200 jaar Veenhuizen afgesloten met slotfeest

Afbeelding
Foto: Willeke Evers
Ongenode Gast (On)genode gast

VEENHUIZEN - Veenhuizen viert een feestje. Het is de afsluiting van een jaar lang feest en dat omdat Veenhuizen 200 jaar als Kolonie van Weldadigheid bekend staat.

Deze hele zaterdag zijn er activiteiten en die zijn al vroeg begonnen. Om 8.00 uur begon de Dauwwandeling. Inwoners lopen mee. Zo ook Raymond de Bruin. ‘Een leuke gezellige wandeling langs de rand van de oude schietbaan en het Fochteloërveen. Van een gids van Natuurmonumenten kregen we uitleg over de werkzaamheden. Willem van Groningen liep met partner Lieneke Zaagman mee. ‘Met paraplu, want het regende. Ik ben er een tijdje niet geweest,’ vertelt Willem, ‘en dan zie je dat er veel is veranderd.’ Buurtgenoten aan de stille kant van het kanaal Jolanda Feyen en Jannie Koops wandelden ook mee. ‘Tenslotte ligt het Fochteloërveen in onze achtertuin. Of de werkzaamheden die nu worden uitgevoerd gaan werken, daar hebben wij nog wel onze twijfels over. Het resultaat moet zich nog bewijzen,’ geven zij stellig aan.

Na de wandeling gaan de deuren open van Het Verenigingsgebouw. Iedereen mag naar binnen, want er staat om 9.30 uur een groot dorpsontbijt op het programma. Het is volle bak, alle stoelen bezet en het ontbijt is fanatisch lekker met allemaal lokale producten. Erna en Harriët van der Velde zijn ook aangeschoven. ‘Sinds enkele jaren wonen wij in een boerderij aan de Kerklaan. Wat vroeger bekend stond als de boerderij van Koops, is dit nu de boerderij met een B & B, gastenverblijf en ijscoverkoop. En wat we doen bevalt ons heel goed.’ We zien veel Veenhuizenaren. Metje Homan, Tiny Veenstra van Zunneschien, Jansje Boon, Henk Denkers, Annie Tjassing, de wandelgidsen Rien Pheiffer en Peter Bos. ‘Wij hebben deze dag enkele routes uitstaan. Door het dorp en een speciale kerkenroute,’ zegt Peter. Ook Jolande Casteleyn eet een hapje mee. ‘Ik woon nu 4 jaar in het dorp en dit dorpsontbijt bevalt me wel. Dit initiatief is nu voor de eigen inwoners. Hier voel ik mij wel thuis.’

We zien oud-burgemeester van de gemeente Noordenveld Hans van der Laan rondwandelen. ‘Ik kom nog regelmatig in het dorp al is dat dan wel in de gevangenissen, waar ik in een speciale commissie zit die over toezicht gaat.’ De huidige burgemeester Klaas Smid mag als eerste een boek in ontvangst nemen dat door Patricia Snel is geschreven. Zij schreef een waargebeurd verhaal over twee weeskinderen ‘De vondeling van Veenhuizen’. Klaas Smid had het de afgelopen week al gelezen. ‘Een indrukwekkend boek dat niet in de boekenkast mag ontbreken.’ Net als Peter Bos is Peter Scholten een jaar lang aanjager geweest van de festiviteiten. ‘We kunnen van 200 jaar geschiedenis leren en wat kunnen we meenemen naar de toekomst. Ook daar is het afgelopen jaar aandacht aan geschonken.’ Provinciale belangstelling was er in de persoon van Gedeputeerde Jisse Otter met cultuur in zijn portefeuille. Hij noemde Veenhuizen ontzettend belangrijk voor Drenthe. ‘Hier wonen in een Wereld Erfgoed is best wel heel bijzonder,’ gaf hij de inwoners mee. Natuurlijk is Bas Morsink van De Nieuwe Rentmeester er ook. Hij is druk in gesprek met de beide burgemeesters.

Na het ontbijt werd de markt op het voorterrein geopend. Speciale lokale producten en bijzonderheden. Gerrie van der Zwaag en Jolanda Ruitenbeek doen mee aan de Carbage Run. ‘Voor ons een echte uitdaging. Op de markt kan iedereen onze auto met een handje op pimpen. We vertrekken in juni en gaan dan op pad en reizen door 15 landen. De opbrengst gaat naar KiKa.’

Op de markt treffen we meer dorpsgenoten. Saskia Schotman loopt rond. In het dagelijks leven werkzaam aan de balie van het Inwonersplein in Roden bij Welzijn in Noordenveld. ‘Kijk, die hoesjes bij de kinderspelen heb ik vorige week nog geplastificeerd. Zo heb ik nog een steentje bij kunnen dragen aan deze dag.’ Ruurd van der Weide woont 6 jaar in het dorp. ‘Ik voel me een echte Veenhuizenaar, nu al. Veenhuizenaren houden van hun dorp en dat doe ik ook. De natuur is dichtbij en voor een wandeling is het hier prachtig.’ Marcel en vrouw Cisca Efdee verwoorden de bijeenkomst als gezellig, ontmoeting, samen zijn’, even bijpraten en dat het goed is dat dorpsgenoten elkaar op deze wijze treffen. Als de ongenode gast vertrekt is het feest nog lang niet afgelopen. Veenhuizenaar Freddie van der Beek zal met zijn band Vollek! nog optreden, er is een BBQ en ‘s avonds nog een feest. Veenhuizen kan teugkijken op een bijzonder jaar, het zij ze gegund.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT