Grip&Glans haalt cursisten uit hun isolement

 

GLANS- schijf als leidraad in het leven

MARUM – In ’t Marheem in Marum wordt periodiek de cursus Grip&Glans gegeven. De cursus haalt mensen uit hun isolement en leert ze niet alleen grip te krijgen op hun leven, maar ook glans te geven aan hun dagelijkse bestaan. De cursus, bestaande uit zes cursusdagen en een terugkomdag, wordt door de deelnemers als een succes beschouwd. Cursusleiders Christel Elshout en Monique Biegel zijn dan ook enthousiast.
Christel en Monique zijn sociaal werker van de Sociaal Partner in het Noorden van Nederland, kortweg SPiNN. SPiNN organiseert dergelijke cursussen, om mensen op een laagdrempelige wijze te stimuleren meer mee te doen in de maatschappij. Dit draagt bij aan de participatie in de samenleving en het herstellen of versterken van de sociale zelfredzaamheid, zoals ze het zelf zeggen. De naam Grip & Glans spreekt voor zich, maar hoe zorg je dat je grip krijgt en glans geeft aan je leven? ‘Wij focussen tijdens deze cursus erg op de sterke punten van de deelnemers’, zegt Christel. ‘Door middel van deze cursus stimuleren wij deelnemers te netwerken en zorgen wij ervoor dat zij zich weer nuttig voelen. We laten de deelnemers doelen stellen. Wat wil je bereiken? Hierbij is bewustwording van eigen kwaliteiten erg belangrijk. Vervolgens kijken we gezamenlijk hoe je dat zo willen doen en wat of wie je nodig hebt om je oude patroon te doorbreken en je nieuwe doel te bereiken’. Zo heeft één van de aanwezige deelnemers een wandel tocht van Boerakker naar Marum ondernomen. ‘Dit was een doel van haar en het is mooi om te zien dat ze dit bereikt heeft. Een belangrijk onderdeel van de cursus is beweging en gezondheid. In dat opzicht is dit een heel mooi doel’, zegt Monique. ‘Wanneer het iemand niet gelukt is om een specifiek doel te bereiken, dan gaan we kijken waarom dit niet gelukt is en of we ervoor kunnen zorgen dat dit alsnog gaat lukken.’ De doelen kunnen heel basaal zijn, meent Christel. ‘Het kan een doel zijn om bijvoorbeeld een vriend of vriendin met wie je al heel lang niet meer gesproken hebt, eens te bellen. Door doelen te stellen, ben je bewust bezig met hetgeen je doet. Dat sluit aan op het ‘grip- gedeelte’ van de cursus. Door leuke dingen te ondernemen, ben je bezig met het glans-gedeelte’, legt zij uit.
Aan de lopende Grip&Glans- cursus doen zeven deelnemers mee. Er is een maximum van tien deelnemers gesteld, zodat iedere deelnemer op een persoonlijke manier begeleid kan worden en zijn of haar doelen kan bereiken. De doelen worden vastgesteld aan de hand van de GLANS- schijf, afgeleid van de Schijf van Vijf. Op deze schijf staan de basisprincipes beschreven, waarmee de deelnemers houvast moeten krijgen aan het concept ‘Grip&Glans’.
Toch is vooral positief zijn – en blijven – het belangrijkst. ‘De deelnemers van de cursus houden een dagboek bij, waarin zij de positieve aspecten van hun dag opschrijven. Zo worden zij zich meer bewust van wat zij gedaan hebben’, zegt Monique. Eén van de cursisten beaamt dat. ‘Ik merk dat, wanneer ik dat opschrijf, ik hier ook echt gelukkiger van wordt.’
De cursisten zijn tevreden over de cursus en merken dat deze ze daadwerkelijk uit hun isolement haalt. ‘Uiteindelijk is het een stukje bewustwording’, zegt Christel. ‘De deelnemers staan veel meer stil bij de leuke dingen in het leven, waardoor ze direct ook gelukkiger worden.’
De Grip&Glans cursussen worden in het voor- en najaar gehouden. In februari begint SPiNN met een nieuwe groep, die iedere dinsdagmiddag van 13:30 tot 16:00 uur bijeenkomen. De cursusgroepen bestaan doorgaans uit acht tot tien deelnemers. In totaal zijn er zes cursusmiddagen en is er een terugkommiddag. Voor meer informatie, of voor opgave, kunnen geïnteresseerden mailen naar info@spinn.nl. Bij genoeg aanmeldingen kan de cursus in het gehele Westerkwartier gegeven worden.