De onzekere toekomst van FC Groningen reserve doelman Dirk Baron

Afbeelding
Sport

GRONINGEN - FC Groningen speelt volgend jaar Eredivisie na een meeslepend seizoen waarin alle denkbare hoogte- en dieptepunten wel zijn langs gekomen. Daarin werkte doelman Dirk Baron zich op als tweede keuze en viel in en op tegen Cambuur. Toch is de optie tot het verlengen van zijn contract niet gelicht. De toekomst van de geboren Fries in de Euroborg is dan ook erg onzeker. Als het aan Baron én aan zijn keeperstrainer ligt blijft hij behouden voor de ‘Trots van het Noorden’.

Het is minuut 70 in de afgeladen Euroborg als keepertrainer John Vos het gebaar maakt dat doelman Dirk Baron nooit zal vergeten. Scheidsrechter Blank stuurde Jurjus van het veld. “Pas na het gebaar van John drong het echt tot me door. Ik ga mijn debuut maken voor FC Groningen”. Onder aanmoediging van de 20.000 toeschouwers maakt Baron de gang van bank naar het doel. Een droom komt uit.

Baron heeft een minuutje nodig om te wennen en oogt eventjes nerveus. Dan komt het eerste schot. Voor een keeper cruciaal. Klemvast! Zijn eerste punt is binnen. De sluitpost is alert op een venijnig balletje van Cambuur spits Balk die hij uit de korte hoek tot corner verwerkt. Maar het mooiste moment komt zo’n tien minuten voor het einde. Een voorzet vanaf de flank valt tussen de penaltystip en de zestienmeterlijn. Baron besluit zijn veilige doel te verlaten, en plukt de bal even stijlvol als moedig uit de lucht. De prooi is voor hem. Het publiek klapt zijn handen. Baron houdt de nul, ziet zijn ploeg zelfs met tien man nog een doelpunt maken en wordt uitgebreid geknuffeld door zijn teamgenoten zowel tijdens als na de wedstrijd. 

Nuchter en een beetje trots
Toch blijft de 1.94 lange doelman nuchter: “Ik zie het toch een beetje als mijn werk. Uitkomen op hoge ballen is mijn grootste kracht, mede door mijn lengte. Dus vind ik het ook vrij normaal dat ik die bal vang”. De grote glimlach op zijn gezicht lijkt toch ook wel te duiden op enig begrijpelijk trots en dat blijkt ook zo te zijn: “Natuurlijk ben ik ook een beetje trots. Mijn debuut maken voor deze club is geweldig. We zaten in een spannende fase van de competitie en tegen Cambuur leeft het altijd extra”.

De keeper belandde via Sierd van de Berg, oud keepertrainer van Groningen in de Euroborg. Hij kende mij en had me aanbevolen. Na een proeftraining zou ik worden teruggebeld. Dat telefoontje kwam. Ik zette hem op de luidspreker en mijn ouders luisterden mee. Daar kreeg ik te horen dat ik een contract kon tekenen. Mijn ouders stonden met de handen in de lucht stilletjes te juichen en ik niet minder. Ik ben mijn ouders overigens ook erg dankbaar. Ze hebben me altijd gesteund en overal naar toegereden!” 

Steun van publiek
Het was één van de twee momenten van sportieve euforie uit het leven van de jonge keeper. “Het andere is natuurlijk de invalbeurt tegen Cambuur. “Of de aangeslagen Jurjus nog wat zei? “Ja, die wenste me veel plezier. “Geniet ervan!” zei hij. Een hele mooie reactie. Onderweg kwam van Kaam nog naar me toe en maakte even een praatje om me succes te wensen. En tijdens een hoekschop kwam Balk langs lopen en zei het leuk voor me te vinden. Dat zijn mooie dingen in de sport. Natuurlijk was ik even zenuwachtig. Door de vrije trap kon ik direct vol aan de bak. Het hoogtepunt was misschien wel die hoge bal diep in de zestien die ik dan vang. Dat geeft vertrouwen en de reacties van het publiek zijn dan zo steunend en onvergetelijk”.

De doelman heeft met zijn optreden de harten van de supporters gestolen: “Mijn Instagram-account ontplofte op de dagen na de wedstrijd en ik merk wel dat mensen me herkennen. Die aandacht drukt waardering uit, dus zeker vind ik dat leuk al geeft het ook wel wat onrust”.

