Mantelzorger Gabbe Faber over de cursus Mindfulness ‘Gewoon Doen’

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Cultuur

RODERESCH - ‘Mijn echtgenote Aafje Hartlief woont sinds anderhalf jaar in verzorgingscentrum De Hullen in Roden. Veel vallen, met hersenschuddingen, een gebroken wervel, een gebroken heup, een hersenbloeding, dat en nog veel meer maakte ze in de daaraan voorafgaande periode mee. In De Hullen heeft zij nu een eigen kamer. Als mantelzorger probeer ik er voor haar zoveel als mogelijk te zijn, als het kan elke middag. In het weekend en met feestdagen is zij bij mij thuis in Roderesch. Ik verzorg haar dan geheel. Ze kan niet zelfstandig blijven staan en is daardoor rolstoel gebonden. Een bed met postoel staat dan in de woonkamer. Ik slaap dan bij haar met een matras op de grond. Permanent wonen bij mij in ons huis lukt niet meer. Voor haar hebben we een auto gekocht waar een rolstoel in kan. Zo kunnen we er op uit en haal en breng ik haar vanaf De Hullen. Soms zijn er uitjes en dan ga ik mee als begeleider. Ik wil er graag voor haar zijn. We zijn meer dan 45 jaar samen en hebben een intens leven gehad waarin we veel hebben gereisd en veel van de wereld hebben gezien. Dat koesteren we beiden. We waren echte reizigers en hebben tal van landen bezocht. Als ik bij haar ben in De Hullen lees ik haar voor en praten we veel. De hersenbloeding leidde tot ernstig geheugenverlies. Gelukkig kan ik haar geheugen goed aanvullen, ook over haar jeugdjaren en dat voelt goed. Ik stimuleer haar om aan activiteiten in De Hullen mee te doen. Schilderen is haar passie en kan ze goed. Ze schildert over de reizen en landen waar we zijn geweest. Ik ondersteun haar met materialen voor alles wat ze graag doet. Aafje is nu 87 jaar. Ik ben net 80 en begin dat ook te merken.

De opname van Aafje in De Hullen sloeg een diep gat, met pijn en verdriet. Bij toeval vond ik een aankondiging van een cursus mindfulness in De Krant. Ik ben er gewoon ingesprongen al wist ik niet eens precies wat het was. Het met aandacht gebruiken van al je zintuigen, leidt je af van alles wat er in je kop zo zeurt. Zweverig was het zeker niet. Er werden veel mogelijkheden en oefeningen aangeboden en niets was verplichtend. In hele kleine blokjes theorie leer je ook dat je ook goed voor jezelf mag zijn. Je kunt pas goed voor een ander blijven zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Het lijkt alsof ik dankzij deze cursus mijn weg langzaamaan wel gevonden heb. Vaak zit ik enige tijd gewoon in de tuin, kijk en luister naar de vogels en kijk naar de wolken. Het nemen van die rust geeft veel energie.’

Cursusleider Fokje Wesseling vult aan: ‘Mindfulness en zelfcompassie leren je om anders om te gaan met stress en om met meer mildheid om te gaan met jezelf. Oud-deelnemers geven aan dat zij door de oefeningen weer meer oog krijgen voor de mooie en prettige dingen in het dagelijks leven. De mantelzorg situatie wordt niet veranderd, wel hoe je ertoe verhoudt.’ Fokje Wesseling en Maria Douwes-Hulsebosch geven de cursus. Zij doen dit al enige jaren en nog steeds met veel passie en inzet.

Binnenkort gaat een nieuwe Mindfulness training van start. De start is op woensdag 6 maart om 19.00 uur in dorpshuis het RAShuys in Roderesch. De cursus duurt 8 weken en wordt gratis door de gemeente Noordenveld aangeboden. Welzijn in Noordenveld doet de organisatie van de Mindfulness trainingen. Hennie de Jong is als WiN medewerker hierbij betrokken. Maria Douwes-Hulzebos en Fokje Wesseling geven de cursus. Wie mee wil doen als mantelzorger aan de nieuwe trainingen Mindfulness en Zelfcompassie kan contact opnemen met het Servicebureau van WiN service@stwin.nl of 050 317 6500. Na aanmelding zullen de begeleiders contact opnemen.

UIT DE KRANT