25 Jaar Verkuno! Kunst van toen en nu

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Cultuur

RODEN - Verkuno, de vereniging van beeldende kunstenaars in Noordenveld, bestaat 25 jaar en dit wordt gevierd met een expositie welke op vrijdag 10 mei om 16.00uur wordt geopend door burgemeester Klaas Smid. In deze expositie zullen vijftien kunstenaars, uit de Gemeente Noordenveld, hun werk laten zien van 25 jaar geleden en van nu van 11 mei t/m 02 juni 2024. Iedere kunstenaar maakt op zijn eigen manier een verloop mee van haar of zijn creatieve proces en dat willen ze met het publiek delen in deze expositie. Jelly van den Bosch en Sonja Leutholff zijn twee van de kunstenaars die hun werken zullen tonen.

Beide dames gaan op een geheel eigen wijze om met kunst. ‘Ik breng een houtsnede mee welke ik 25 jaar geleden heb gemaakt,’ zegt Leutholff,’en daarnaast komt dan mijn werk van tegenwoordig te hangen en dat heeft te maken met fotografie.’ Geen enkel werk in de expositie zal hetzelfde zijn. Van den Bosch is bekend bij het publiek als kunstenaar van portretten. ‘En dat doe ik nog steeds met olieverf en Siberisch krijt, maar de laatste jaren kent mijn werk meer uitdrukking, expressie. Ik ben meer gaan spelen met kleur en omdat je anders met mensen om gaat veranderen uiteindelijk ook je portretten.’ Aldus van den Bosch. 

Vereniging Verkuno is 25 jaar geleden opgericht en hadden toentertijd hun exposities in het Koetshuis Mensinge. Helaas moesten ze daar weg en vonden ze na enkele maanden het pand aan de Kanaalstraat. ‘We hebben als vereniging, samen met de Culturele Kring Roden en vele vrijwilligers, het pand welke voorheen een basisschool was in een paar maanden opgeknapt en er een prachtige expositieruimte van kunnen maken. Sinds 2014 zitten we hier nu en is het een prachtig multifunctioneel Kunstcentrum geworden. De Culturele Kring Roden is inmiddels opgeheven, maar wij bestaan als vereniging nog steeds voort en samen met K38 mogen we ons gelukkig prijzen met wel 60 vrijwilligers.’ Van den Bosch en Leutholff zijn duidelijk trots op het werk wat ze al die jaren al voortzetten samen met alle leden. ‘Er zijn nog een aantal leden van het eerste uur, zoals Magda Balvers, Ans Courtier, Marleen van Engelen, Arien de Groot, Rianne Kooiman en Mariet Schedler. Zij zullen ook hun werken laten zien in de expositie.’ Helaas is de aanwas van “jonge” kunstenaars beperkt. ‘creativiteit onder de jeugd wordt niet genoeg gestimuleerd en vaak ook wegbezuinigd. Dat vinden we erg jammer, maar is lastig te doorbreken.’ Om de expositie blijvend in herinnering te houden wordt er een boek uitgegeven over de deelnemende kunstenaars, welke het verloop van het creatieve proces van de kunstenaars beschrijft. ‘Ze beschrijven hun eigen ervaringen wanneer ze een kunstwerk maken en ook welke emoties of prikkelingen ze daarvoor nodig zijn. Het boek heet: “van vonk tot vlam” en onze burgervader zal als eerste een exemplaar ontvangen,’ lacht van den Bosch.

Na de expositie in Roden zullen ze hun werken nog enkele weken tonen in Appingedam in de Kunsthof. ‘We willen misschien ook nog naar Duitsland, maar dat moeten we nog afstemmen met onze leden.’ Leutholff geeft aan dat ze tijdens de exposities altijd zoveel mogelijk proberen de kunstenaars er zelf bij te hebben, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. ‘Onze vrijwilligers krijgen vooraf aan een expositie, tijdens een bijeenkomst, alle informatie over de werken welke worden getoond en een informatiemap, waardoor ze ook vol enthousiasme en passie over de werken kunnen vertellen aan het publiek.’ 

Verkuno heeft nog enkele feestelijkheden op de agenda staan in het kader van het 25 jarig bestaan, welke op dit moment nog worden uitgewerkt. ‘We hebben in juni nog een activiteit voor onze leden en in oktober is er iets leuks voor de vrijwilligers. Dat maakt Verkuno ook een bijzondere vereniging,’ vindt van den Bosch. ‘Wij als lid beeldende kunstenaars en kunstlievende leden staan overal voor open en iedereen is welkom. Daardoor kennen we ook een grote verscheidenheid aan leden en bestaan we na al die jaren nog steeds. Ook kunstenaars van elders komen graag terug op deze locatie krijgen we vaak te horen.’ 

Bij uitzondering is de entree gratis en alle bezoekers aan de Lustrumexpositie in K38 kunnen deelnemen aan een gratis verloting van de kunstwerken, die in het ‘winkeltje’ van K38 zijn geëxposeerd. De trekking van de loten is zondag 2 juni om 16.00 uur. De Lustrumexpositie met opzet gepland tijdens de Open Atelierroute Noordenveld van Verkuno. Zo kunnen bezoekers het weekend van 11 en 12 mei van beide evenementen genieten.

Afbeelding

UIT DE KRANT