Einzelgänger
Keepers staan bekend als een tikje gek en als einzelgängers. Baron blijkt hierin geen uitzondering: “je moet inderdaad wel een beetje gek zijn om doelman te worden. Iedere fout is een doelpunt en als jouw ploeg scoort, juich je altijd in je eentje. En inderdaad, een einzelgänger ben ik wel. De aandacht die ik kreeg na de wedstrijd is echt heel leuk, maar eenmaal thuis in de rust voel ik me het best”.

Neuer, Ter Stege en Alisson zijn de favoriete doelmannen van Baron die ook droomt ooit zo’n grote doelverdediger te zijn. En tegelijk is de toekomst onzeker. Want hoewel inmiddels gepromoveerd tot tweede doelman is de optie in zijn contract om die met een jaar te verlengen niet gelicht. Heeft hij tegen Cambuur zijn eerste, maar ook direct zijn laatste minuten gemaakt voor de “Trots van het Noorden”?

Toekomst
“Ik hoop het niet. Eén van mijn dromen voor de nabije toekomst ligt in de Euroborg”. Waarom de optie niet is gelicht, weet Baron niet precies maar wil zich daar ook niet mee bezig houden: “De technische leiding heeft gezegd veel vertrouwen in me te hebben, maar dat van hogerhand besloten is de optie niet te lichten. Dat hoeft niet automatisch het einde te betekenen. We zijn in gesprek en ik hoop dat we eruit komen. Ik wil me ontwikkelen. Daarvoor heb ik speelminuten nodig. Bijvoorbeeld in oefen- of bekerwedstrijden. Ik wil proberen alles uit mijn mogelijkheden te halen. Engeland of Spanje zou uiteindelijk geweldig zijn. Maar voor nu hoop ik dat ik hier volgend jaar nog ben. Jurjus is een fantastische collega, een goede doelman en ook een heel mooi mens. Hij helpt mij beter te worden. Hoe mooi is dat in de sportwereld. Maar uiteindelijk wil ik graag de strijd met hem aan, want mijn doel is eerste keeper worden. En het liefst in de Euroborg”.

Keeperstrainers: “Ons advies is om Baron bij de club te houden”
De Keepertrainer van de eerste selectie en oud (prof) doelman, John Vos heeft veel vertrouwen in zijn reserve keeper en hoopt op een langer verblijf in de Euroborg. “Als keeperstrainer en als staf hebben wij veel vertrouwen in Dirk en hopen wij voor hem dan ook op een langer verblijf in de Euroborg. Waarom de optie niet gelicht is? Dat is een beslissing waar wij niet altijd invloed op hebben, er spelen contractueel soms meerdere dingen die los kunnen staan van de prestaties.” 

De keepertrainer heeft de clubleiding geadviseerd Baron er bij te houden: “Ik zie veel potentie in Dirk en hij laat een mooie ontwikkeling zien. Naast dat we op technisch gebied tevreden zijn heeft hij als goede eigenschappen dat hij een tamelijk onverstoorbare doelman is, stoïcijns is en hij lijkt goed met de druk om te kunnen gaan. Dat is wat mij betreft erg belangrijk en het heeft er ook toe geleid dat wij hem hebben gepromoveerd tot tweede doelman. Dat hij zo snel na te zijn gepromoveerd tot tweede doelman zijn debuut zou maken hadden we niet verwacht, maar hoe hij dit heeft ingevuld daar zijn we desalniettemin trots op!”


Marcel Groothof, keeperstrainer van de jeugd vanaf 15 tot 21 jaar werkte enkele jaren met Baron en hoopt dat er een toekomst voor zijn pupil bij de ‘Trots van het Noorden’ is weggelegd. De oud-doelman heeft vertrouwen in Baron en hoopt dat hij behouden blijft voor de club. ‘Hij heeft zich vooral het voorbije jaar enorm ontwikkelt en het resultaat daarvan is dat hij nu tweede doelman is. Hij heeft een dappere stijl en valt graag de bal aan. Hopelijk komen hij en de club er uit, want hij heeft de potentie verder door te groeien.” 

Afbeelding

UIT DE KRANT