Roden in 11 minuten van 1-3 voor naar 5-3 achter; GOMOS ‘knudde met een rietje’

Zondagvoetbal

REGIO – In voetbal gebeuren gekke dingen. Roden maakte het wel heel bont. De Roners stonden bij Helpman tot elf minuten voor tijd nog met 1-3 voor, aan het eind stond er 5-3 op het bord. Krankzinnig scoreverloop ook bij Zevenhuizen-Houtigehage. Acht minuten voor tijd stond het gewoon 0-0. Na 90 minuten 0-3. Een regen aan doelpunten ook bij TLC, dat na een 6-1 stand nog terugkwam tot 6-4. Belachelijk veel doelpunten ook bij Nieuw-Roden-BATO (5-4 na een 5-1 voorsprong). Hier ook nog eens drie rode kaarten. De Wilper Boys vierde dan eindelijk de eerste overwinning. Mineur bij GOMOS dat een wanprestatie leverde tegen Trinitas. Haulerwijk dacht met 0-3 op rozen te zitten, maar Fochteloo kwam mede dankzij Martin Douwsma nog akelig dichtbij: 2-3.

Roden-trainer Harry Zwiers moest even bijkomen van de bizarre taferelen van zijn Roden bij zijn oude kluppie Helpman. Zwiers kon er net als iedereen niet bij. “We geven het volledig weg. Roden was zeventig minuten lang voetballend veel beter. Er was helemaal niks aan de hand. In elf minuten verspelen we de wedstrijd”. Roden stond op dat moment voor met 1-3 (doelpunten Guido Bos, Rene de Vries en Rutger van der Laan). “Ook de mensen van Helpman zeiden er geen geloof meer in te hebben. Bij 2-3 werden de rollen omgedraaid. Hier moet je mee leren leven. Roden heeft een fantastische ploeg. Het klinkt arrogant, maar we hebben al acht verliespunten gecreeerd. Net als vorige week tegen ZNC laten we het lopen. Dat is niet goed. We moeten intern kijken naar een oplossing”. Wat het weerzien betreft met zijn oude club: “Ik gun Helpman veel, maar dan tegen andere ploegen. Ik heb er vrienden, maar in de voetballerij heb je geen vrienden.”, wijst de nog kokende Zwiers een vriendendienst van de hand. De nederlaag brengt Roden in de onderste regionen.

Peize deed het rustiger aan dan het spektakelstuk van vorige week. Het GVAV van Jacob Bosman (ex-Actief) hield de Peizenaren op een gelijkspel. De thuisclub liet Paais het spel maken. “Dat deden we wel, maar het tempo was niet hoog genoeg. We moesten verder waken voor de gevaarlijke counters van GVAV”, vond Frank Konneman. De bezoekers kwamen ongelukkig achter na een voorzet die van richting werd veranderd: 1-0. Een minuut later, in de aanval daarop, was het Tom van Leijsen die een voorzet van David Kruizenga inkopte: 1-1. Er lag veel zand op het veld, waardoor het een slijtageslag werd. “Dan kun je niet snel spelen, maar dat is geen excuus. We hadden niet de creativiteit om iets te doen met het overwicht. Het was een terecht gelijkspel.”

Actief gaf Groninger Boys in eigen huis klop. Wilber Scheeres scoorde na ruim een half uur de enige treffer. Het was alweer zijn derde van het seizoen. Door de tweede overwinning van het seizoen steeg de rood-witte formatie naar de zevende plaats.

GOMOS werd verslagen door Trinitas, dat overigens nog ongeslagen was en blijft. Wim Bakering had over de 1-0 nederlaag geen goed woord over: een wanprestatie. “Fysiek, mentaal, technisch, tactisch, het was allemaal ver beneden het niveau. We misten twee strafschoppen en speelden met een man meer, zelfs deze cadeautjes werden niet aangepakt. Het was knudde met een rietje”, liet Bakering duidelijk weten. De 1-0 vond de Norger systematisch, vlak voor rust. “Van te voren maken we afspraken, maar die worden niet nagekomen. Het belang van deze wedstrijd was duidelijk: aanhaken of afhaken. Als ik zag hoe ze erbij liepen, het was gewoon een aanfluiting. We moeten de koppen bij elkaar steken. Op deze manier gaat het niet goed.”

