‘Je kunt kinderen ongelofelijk veel meegeven, daar help ik graag aan mee’

Afbeelding
actueel

Ton le Coultre genomineerd voor Kunst- en Cultuurprijs


PEIZE – Op een prachtig landgoed ergens achteraf in Peize woont Ton Le Coultre. Alleen al haar naam is mooi. Laat het ook nog eens een prachtig mens zijn. Iemand die leeft voor kinderen, ze graag muzikale verdieping bijbrengt. Met haarblokfluitschool heeft ze al talloze kinderen en volwassenen geleerd om prachtige liedjes uit de fluit te krijgen. Ook uit haar koker: de zo geliefde Mariahoeveconcerten, klassieke, muzikale kunststukjes, opgevoerd in haar woning die ze samen met haar partner Henk Janssen bewoont. Het zal u niet verbazen dat Ton le Coultre is genomineerd voor de Kunst- en Cultuurprijs Noordenveld 2020.


Muziek was onderdeel van het leven van Ton le Coultre. Het hoorde bij haar opvoeding. Ze bezocht samen met haar ouders regelmatig klassieke concerten. Dit jaar is ze 35 jaar betrokken bij het muziekonderwijs in Peize. De voormalige gemeente vroeg haar destijds om het muziekonderwijs in het dorp voor haar rekening wilde nemen. “Daarvoor werkten ze samen met  het ICO, het centrum voor Kunst en Cultuur. Dat beviel niet. Ieder kind moest gratis blokfluitles kunnen krijgen was het idee. Ik kreeg mijn collega’s van het conservatorium mee om muzieklessen te verzorgen in het dorpshuis. Dat was een enorm succes. Kinderen konden van alles proberen, van blokfluit, tot klarinet en gitaar. De gitaardagen hebben we ook eens georganiseerd.” Nu valt het muziekonderwijs inmiddels weer onder het ICO, waar de bevlogen blokfluitdocente in dienst is. Le Coultre is één brok passie. Achtenzestig of niet, ze is nog lang niet klaar met muziek. Haar missie: kinderen confronteren met klassieke muziek. Want The Voice en popmuziek zijn leuk, maar er is zóveel meer dan dat, vindt ze. “Kinderen zijn net trechters, je gooit er wat in en hier valt dit en daar valt dat. De muziek die je tegenwoordig veel hoort is simpel. Vaak hoor je drie tonen, het is de herhaling die blijft hangen. Klassieke muziek is ingewikkelder. Als je een stuk van Bach of Mozart opzet, horen kinderen intuïtief de rijkdom van de muziek. Nog steeds hoor Bach je het terug in bijvoorbeeld  ringtones. Dat is niet voor niets. Met linkse elite  heeft het niks te maken. Zouden we de muziek van tegenwoordig over 200 jaar nog horen? Ik denk het niet.”


Wekelijks geeft Ton le Coultre kinderen blokfluitles bij haar thuis. Snel tevreden is ze niet. Is het niet goed, moet het over. Net zolang tot het erin zit. “Met ‘’t is wel leuk en klaar zo’ heb ik niks. Lukt het in de les niet om het helemaal goed te spelen, mogen ze bij mij net zo lang blijven tot het wél lukt. Ieder kind zou op muziekles moeten. Discipline is niet aangeboren. Dat leer je door te oefenen en je leert hier rekening te houden met elkaar”, zegt Le Coultre die medeverantwoordelijk voor vele muzikale projecten in Peize: het orgelproject en het Mozartproject, waarbij kinderen aan het einde van het project een concert gaven in de kerk van Peize. Nu is ze bezig een nieuw project op te tuigen: ‘Carnaval der dieren.’ Daarover is ze in gesprek met het conservatorium, gemeente en basisscholen. Wordt vervolgd dus. Tot slot willen we weten wat Ton le Coultre drijft. Want naast kinderen geeft ze ook les aan volwassenen en organiseert de fameuze Mariahoeveconcerten en bemoeit zich nog graag met nieuwe muzikale projecten in Peize. “Wat mij drijft? Dat is een goeie. Je kunt kinderen ongelofelijk veel meegeven, daar help ik graag aan mee. En het wetenschappelijk bewezen: bij kinderen die veel aan muziek doen, gaat de intelligentie omhoog. Tegen ouders zou ik zeggen: ga die drempel eens over, luister eens naar dat concert! Zonder kunst en cultuur is er geen samenleving.”


Wie vindt dat de Kunst- en Cultuurprijs absoluut op de schoorsteenmantel van Ton le Coultre moet prijken, kan z’n stem uitbrengen op: kunstencultuurprijs.nl.

UIT DE KRANT