Winkel voelt als warme jas

|
| Foto: |
actueel

Inbrengwinkel De Cirkel

RODEN - ‘We bestaan zo’n 30 jaar en zitten nu op een hele mooie locatie in het dorp. We zijn er erg blij mee.’ Dit zegt Alet Hager. Zij is voorzitster van inbrengwinkel De Cirkel. Afgelopen week was er een feestje. Poppentheater Drie in de Kast gaf een voorstelling waar erg van genoten werd.

‘We zitten hier nu precies 1 jaar. De plek aan de voorzijde van de bibliotheek, midden in het centrum van het dorp, is echt geweldig. De samenwerking met de bibliotheek is geweldig. We versterken elkaar. Ook onze klanten vinden dat de inbrengwinkel een mooie winkel is geworden, want we zien sinds onze verhuizing een toename in klanten en bezoekers. De Cirkel heeft vele locaties in Roden gekend. De laatste jaren was de inbrengwinkel te vinden in De Boskamp en er was een tijdelijke verhuizing naar de naast gelegen toenmalige bibliotheek. Daar brak brand uit en al ons materiaal ging verloren. Er was toen een omslagpunt, gaan we door of niet. Gelukkig hebben we voor het laatste gekozen. Met behulp van de gemeente en Woonborg kwam deze locatie beschikbaar. Tot op dit moment genieten we daar nog elke dag van,’ laat Alet Hager weten.

Jetty Jans is 1 van de vaste trouwe vrijwilligsters van De Cirkel. De inbrengwinkel is niet alleen voor de verkoop van kleding, maar vooral ook een leerwerkplaats. ‘We zijn ooit gestart als scholend werkproject voor meisjes die moeilijk konden leren. Bij ons kregen ze Nederlandse les, leerden omgaan met de naaimachine en we spijkerden hen op allerlei andere fronten bij. Eigenlijk doen we dat nu nog steeds. Bij ons werken leerlingen vanuit het speciaal onderwijs, geven we mogelijkheden voor maatschappelijke stage, hebben we in samenwerking met PromensCare dagbesteding en geven we de mogelijkheid aan buitenlanders om elkaar te ontmoeten en kennis te maken met de samenleving. De verkoop van kleding kun je dan zien als middel, leren en werken is het uiteindelijke doel,’ zegt zij. Reyhan’gul Abolekevans is 1 van de stagiaires van buitenlandse afkomst. Zij is Oeigoer en werkt al enige tijd in de inbrengwinkel. ‘Vooral het leren van de Nederlandse taal en de ontmoeting met andere mensen vind ik belangrijk,’ legt zij uit. Jetty Jans geeft aan dat er vele nationaliteiten werken in de winkel. Zo komen er medewerkers uit bijvoorbeeld Iran,Irak, Angola, Kongo, Afghanistan en Libanon. ‘Anders zitten de mensen maar thuis. Hier geven we hen iets mee waar ze verder mee kunnen in de samenleving. Ze leren omgaan met klanten, de kassa en de computer.’

Alet Hager geeft aan dat de inbrengwinkel zich tegenwoordig richt op drie peilers. ‘We verkopen kinderkleding, dameskleding en tegenwoordig ook herenkleding. En alles werkt het best wel simpel. Een klant brengt kleding in. Dat mogen maximaal 15 stuks per maand zijn. Wij gaan de kledingstukken prijzen en verkopen. Van de opbrengst is de helft voor de klant, de andere helft is voor ons. Zo komen wij aan onze inkomsten. We hebben op dit moment ongeveer 1000 klanten die kleding inbrengen. Echt bijzonder veel, waar je trots op mag zijn. We hebben acties en geven aanbiedingen. Soms zelfs voor een euro per stuk. Het mooie is dat we nu dagelijks open zijn van maandag tot en met zaterdag. Ook tegenwoordig in de vakanties. Onze inbrengwinkel richt zich op iedereen. Kom eens langs, zou ik zo zeggen of kijk op www.decirkelroden.nl.’.

|

UIT DE KRANT