Pauperparadijs vormt een goed begin van het nieuwe jaar

Gemeente Noordenveld

Raad van Noordenveld


Het nieuwe jaar is goed begonnen voor de gemeente Noordenveld. Dat Het Pauperparadijs terugkomt, wordt ongetwijfeld door de gehele politiek bejubeld. En datzelfde geldt voor de lokale ondernemers en de horeca-eigenaren, die zich al bijna rijk zullen rekenen. Het goede nieuws is zeer welkom, want 2019 was een turbulent jaar voor de gemeente.


Terugblikkend op het jaar met burgemeester Klaas Smid, concludeerden we dat Noordenveld een aantal tegenslagen kreeg te verwerken. Te beginnen met OBS de Marke. De noodlocatie kost 10.000 euro per maand en de verwachting is dat die noodlocatie er nog een aantal jaren zal staan. Daarnaast zal de gemeente de schades van de wijk Middenveld op gaan lossen. Ook geen goedkoop klusje. Om het nog maar niet te hebben over het tegenvallende Gemeentefonds. Noordenveld zat zo af en toe in de hoek waar de klappen vallen (net als talloze andere gemeenten) en dan is een terugkeer van Het Pauperparadijs meer dan welkom.


Ondertussen komt de politiek in Noordenveld nog niet echt op gang. Of de oordeelsvormende vergadering van 15 januari doorgang zal vinden, moet deze week blijken. Dan gaat de agendacommissie beslissen of het nut heeft de vergadering door te laten gaan, nu er nog maar weinig punten op de agenda staan. Hoe het ook wendt of keert: zelf ben ik 15 januari sowieso verhinderd, dus wat mij betreft blazen ze alles af. Maar of ze met mij rekening zullen houden, vraag ik mij af.


Op de dag dat u deze krant leest, zit de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Noordenveld er reeds op. Onze deadline ligt op maandag, waardoor wij de bijeenkomst van maandagavond niet meer mee kunnen nemen. Volgende week brengt de Ongenode Gast u op de hoogte van wie er waren en wat er werd gezegd. Dergelijke bijeenkomsten zijn heel eenvoudig uit te tekenen overigens. Eerst is er het aansluiten in de rij, het handen schudden, de vele hapjes en drankjes die er worden geschonken en dan de nieuwjaarsspeech van burgemeester Smid. Die vertelt dat het een rustige jaarwisseling was en dat hij blij is in Noordenveld te mogen leven. Dat we trots mogen zijn op onze mooie gemeente en ga zo maar door. Ik moet Smid nageven dat hij ieder jaar weer een ander sausje over de speech weet te gooien, waardoor hij niet vervalt in clichés. Het maakt zo’n speech toch een stuk beter te behappen.


Het mag dan veel van hetzelfde zijn, de Nieuwjaarsbijeenkomst vind ik een mooie traditie. Ik ga dit jaar voor mijn derde. Mijn eerste was overigens veruit de leukste, omdat we toen nog in verkiezingstijd zaten. De gemeenteraad moest worden gekozen en dus raakte ik links en rechts in gesprek met aspirant-raadsleden, die allen wel ‘iets’ hadden voor in De Krant. Politiek bedrijven, dat is ook een goed lijntje houden met de pers, zo ontdekte ik. De Nieuwjaarsbijeenkomst van 2018 bleek een mooie opmaat voor een roerige verkiezingstijd, waarin vaak de vraag terugkwam: wie is er nou echt lokaal?


Of er dit jaar politiek zal worden bedreven tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst? Natuurlijk, dat is onoverkomelijk. Zo zal de Stichting Oost West Kontakten het college een vlag overhandigen, als cadeau voor de 30-jarige vriendschap met Litomysl. Een mooi gebaar, hoor ik u denken, maar wel een gebaar met een serieuze ondertoon. De stichting krijgt naar eigen zeggen namelijk te weinig geld van de gemeente, terwijl er een mondelinge afspraak lag dat de stichting meer zou krijgen. Nu kunnen zij hun uitwisselingen niet meer bekostigen en staat de stichting op losse schroeven. In 2019 is er al meermaals over geschreven, omdat het conflict – want dat is het – steeds weer een nieuw hoofdstuk kreeg. De vlag is niet alleen een cadeau, maar ook een geheugensteuntje voor het college en de raad. ‘Wij zijn er nog’, willen ze ermee zeggen. Maar op Social Media horen we ook andere geluiden. Ja, de stichting is er nog, maar is die nog wel nodig? Die vraag werd hardop gesteld, toen het stuk over de stichting online kwam. Die vraag lijkt de gemeente zich ook te hebben gesteld, met als antwoord: nee, de stichting is niet meer nodig. Dat het de vrijwilligers desondanks rauw op hun dak valt, is te begrijpen.


Wellicht dat ik, wanneer u dit leest, alweer een nieuw hoofdstuk aan het conflict kan toevoegen. We gaan het zien. Genoeg politiek. Voor deze week in ieder geval. Rest mij niks anders dan u een goed 2020 te wensen.


Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema

UIT DE KRANT