‘De locatie zegt alles’

|
| Foto: |
actueel

Bieb Roden een jaar op nieuwe locatie

RODEN - De bibliotheek in Roden zit precies 1 jaar op haar nieuwe locatie nabij het centrum en het busstation. Medewerkster Tjerkje de Vries blijft enthousiast over de locatie. ‘Die zegt alles. We zijn en blijven er allen heel enthousiast over. We zitten hier nu een jaar en dat is omgevlogen. Bezoekers lopen meer dan voorheen even binnen. Het pand is 1 en al licht en geeft ruimte. Het leeft, we zitten midden in het dorp. Het kan niet beter,’ laat zij tevreden weten.

De bibliotheek Roden telt 5 medewerkers en 25 vrijwilligers. ‘We zijn 6 dagen per week open. Veel bezoekers komen ook langs voor een ontmoeting. Ze lezen een krant, een tijdschrift of gaan internetten in onze wifi-hoek. Het kan allemaal aan onze stamtafel. Als bibliotheek hebben wij ook veel meer contact met onze bezoekers dan voorheen. We zien dat als winst. Daarbij zijn wij een klanttevredenheidsonderzoek aan het ontwikkelen. Die is bijna klaar en op die wijze peilen wij de mening van onze bezoekers. Wie weet wat voor goede verbeterpunten er uit komen,’ zegt Tjerkje de Vries.

Ook provinciaal zit de bibliotheek uit Roden goed in de lift. De cijfers van uitleen en bezoek laten weten dat men in de Drentse top zit. ‘In verhouding doen we het heel goed. Op alle fronten is bij ons een toename te zien van klanten en uitleen. In veel bibliotheken loopt het aantal uitleningen terug. Wij blijven stabiel. Ik zie hierin vooral ook onze locatie als voordeel. Mensen die even een bezoekje brengen aan een winkel lopen nu ook zo even bij ons binnen. De bibliotheek van nu geeft klanten veel eigen ruimte. In feite kan men zich zelf volledig zelfstandig redden. Onze gastdames helpen alleen daar waar nodig.’

Mogelijkheden tot verhuizing werden ook ingegeven door Woonborg en de gemeente. Ook inbrengwinkel De Cirkel sloot zich aan bij de huidige vestiging. Tjerkje de Vries: ‘Ik weet nog heel goed dat fervente tegenstanders van de verhuizing naar het centrum als een blad omsloegen toen ze de nieuwe bibliotheek voor het eerst zagen. Alle vooroordelen waren verdwenen. Goed, de oversteek naar de bibliotheek blijft een probleem, maar is door de wegversmalling goed opgelost. Uiteindelijk wegen de voordelen op tegen de nadelen. Wij zijn tevreden en zien kansen om ons werk hier uit te bouwen. Ik werk hier erg echt heel erg prettig. Nu we hier 1 jaar zitten kan ik daar alleen maar erg tevreden over zijn.’

De bibliotheek in Roden wil meer activiteiten gaan ondernemen. Men denkt aan lezingen, aansluiten bij landelijke thema’s en het maken van een activiteitenladder in Noordenvelds verband. De samenwerking met de bibliotheken in Norg en Peize blijft overeind.

|

UIT DE KRANT