljaar. Een heel rare start was het. De moeder van Milou overleed. Met z’n allen zijn we naar de begrafenis geweest. Deze week gaan we nog samen een bloemetje naar het graf brengen. Dat zegt genoeg over de betrokkenheid van de groep. Die betrokkenheid zie ook terug op schoolreis. We zijn met elkaar naar Schier geweest. Een bijzonder enthousiaste groep waarin iedereen alles voor elkaar overheeft. Wel een klas dat duidelijkheid en structuur nodig heeft, iets dat zij misschien als streng ervaren. Maar soms moet dat. Ieder kind gedijt het best bij een beetje structuur.”
Jouw klassenfoto nabestellen? Dat kan via fotoservice.media-totaal.nl!
|

UIT DE KRANT