Evert Dussel: ‘ik mag mèensen ok geern vertellen waw doot op oons bedrief of wanneer ik op ’t laand an ’t waark bin’

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Noordenvelders

PEEST- ‘Hier kuj Drents praoten’ dat wordt bij binnenkomst al snel duidelijk. Mooi, want in het kader van de Meertmaond Streektaolmaond schuiven we aan bij de platpraoters in onze gemeente. Bijzonder is ook om te horen dat beide zoons de taol ook machtig zijn. We schuiven aan bij Evert Dussel -  en zijn vrouw Marga -  aan de Schaapdijk in Peest. Op hetzelfde terrein wonen ook Evert zijn broer Willem en zijn vrouw. Het is een gemengd bedrijf waar zowel akkerbouw als veeteelt plaatsvind. Ze wonen hier met veel plezier, maar hebben wel vaker het gevoel dat het boerenleven steeds meer afstand krijgt van de burgers (van het dorp). ‘Even ‘moi’ zeggen is der zowat niet meer bij. En ik heb ’t vaok drok, maor mag mèensen ok geern vertellen waw doot op oons bedrief of wanneer ik op ’t laand an ’t waark bin,’ aldus Dussel.

Twee broers en een zus geboren aan de Pompstraat in Norg, maar inmiddels hun “boerenhart verloren” aan het mooie Peest. ‘In 1991 hebt oons pap en mam de boerderij an de Schaopdiek nummer 2 kòocht, maor net as in Nörg wör ok dit bedrief algauw te klein veur oonze tokomstplannen. Pap en mam gungen in 1994 weer in Nörg wonen en in 1996 bin wij begund met bouwen an de Schaopdiek nummer 7 om hier - dat wussen wij toen nog neet – laoter in 2006 het heule bedrief naorto te verhoezen. Tot 2015 hew niet stilzeten met verbouw en neibouw op het aarf. Wij kunden daordeur oetbreiden van 40 beesten die wij in Nörg hadden, naor 170 beesten die nou daogelieks nog molken worden in oonze melkcarrousel. Een melkrobot zeew nog niet zitten. Aw ’s mörgens de beesten molken hebt, kuw wieder met de akkerbouw, het waark op het laand. Een melkrobot zul tiedens dat waark allennig maor lastig kunnen wezen.
Mien breur Willem en ik hebt de taoken op het bedrief verdeeld, maor wij doot ok veul saomen, zowel op ’t laand as met de beesten. We hebt wel beiden oonze veurkeur, veur hum lig dat bij akkerbouw en techniek, ik bin leever tussen de beesten.’

Oudste zoon Roy en jongste zoon Aron geven duidelijk aan een toekomst te zien op de boerderij. Tom, de middelste zoon, heeft andere toekomstplannen, maar schuwt het werk op de boerderij niet en helpt daar waar hij kan. ‘Een echte boer zöt het as ‘t niet good geit met één van zien beesten en wanneer der dus wat moet gebeuren. Dat is ’t verschil - zèeg wij - tussen de ‘melkers’ en de ‘onderhangers’. De ‘onderhangers hebt dan meer aandacht veur alles deromhèen en mist daordeur de symptomen die de beesten vertoont as ’t niet good met ze geit.
Oons pap is nou 85, maor waarkt nog geern wat met op de boerderij. Hobby’s hef e niet echt dus helpt e waor hij kan. Allén aw ’t heul drok hebt, geit zien sjoelmiddag een keer over,’ zegt zoon Aron. De regelgeving voor veehouders en akkerbouwers is niet makkelijk de laatste jaren. Toch weerhoudt het zoons Roy en Aron niet om de boerderij in de toekomst voor te zetten. Dussel vertelt verder: ‘We hebben veel beperkingen opgelegd gekregen door de jaren heen en daardoor moet je ook steeds weer bijstellen in je bedrijfsvoering en dat kost vooral geld, want je weet bijvoorbeeld niet wat er gebeurt wanneer je een bepaald gewasbeschermingsmiddel niet meer mag gebruiken en wat dat doet met de gezondheid van onze gewassen. Daar kom je dan pas achter tijdens de oogst. Ik denk dat mensen dat ook vaak niet door hebben hoor, want zij gaan vooral af op de negatieve verhalen die naar voren komen in de media tegenwoordig.’ Marga legt uit dat ze in het verleden ook nog weleens bezoek kregen van scholen of groepen. ‘Ze krijgen dan een rondleiding op het bedrijf. Volwassenen weten vaak niet wat het werk op een boerderij inhoudt en krijgen door zo’n bezoek een heel ander beeld en kinderen zijn vooral dol op de beesten en de grote machines dat is ook altijd fantastisch om te zien. Dat zou van ons wel weer vaker mogen. Iedereen is hier welkom!’

Dussel is trots op zijn Drentse (boeren) afkomst en zou dit graag met iedereen delen. ‘Ik bin veurzitter van de Boermarke Nörg Oost. Wij streeft naor een Drenthe waor de agrarische sector in balans is met de natuur en heur waark kan doon. Dit zulden wij ok geern delen met de burgers om oons hèen. Heur bewust maoken van alles waor wij as boeren drok met bint en waw oetdraogt en daordeur hopelijk weer wat meer respect veur oonze beroepsgroep weerom te kriegen. We bint nou veural nog op zeuk naor meugelijkheden om daor meer aandaacht an te kunnen besteden om dat naor boeten te brengen.’ Zoon Roy verlaat inmiddels de keukentafel. ‘We hebt ok veer schaopen en één daorvan hef nog aal niet laomerd, maor is wel slim dik. Vanmörgen toch maor vraogd of de veearts der even naor kieken wol, maor wij moet nog even geduld hebben,’ zegt hij.

UIT DE KRANT