Buurtbemiddeling nu ook in Noordenveld

actueel

Iedereen die een oplossing zoekt voor een probleem met de buren, kan zichzelf bij buurtbemiddeling aanmelden. Buurtbemiddeling is gratis. Ook organisaties kunnen problemen tussen buren of buurtgenoten aanmelden: woning bouwcorporaties, politie, justitie, maatschappelijk werk, huisartsen en andere organisaties. Aanmelding kan bij postbus@welzijninnoordenveld.nl of via 0503176500. Heeft u nog vragen, dan kan dat via WiN Theo van der Veen, Coördinator Buurtbemiddeling.

NOORDENVELD - Onlangs zijn buurtbemiddelaars in Noordenveld met succes geschoold in het bemiddelen van burenruzies. (Foto) Met het afronden van deze scholing kunnen de buurtbemiddelaars ingezet worden bij burenruzies. Wordt er een conflict gemeld dan gaan vervolgens twee bemiddelaars op pad die proberen het probleem in goed overleg op te lossen.
Welzijn n Noordenveld is in dit proces de centrale schakel. Zowel individuen als organisaties kunnen conflicten melden. Het begint vaak met iets kleins. Ergernis over geluid, kinderen, een barbecue of een verkeerd geparkeerde auto. Het stelt eigenlijk niets voor, maar soms kan dit soort ergernis behoorlijk uit de hand lopen. Buren praten niet meer met elkaar en in het ergste geval maken ze elkaar het leven behoorlijk zuur. Het project Buurtbemiddeling probeert buren die met elkaar overhoop liggen weer bij elkaar te brengen. Door ze te laten praten en ze zelf het probleem op te laten lossen. Buurtbemiddeling wil helpen bij het oplossen van conflicten tussen buren. Speciaal voor dit werk getrainde vrijwilligers doen het eigenlijke bemiddelingswerk. Iedereen maakt wel eens minder prettige situaties mee in de buurt. Denk eens aan geluid- of stankoverlast en rommel. Door met elkaar te praten vind je vaak samen een oplossing. Maar dat lukt niet altijd. Soms lopen de irritaties zo hoog op dat buren elkaar niet meer aankijken of ruzie met elkaar krijgen. Als u er zelf niet meer uitkomt, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Buurtbemiddeling helpt om burenruzies op te lossen. Vrijwillige buurtbemiddelaars proberen ruziënde partijen weer met elkaar te laten praten. Dat gebeurt op een neutrale plek. De buurtbemiddelaars helpen bij het gesprek. Zij zijn neutraal en geven geen oordeel. Buurtbemiddelaars proberen ervoor te zorgen dat partijen zelf een oplossing vinden. Uiteraard hebben de buurtbemiddelaars geheimhoudingsplicht. Bij buurtbemiddeling draait alles om vrijwilligers. Bij ieder conflict schakelt de coördinator buurtbemiddeling twee vrijwilligers in. Daarbij wordt gekeken naar het soort conflict, de achtergrond van het conflict en de wijk waarin het speelt. Het gesprek voor buurtbemiddeling is altijd op een neutrale plaats. Beide partijen moeten bij buurtbemiddeling vrijwillig deelnemen, de tijd hebben om met elkaar te praten en de wil om problemen op te lossen. U kunt buurtbemiddeling inschakelen bij ergernissen, conflicten en ruzies tussen buren en buurtgenoten alsook voor individuele klachten.Buurtbemiddeling kan niet ingeschakeld worden bij conflicten waarbij sprake is van buitensporige agressie, familieproblemen, criminaliteit, alcohol- en drugsproblematiek. Daar zijn andere hulpinstanties voor.

UIT DE KRANT