Noordenvelders: Ilona Molenaar

Afbeelding
Noordenvelders

NORG – De kleuren van haar kleding en het bonte palet ervan in de stoel. Het kan niet anders dan dat zij kleur geeft aan haar leven. Maar ook aan dat van veel anderen, zoals mensen met niet aangeboren hersenletsel, een lichamelijke handicap en/of een chronische ziekte. Samen met verschillende zorgverleners zet Ilona Molenaar zich al bijna 18 jaar vanuit haar eigen praktijk in voor kleinschalige dagbesteding. Dagbesteding door middel van maatwerk.

‘Ik kom uit de zorg’ vertelt Ilona, ‘als verpleegkundige werkte ik later met mensen met een lichamelijke handicap en ik kwam op deze manier in aanraking met mensen met niet aangeboren hersenletsel.’ Daarop gericht deed ze een studie beeldende therapie. En toen ze afstudeerde op mensen met niet aangeboren hersenletsel (nah) bedacht ze dat ze hier iets mee wilde doen. ‘Ik begon met een paar cliënten en al snel breidde zich dat uit.’ Inmiddels werkt ze vanuit twee ateliers met mensen in deze doelgroep.

Ilona legt uit: ‘Mensen hebben door het hersenletsel vaak te maken met verschillende cognitieve beperkingen op het gebied van lezen, communiceren (afasie), overprikkeling en het hebben van in- en overzicht. Door beeldend en creatief te werken maak je gebruik van gebieden in de hersenen die vaak nog wel in tact zijn Daardoor ontdekken mensen nieuwe mogelijkheden in het uiten van emoties en communicatie.’

Mensen met nah zijn mensen die plotseling bijna alles zijn verloren. Die voorheen altijd gezond waren. Ze hebben vaak geheugenproblemen en kunnen hun emoties vaak niet meer goed reguleren. Fijn dat ze bij Ilona mogen ontdekken hoe ze zich nog kunnen ontwikkelen, waar ze heen kunnen en wat ze nog kunnen betekenen.

Ilona is haar hele leven creatief geweest en ze vindt het mooi om haar creatieve geest te mogen combineren met zorgen. ‘Niet alleen met materialen’, zegt ze, ‘maar ook met creatief denken.’ Ze kijkt naar mogelijkheden en zoekt in oplossingen, zoals het samenbrengen van mensen en ze met elkaar verbinden. Zo organiseerde ze onlangs de grote lichtexpositie ‘Wij zijn licht’. Mensen maakten samen lampen en mochten daar een zin bij bedenken. Zo konden ze zich uiten in wat licht voor hen zou betekenen. ‘Het delen van energie: Het geeft energie aan mensen die vaak zo weinig energie hebben’, aldus Ilona.

Ze komt uit het westen van het land maar verhuisde door het werk van haar vader naar Drenthe. 20 jaar woont ze nu in Norg. ‘Een heerlijk dorp’, vindt ze, ‘er is veel te doen met een gezellige kern met restaurantjes en terrasjes.’ Maar bovenal geniet ze van de natuur. Ze woont er middenin. ‘Geef mij maar de rust in het hectische bestaan van het hebben van een eigen bedrijf.’ Belangrijk om dan toch ergens een rustpunt te vinden. Die rust vond ze ook met een kantoor buitenshuis, waar ze drie jaar geleden toe besloot. Het voelt voor haar goed dat ze werk en privé meer is gaan scheiden.

Door de groei van haar praktijk werkt ze zelf niet veel meer met de groepen. Administratief is er meer werk en ze zorgt dan ook vooral dat de voorwaarden goed geregeld zijn. Ook de intakes en evaluaties doet ze allemaal zelf. Dat stemt haar gelukkig, want daarmee ziet en spreekt ze de mensen nog wel.

‘Wat ik over 10 jaar doe? Dat is niet zo moeilijk’, zegt ze, ‘dit is mijn passie. In dit positieve klimaat tref ik alleen maar cliënten die blij worden van ze hier geboden wordt. Daar word ik weer blij van.’

Tijd voor andere hobby’s heeft Ilona niet veel. Naast dat ze gek is op de natuur en dat ze er met haar honden en paard op uittrekt, probeert ze nog wat creatief te zijn bij de naaicursus die ze volgt. Het biedt ontspanning, zoals ze dat ook vindt in een wel hele andere tak van sport. Ze zwemt volgens de Wim Hof methode in koud water, de hele winter door. Verder stapt ze thuis elke avond in de ton met koud water. ‘Dat is echt mijn manier om te ontstressen’, zegt de vrouw die van nature veel energie heeft. Ze is haar cliënten er dankbaar voor dat zij haar er bewust van maken dat iedere dag er weer één is. ‘Bedenk dus, het gaat om vandaag.’

UIT DE KRANT