Veenhuizen helpt aangeslagen ONR; tactiek HFC’15 brengt Pelikaan S in het nauw

Zaterdagvoetbal

REGIO – ONR liep een flinke (ook psychologische) deuk op door te verliezen van nummer vier SVM. Uitgerekend buurman Veenhuizen hielp de Roners door Tonego te verslaan. Komende zaterdag - komt dat zien- de Noordenveld-derby ONR-Veenhuizen. Aanvang: 14.30 uur. HFC’15 was op weg naar een regelrechte sensatie tegen Pelikaan S, maar stond aan het eind toch nog met lege handen. Boerakker pakte wel de volle buit en kan volgende week de periode in de wacht slepen.

VEV’67 had te maken met lastige VVI uit Idskenhuizen. De Leeksters stonden zeven minuten voor tijd echter probleemloos voor met 2-0. Aan het eind stond er 2-2 op het bord. “De laatste twee wedstrijden zijn we wat ongelukkig, maar vooral vorige week, deze keer hadden we het echt aan onszelf te wijten”, vond oefenmeester Luitzen Nijboer. “We waren verreweg de betere ploeg, maar liepen terug en riepen het onheil over ons af”. Net na de rust opende Gerhard van den Berg de score. Een kwartier voor tijd zorgde Rense Dijk voor 0-2. Er waren mogelijkheden op 0-3. De Friezen gooiden in de resterende speelminuten nog meer fysieke kracht in de strijd en dat betaalde zich uit: 2-2. “We zullen de komende dagen stilstaan en over de oorzaak praten”, zegt Nijboer over de problemen. ‘Vlug En Vaardig’ zag Broekster Boys wel winnen en dus verder uitlopen.

Op sportpark De Hullen weten de mensen in de bestuurskamer van ONR even niet wat ze moeten zeggen. Trainer Ronald Vermeulen is in gesprek en ook Bernard Hofstra, de leider, valt wat stil. We hebben het over een 3-2 nederlaag tegen SVM. Nederlaag nummer drie van het seizoen. En dat hakt er in. “Het is teleurstellend. Onverwacht”, komt er dan uit bij Hofstra. “We bedanken Veenhuizen”, voegt Hofstra eraan toe. Want Veenhuizen versloeg medekandidaat voor de titel, Tonego. Dan het duel tegen SVM, uit Marknesse. “Hoe het ging?’. Hofstra kijkt de trainer van SVM aan, die zegt ‘goed’. “Van ONR-kant was het niet goed”. Een verdedigingsfout- te ver van de man- leidde de 0-1 in. Daarna kreeg ONR wel kansen op de 1-1 (Mitchel Schievels zorgde even later toch voor 1-1), maar de gasten, die gelukkiger waren in de kansen, bleven fier overeind: 2-3. Positief was dat Jelmer Vierstra weer terug is. Hij vierde de rentree overigens wel met een eigen doelpunt. Ondanks de nederlaag blijven de oranjes nog wel lijstaanvoerder, maar weten de hete adem in de nek van zowel Tonego als Elim, terwijl SVM op ruimere achterstand vierde staat.

De toeschouwers op sportpark ‘Achter de Molen’ wisten niet wat ze zagen: Veenhuizen liep titelkandidaat Tonego onder voeten: 5-2. Een zeer effectief Veenhuizen- dat uit zeven kansen vijf keer scoorde- liep in de eerste helft al uit naar 3-0 door goals van Bram Schmidt (Maarten Duin miste op een haar na), Wesley van der Veen en Ferdinand Rozema. In de tweede helft voerde Veenhuizen de score op. De bezoekers kwamen toch nog terug, maar niet verder dan 5-2. Marcel van Veenen moet zijn ploeg scherp zien te houden, voor …….ONR!

