‘Blij dat de activiteiten behouden kunnen blijven voor het dorp’

Volksvermaken Peize gaat verder waar de HaPé stopt

PEIZE – Feitelijk bestaat de Handelsvereniging Peize sinds 1 januari 2019 al niet meer. In overleg met haar leden is de HaPé ontheven van haar activiteiten. Dat is jammer oordeelt Mark Fransen, die zo’n zeven jaar voorzitter was van de handelsvereniging. ‘Dat een vereniging van zo’n tachtig jaar oud stopt, is spijtig. Het was dan ook een moeilijk besluit.’ Eén ding scheelt: de HaPé heeft Volksvermaken Peize bereid gevonden om bijna alle activiteiten over te nemen.
Fransen vindt het ontzettend jammer dat de HaPé ermee moet stoppen. ‘Een vereniging als de onze zou nog wel bestaansrecht hebben, maar de activiteiten kwamen teveel op dezelfde schouders terecht. Het aantal leden was nog vrij hoog, maar het aantal vrijwilligers was het probleem’, stelt hij. De terugloop van het aantal ‘toonbankwinkels’ in Peize droeg ook niet bij aan het voortbestaan van de handelsvereniging. Door de jaren heen veranderde de functie van de handelsvereniging en uiteindelijk werd deze dus per 1 januari 2019 opgeheven.
De HaPé organiseerde jaarlijks nog de Sinterklaasintocht, de feestverlichting in de Hoofdstraat in december en de Kerstmarkt. Volksvermaken neemt de eerste twee activiteiten over. ‘De overlap met Volksvermaken is er altijd al geweest, dus de overname is vrij logisch’, vertelt Fransen.
Voor Volksvermaken Peize betekent het dat ze nog maar eens wat activiteiten erbij krijgen, terwijl hun activiteitenkalender nu al propvol is. Voorzitter Richard Veurman bevestigt dat Volksvermaken nog wat handjes kan gebruiken in de toekomst. ‘Dat is ook een reden dat iemand uit het bestuur van de handelsvereniging nu in het bestuur van Volksvermaken komt. We hebben momenteel nog niet heel veel commissies, maar zullen daar wel meer mee gaan werken. Vandaar dat we nog enkele commissieleden kunnen gebruiken. En natuurlijk zijn we altijd op zoek naar mensen die hand- en spandiensten willen verrichten.’
De jaarlijkse Kerstmarkt wordt door Volksvermaken niet overgenomen. ‘Wij willen ons in december eerst vooral richten op de Sinterklaasintocht. Het zou overigens best kunnen dat iemand anders dat overneemt’, stelt Veurman. Volgens Fransen denken enkele ondernemers erover na om tezamen de Kerstmarkt te organiseren. ‘Het is niet zo dat de Kerstmarkt definitief verdwijnt’, belooft hij. Tot slot zegt Fransen blij te zijn dat Volksvermaken nu de activiteiten van de HaPé overneemt. ‘Voor ons was het behouden van de activiteiten een voorwaarde tot opheffing. Met Volksvermaken is dat nu geregeld.’