Nieuw-Roden stond tegen BATO bij rust met 4-0 voor. Er was geen vuiltje aan de lucht. Na 90 minuten stond het scorebord op 5-4. Er werden drie rode kaarten getrokken. Nee, het was geen schoppartij. Het was pure dommigheid”, gaf Jur Smit aan. “Doelman Femko de Vries kreeg twee keer geel in een minuut tijd. Eerst maakte hij hands en bij het tegendoelpunt trapte hij de bal weg. Sander Drent kreeg het aan de stok met zijn tegenstander. Beide spelers konden vertrekken. Nieuw-Roden liep wel drie punten in op SVZ dat verrassend onderuit ging.

HFC’15 speelde redelijk goed tegen Gruno en kwam met 2-0 voor door Jean Marc Balsters en Johan Honebeek, die een gevecht om de bal won van verdediger en keeper, die geblesseerd het veld moest verlaten. Tot woede van Gruno werd het doelpunt goedgekeurd. Na 2-1 dreigde een doemscenario voor de Hoogkerker zondagvoetballers. In dezelfde minuut had Hone weer succes. In de open wedstrijd liep HFC pas aan het eind weg naar 5-2. De ploeg van Auke Birza haakt aan bij de subtop.

De Wilper Boys heeft eindelijk de eerste overwinning binnen. Mildam werd het slachtoffer. De rood-zwarten hadden in de eerste helft moeite met de twee goede vleugelspitsen van Mildam, die na rust geneutraliseerd werden. De gasten kwamen vlak na de pauze op 0-1 en zijn verder niet in problemen geweest. Jarno Ottema scoorde twee keer, Wietse Numan tekende voor de derde treffer. “We zijn drie plaatsen gestegen. Dit smaakt naar meer”, aldus de opgetogen Klaas Zijlstra. Volgende week wacht nieuwe koploper Jubbega.

SVMH verloor van datzelfde Jubbega, dat voor de wedstrijd nog vierde stond. Het weer op krachten komende SVMH speelde zeer verdienstelijk in een verder ook leuke wedstrijd. SVMH kwam snel achter, maar Guart Amsing trok de zaak recht. Vervolgens werd het 3-1 door onoplettendheid en verkeerde keuzes. SVMH verstopte zich niet en Wietse Venema liet de grote kans op 3-2 liggen. Na de 4-1 bepaalde Carlo Roffel de eindstand op 4-2. Patrick van Nimwegen over de ‘Week van de Scheidsrechter’: “Voetballers maken meer fouten dan de scheidsrechter, maar het zijn de momenten. Zo had hij een rode kaart moeten geven aan Jubbega. Dat levert bepaalde frustraties op. Daarom kreeg Halbin Wiersema in blessuretijd nog rood wegens natrappen.”

Zevenhuizen verloor in acht minuten tijd de partij van Houtigehage. De eerste helft was voor de thuisclub, maar de kansen werden niet afgemaakt. Ook in het tweede deel was Zevenhuizen beter. Met nog acht minuten te spelen stond het 0-0. Vervolgens kreeg de keeper van Zevenhuizen een bal niet klem, waaruit gescoord werd en er volgden in korte tijd nog twee tegendoelpunten. “Het was wel geflatteerd. Een gelijkspel was verdiend geweest”, vond Wietse Hut.

TLC hield Open Huis tegen De Sweach. Dat gold met name voor de tweede helft. Een 1-2 voorsprong werd in de eerste minuut na de pauze wegegeven. Vervolgens werd het 6-2 voor de thuisclub. In de eindfase kwam TLC nog terug tot 6-4, maar was het leed al geschied. “Het lijkt wel als wij een keer scoren dat we er meteen daarna twee doorlaten. Het ging net als vorige week. De backs denken dat ze mee naar voren kunnen en de laatste man ook, waar de bal vijf keer overheen gaat. Het was een off-day van de achterhoede”, was het commentaar van trainer Chris de Jong.

Fochteloo-Haulerwijk was meer dan een derby. Het was ook de strijd tussen good old Martin Douwsma en Janus Pol. De ploeg van Pol won, maar maakte het wel spannend. Want tot de 65e minuut zat Haulerwijk op rozen: 0-3. De 34-jarige Douwsma heeft het nog niet verleerd en schoot een vrije trap erin: 1-3. Vervolgens werd het 2-3 na een dubieuze penalty. In het spannend slot had Haulerwijk een engeltje op de lat. De afzender was wederom Douwsma, dit keer zonder succes. Door de uiteindelijk zwaar bevochten zege behield Haulerwijk de aansluiting met de top vier.