GOMOS op weg naar kampioenschap; Roden ook bovenaan

Zondagvoetbal

REGIO – Met nog zes ronden te gaan kan GOMOS de titel niet meer ontgaan. De kampioenskansen voor Roden nemen toe na de winst op GAVC. Peize kan de titelrace niet bijbenen. In de vierde klasse profiteerde Nieuw-Roden van de halve misstap van Gorredijk en bracht SVMH verder in degradatieproblemen. Haulerwijk wees De Wilper Boys terug (zie verslag elders). HFC’15 had een vrije zondag.

Roden bovenaan! “Hoe dat voelt? Dan voel je je heel groot. Nee, alle  gekheid op een stokje, er zijn nog zes wedstrijden te gaan, het kan ook heel snel weer naar beneden”,  blijft Harry Zwiers voorzichtig over een kampioenschap. Feit is dat Roden de koppositie overgenomen heeft van GAVC na een rechtstreekse confrontatie. Overigens deelt het die kop wel met DTD.  Roden was in het eerste bedrijf heer en meester en dit resulteerde in een verdiende 1-0. Wie anders dan de reus van Roden (bijna 2 meter) Rene de Vries die raak kopte na een actie van Vincent van Santen, die de voorzet op maat gaf. Roden bleef ook in het eerste deel na de pauze de betere, maar daarna kantelde het duel. De Friezen, die verdedigend heel sterk zijn, gokten met de lange bal, waaruit chaos ontstond voor het doel van Ruter Beuzenberg die een keer voortreffelijk redde. De Drenten kwamen weinig in problemen. “Het is de verdienste van de ploeg die de uitstraling heeft van dood of de gladiolen. Op dit moment zijn het de gladiolen. De titelstrijd gaat tussen DTD, GAVC en Roden. In de eerste seizoenshelft zat het wat tegen, nu wat mee en hoop dat het zo blijft.”

Peize verloor voor de tweede keer op rij. Middenmoter Emmeloord ging aan de  Hereweg aan de haal met de volle winst. Hoewel de achterstand te overbruggen is,  geeft Willem Lanjouw de titelstrijd op en zegt dat Peize nu wel is afgehaakt. “We zullen nog vol aan de bak moeten en gaan voor de vierde plaats. Maar dan zal het wel beter moeten  dan vandaag. Vooral in het aanvalsspel missen we overtuiging. Daarnaast een eigen goal van de keeper en een penalty die we missen, dan zit het ook even niet mee.” Lange tijd stond het 1-1. De gasten scoorden in de slotfase nog de winnende: 1-2. Voor Paais scoorde David Kruizenga. In het uiterste geval is Peize beslissend in de kampioensrace. En  begin mei staat er nog een interessante partij op het programma….

GOMOS kan zich op gaan maken voor het kampioensfeest. Zelf wonnen de Norgers aan de vertrouwde Schapendrift van Annen, terwijl ASVB een punt liet liggen bij VAKO. De voorsprong is daardoor opgelopen tot elf punten. GOMOS legde de basis in de eerste helft. Al had GOMOS het wel moeilijk tegen het opportunistische spel van Annen. GOMOS toonde zich effectief in de kansen. Roy Slachter en Jordi van Esch brachten GOMOS in riante positie: 2-0. “Het zit in de genen van Annen om door te gaan met hun opportunistische spelletje. Maar we consolideerden en gaven niks weg. In de omschakelmomenten hadden we een aantal meer doelpunten kunnen maken.  Hoeveel wedstrijden nog? Ik kijk van week tot week. Het was geen goed voetbal, maar we staan er goed op”, draait  Bakering er niet omheen.

SVMH versus Nieuw-Roden. Een weerzien van Patrick van Nimwegen met zijn oude club. Van Nimwegen spaarde zijn oude club niet: 1-5.  Tot de 1-2 was het een wedstrijd. Nadat Nick Matulessy het strafschopgebied doordrong werd hij volgens Wiebe Vorenholt neergeslagen door doelman Jeff Aalders. Aalders kreeg rood. “SVMH-speler Renske Tuinstra vond het zelfs paars waard”.  De penalty werd verzilverd door Matulessy: 1-3. De gasten liepen verder weg, naar de uiteindelijke 1-5. “We hebben SVMH nog gespaard, het hadden met gemak dubbele cijfers kunnen worden.” SVMH eindigde de pikante derbystrijd met negen man. De technische staf van de Wieken-club was verder niet bereikbaar voor commentaar.

In de vijfde klasse C heeft TLC de winnende draad weer opgepakt. De Rodenburg-club versloeg HH Combi op eigen terrein: 1-3. Delano Dussel had twee keer succes, Stefan der Beek maakte er ook eentje. Bij de ploeg van Balkema stond een keeper van 15 jaar tussen de palen, luisterend naar de naam Tom Degen. TLC blijft stevig op de tweede plaats.

Zevenhuizen kon de buurman geen dienst bewijzen en geen huzarenstukje uithalen tegen Oldeholtpade, dat de Olle Streek verliet met een forse 0-5. “Tegen zo’n goede ploeg moet alles kloppen en dat deed het dus niet. Reeds na vijf minuten liepen we achter de feiten aan. Verlies op het middenveld werd keihard afgestraft. De 0-3 was een lachertje van een penalty, maar bij deze stand protesteert niemand”, aldus Gezinus Oosterhuis. “Ondanks de eerste nederlaag sinds oktober moeten we niet in paniek raken”.  Zevenhuizen, dat de naaste belagers ook zag verliezen, verdedigt voorlopig de vijfde plaats.