“Met dit romantische liefdesverhaal wil ik de regio opera-minded maken”

Op zaterdag 20 juni vindt in Roderwolde de première van een prachtige opera plaats

RODERWOLDE – ‘Esther van Dijk wil de opera dicht bij de mensen brengen,’luidde de kop boven een Kleintje Cultuur-verhaal, eind maart van dit jaar. En daar is ze nu druk mee bezig. Esther (42, in de Randstad geboren, daar opgegroeid en zangtechnisch geschoold), woont sedert 2012 met partner en kroost op een mooie locatie in Roderwolde (vlak bij het openluchtheater). Ze is mezzo-sopraan en professioneel operazangeres en doorkruist regelmatig Europa als gastzangeres bij diverse operagezelschappen. Maar ze wil zich nu meer en meer op deze regio gaan concentreren. Als privé-zangdocent, als organisator van workshops maar vooral als ‘ambassadrice van de opera’. Het is voor haar de meest pure vorm van zang-gecombineerd-met-theater. Daar gáát ze dan ook voor met het enkele jaren geleden door haar in deze regio opgerichte operagezelschap Frizzare, wat ‘bruisend’ betekent.

Haar Frizzarekoor in deze regio telt 14 enthousiaste zangers; in Franeker heeft ze eerder zo’n ensemble opgericht en gezamenlijk verzorgen ze op zaterdag 20 juni in Roderwolde een complete opvoering van de opera ‘Orfeo ed Euridice’, beter bekend als ‘Orpheus en Euridice’. Christoph Willibald Gluck was de componist en met deze opera, die in 1762 in Wenen in première ging, brak hij voor het eerst met de toen heersende opera-uitvoeringen. Hij luidde daarmee een nieuwe fase in de operageschiedenis in en maakte, kort gezegd, de opera ongecompliceerder en ‘volkser’. Orpheus en Euridice is een liefdesverhaal uit de Griekse mythologie. “Het is echt een prachtige en romantische geschiedenis,” zegt Esther van Dijk, die samen met de bekende in Leek wonende zangeres Titia Keizer en de vijftienjarige Rosa Slaa uit Altena de hoofdrollen vertolkt. Keizer als Eurydice, Slaa heeft een belangrijke zangrol als Amor en Van Dijk zelf zingt de – deels door haar in het Nederlands vertaalde! – Orpheus-partijen. Het koor bestaat volledig uit Frizzare-zangers. Het geheel wordt begeleid door de stad-Groningse pianiste Hanne van den Broek, bijgestaan door enkele gerenommeerde musici. Dirigent is Tjeerd Barkmeijer. De première vindt op zaterdag 20 juni aanvang 20.00 uur plaats in het sfeervolle café Het Rode Hert in Roderwolde dat plaats biedt aan 120 bezoekers. Voorafgaand aan de voorstelling houdt Esther van Dijk om 19.30 uur voor belangstellenden een inleidend verhaal over het ontstaan en de inhoud van deze opera.

“ Weet je,” zegt Van Dijk, “ik hoop met deze opvoering, een opera-première voor de regio, de liefde, vooral ook bij jongeren, voor de opera te stimuleren. Het is écht zo’n prachtige theater-en-muziek-vorm, daar is – zoals vaak nog wordt gedacht – niets elitairs aan. Bewust en niet alleen uit kostensparende overwegingen hebben we er voor gekozen de opera kleinschalig, dus zonder groot orkest, maar vooral puur over het voetlicht te brengen. Daarop kun je bij het gehoopte succes doorborduren. Zie dit voor mijn part als een pilot. Slaagt dit – en daarvan ben ik eigenlijk overtuigd – dan kunnen we samen met Frizzare verder kijken. Ik heb al wel eens stiekem aan een grootschalige opvoering hier in het openluchttheater in Roderwolde gedacht. Maar dat is, met alle medewerking die we zouden krijgen, in eerste instantie toch te kostbaar. En (komt ze steeds enthousiaster op stoom; red.) wat zou het een uitdaging zijn als we ooit op het voorplein van de havezathe Mensinge een mooie opera met alles d’r op en d’r an zouden kunnen opvoeren. Maar (komt ze terug tot de realiteit van vandaag; red.) laten we ons eerst maar volledig concentreren op de komende uitvoering in Het Rode Hert. We zijn er allemaal klaar voor en verwachten er veel van.”

Alle zaken ten slotte even op een rijtje: De opera Orfeo en Euridice wordt op zaterdag 20 juni, aanvang 20.00 uur uitgevoerd in Café Het Rode Hert in Roderwolde. De toegangsprijs bedraagt € 12,50 inclusief pauzedrankje. Kaarten kunt u bestellen via www.frizzare.nl of bij café Het Rode Hert.