Pelikaan S dankte de overwinning op HFC’15 aan Danny Holband die in de slotfase de achterstand hoogstpersoonlijk omboog : 3-2. De ‘Oostsjes’ kwamen in de eerste helft achter met liefst 0-2. De eerste treffer viel na een loopactie van Hossein Roghani. Joost van der Meijs, die de 0-2 liet liggen, scoorde even later toch. Holband was toch al de man van de wedstrijd door de aansluitingstreffer te produceren. De na twee maanden (vanwege buikoperatie) teruggekeerde Handrit Hoxhaj vierde zijn rentree met een doelpunt: 2-2. Vlak voor het einde nam Holband een voorzet vol op de slof: 3-2. “De eerste helft verliep moeizaam”, schetste John de Hoop. “Er ontbraken weer een aantal spelers en dat breekt je een keer op. Het was zoeken, maar we speelden ook te slap. HFC’15 won veelal de ‘tweede bal’ en kwam ook terecht voor. Ik heb Danny in de spits gezet en dat bracht meer power”, zegt De Hoop die antwoord geeft op zijn vertrek. “Ik moest niet weg. Ik ga zelf. Ik vind het na twee jaar welletjes. De assistent (Kurt Elshot, red.) volgt mij op en dat vind ik mooi. Ik blijf achter de schermen nog wel actief bij de club”.

Collega Frans Brouwer van HFC’15 vindt het uiteraard zuur, na een 2-0 voorsprong. “Het klinkt stom, maar ik ben zeer tevreden. We hadden van de week een tactisch plannetje bedacht- linies kort op elkaar en op de counter reageren- en dat is perfect uitgevoerd. In de tweede helft wisten we dat Pelikaan S de druk zou opvoeren en daar konden we niet meer onderuit. Maar thuis werd het 2-9 en hebben we niks laten zien. We hebben laten zien mee te kunnen tegen Pelikaan S. Dit geeft veel vertrouwen.”

“Het leven ziet er een stuk mooier uit”, sprak Marcel Poll van Marum na de 2-1 overwinning bij Stiens en het puntverlies van…Grootegast. Stiens had nog maar één keer verloren en wel tegen Grootegast. Het was de wedstrijd van Tom Boezerooy, die vorige week niet in goede doen was en zaterdag Marum bij de hand nam. De spits scoorde de belangrijke 1-1 en maakte ook de winnende 1-2. Boezerooy dolde zijn verdediger dol. “Maar het hele elftal was geweldig”, vond Poll het toch ook een collectieve prestatie. Marum staat derde, maar door het verschil in wedstrijden geeft de stand een vertekend beeld. Komende zaterdag komt Anjum op visite. Marum kan de borst natmaken, want Grootegast had er alle moeite mee.

Joey Hummel zette zijn Boerakker al vroeg op voorsprong tegen Corenos. Dit na een mooie aanval met een fantastische voorzet van Daniel Jonker. Op het loodzware veld in Roodeschool dwongen beide ploegen weinig kansen af. In de tweede helft zakten de gasten te ver in en riepen het onheil over zich af. De spits van Corenos scoorde met de hak de 1-1. Vervolgens trokken de bezoekers alsnog naar voren en schepten legio kansen. Lucas Dijk had als enige succes: 1-2. Boerakker blijft daardoor de dans leiden. En als Boerakker volgende week wint en Niekerk verspeelt punten, dan is de periode voor de Oomkegasters. Voorwaar een geweldige prestatie voor de promovendus.

SV Haulerwijk verloor voor het eerst dit seizoen van middenmoter VVT. Het was een slaapverwekkende vertoning in Twijzelerheide. Het duel leek dan ook te eindigen in een bloedeloze 0-0. Invaller De Bruin dacht daar anders over. Koud in het veld schoot de Fries de opstuitende bal over de keeper, via de paal, in het doel: 1-0. VVT was dan ook het meest gelukkige in de bedroevende wedstrijd. Haulerwijk staat nog wel vierde, maar de concurrentie dringt op.