CazemierBoerderij presenteert uniek project ‘Vrijheid verstopt in beton’

Nieuws

TOLBERT - Ter gelegenheid van “75 jaar Bevrijding” in 2020 werd een prachtig project bedacht met de titel “Vrijheid verstopt in beton”, dat eind april vorig jaar gepresenteerd zou worden. Corona



gooide echter roet in het eten. Begin dit jaar is de motor weer opgestart, de plannen uit de kast gehaald, aan het werk! Kunstenaar Anneke Ekhart ging (in de witte tent) aan de slag om in zeven taferelen “Tolbert in oorlogstijd” uit te beelden op de buitenkant van de oude kuilsilo op het erf van de CazemierBoerderij. Op woensdag 1 september om 15:00 uur  wordt dit unieke project gepresenteerd. Wethouder Hielke Westra is namens de gemeente Westerkwartier aanwezig bij de presentatie.


Aan de binnenkant zijn infopanelen en educatiekastjes aangebracht. Naast het eyecatcher-effect van de beschilderingen, is educatie een hoofddoel van het project. Wij zijn trots op dit herinneringsmonument aan de Tweede Wereldoorlog in Tolbert. Nadat de onthulling wegens de lock down niet door kon gaan, focusten we op 15 april 2021, de datum waarop Tolbert in 1945 werd bevrijd. Opnieuw ging er een streep door de rekening  door Corona. Nu de maatregelen wat ruimer zijn geworden wordt “Vrijheid verstopt in beton” op woensdag 1 september 2021 om 15.00 uur gepresenteerd. De opening wordt verricht door mevrouw Toke van de Vin-Jacobs. Samen met haar broertje Theo woonde ze als achtjarig evacuéetje uit Limburg aan het eind van de oorlog bij de familie Cazemier op de boerderij. Na de presentatie is er nog gelegenheid om de expositie “Hier Radio Oranje” te bezoeken.

UIT DE KRANT

Lees ook