Roden zet grote stap richting kampioenschap na winst op Helpman

Sport

RODEN/REGIO - Roden won donderdagavond van naaste concurrent Helpman met 3-1. De wedstrijd werd voorafgegaan met een minuut stilte voor de woensdag overleden trouwe Roden aanhanger Jacco Brink. Hij was bij thuiswedstrijden van ‘zijn’ Roden fanatiek in en naast de dug-out aan te moedigen. Jacco was van jongs af aan lid van zijn club Roden. Met zijn beperking, Jacco had Syndroom van Down, voetbalde hij met veel plezier. Jacco werkte op verschillende werkplekken, maar de catering was wel zijn ding.

Onder erbarmelijke omstandigheden keek de aanstaande kampioen al snel tegen een achterstand aan. Daarna pakte Roden de draad op en in de 30e minuut werd er door Helpman hands in het strafschopgebied gemaakt. De penalty werd door Erolind Derguti verzilverd en bracht beide ploegen op gelijke hoogte. Roden was na de achterstand heer en meester en de gelijkmaker was dan ook terecht. Voor rust had de ploeg van trainer Raveneau meerdere kansen op een voorsprong. Dat lukte niet. In de tweede helft hetzelfde beeld. Roden wilde snel het verschil maken en zette Helpman direct onder druk. Het leverde een aantal mogelijkheden op. Schoten van Derguti, ter Arkel, van der Tuin hadden niet het gewenste resultaat. De aanhoudende regen weerhield de vele aanwezige toeschouwers niet om met spanning te kijken of Roden de voorsprong zou kunnen pakken. Dat lukte. Met een geweldige uithaal in de bovenhoek van Robin van der Tuin bracht de topscorer Roden op voorsprong. Door de wisselingen werd het spel van Roden er niet beter op. Teveel solo’s en op eigen succes uitgaan, gaf Helpman het idee om terug te komen. Het leverde een aantal kansen op maar verdediger Michel Wardenier en keeper Justin Oversier losten het gevaar prima op. Roden speelde niet meer het positiespel en bracht zichzelf daardoor in problemen. In de slotfase was het Getuar Derguti die Roden de bevrijdende 3-1 winst bezorgde. De overwinning werd met een klein feestje in de kantine gevierd. Roden kon door de winst van Rolder Boys tegen Stadskanaal nog niet de kampioensvlag hijsen. Volgende week zal de onderlinge wedstrijd tegen Rolder Boys uitwijzen of Roden kampioen wordt.

Trainer Raveneau zag zijn ploeg de eerste helft prima voetballen zeker na de snelle achterstand. ‘Onze backs waren vrij om op te komen en zodoende werd er meestal een speler vrijgespeeld. Na de 2-1 voorsprong ging Helpman anders spelen en konden we de vrije man niet meer vinden. Mede door te snel de lange bal te spelen konden we de tweede bal niet meer oppakken. We moeten meer lef hebben of krijgen om onder druk weg te voetballen. We zijn nog geen kampioen.’ Aanvoerder Rick Renkema vond dat het team wakker werd geschud door de vroege voorsprong van Helpman. ‘Daarna hadden we ons moeten belonen met meer treffers. De tweede helft gaf Helpman meer druk en werd te snel de lange bal gehanteerd, waardoor we de tweede bal verloren. Een leermoment voor het team.’ Michel Wardenier vond dat Roden een belangrijke slag had geslagen met deze winst. De robuuste verdediger speelde als vanouds en was de leider van achterhoede met vandaag Sem Jansen naast zich. De jongere broer van de geschorste David Jansen deed het prima. Helaas pakte Wardenier door een nuttige overtreding zijn vijfde gele kaart en mist hij de mooiste wedstrijd van het seizoen uit tegen Rolder Boys. Volgens beide spelers is het kampioenschap een kwestie van tijd. ‘Als we maar kampioen worden.’

Er is weinig gespeeld afgelopen week. GOMOS kwam wel in actie en ook kampioen Peize speelde een wedstrijd.

GOMOS had iets recht te zetten tegen Oldeholtpade. De uitwedstrijd werd namelijk met 5-1 verloren. Nu wonnen de mannen van trainer Veldman overtuigend met 3-0. Edwin Rozenveld opende de score en Tim Assman bepaalde met 2 treffers de 3-0 eindstand. ‘Winnen is altijd mooi’, aldus de trainer. GOMOS kon zich nog niet officieel uit de nacompetitie spelen. Het moet wel heel raar lopen als GOMOS zich niet veilig speelt voor direct behoud van de 2e klasse. Veldman had hier alle vertrouwen in.

Peize speelde tegen Groninger Boys een aardige eerste helft maar zag kort voor rust de Groningers op voorsprong komen. Pal na het begin van de tweede helft waren het de Groningers opnieuw die scoorden. ‘De tweede helft hadden we het net niet’, vond trainer Hofman. ‘Deze wedstrijd was de geest ietwat uit de fles. Groninger Boys was en is thuis moeilijk te verslaan.’ Met name Anton Jongsma, de oud prof speelt alleen de thuiswedstrijden, liet zien het voetbal nog niet te zijn verleerd. Hofman ging ervan uit dat het een incident was en voorspelde de laatste 3 wedstrijden winst voor Peize.